Yılbaşı kutlamaları sırasında insanlar kendilerini kısıtlamadan rahat rahat yemek ve içki içmek istiyor. Ancak aşırıya kaçıldığında gecenin sonunda alınan fazla kalori ve alkollü içecek vücutta yağ olarak depolanıyor.
Yılbaşı kutlamaları öncesinde vücudu hazırlamak gerektiğini ve gece boyunca yediklerimize dikkat etmemiz gerektiğini belirten Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hazmaoğlu Öztürk, yılbaşı gecesini pişmanlığa dönüştürmemek için kaçınılması gereken beslenme hatalarını anlattı.
Sağlıklı düşünmeye alışveriş listesinden başlamak gerekiyor
Yılbaşı gecesi için kurulması planlanan davet sofralarının ilk adımı, gece için yapılan alışverişte atılıyor. Uzayıp giden alışveriş listeleri ile o gece sofrada her şeyin bulunması isteniyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu Öztürk, yılbaşı gecesinde aşırıya kaçmamak için öncelikle alışverişte kontrollü olmak gerektiğini belirtiyor.
“Gerçekten makul ölçüde tüketimin ne olabileceği hesaplanmalı ve aşırı alışverişten kaçınılmalı. Bu alışveriş sadece belirli sayıda kişi ve kişi başı porsiyonlar hesaplanarak sadece bu gece için yapılmalı. Çünkü yılbaşının ertesinde kalan; çerez, alkol, kırmızı et, pastalar veya tatlılar birkaç gün daha tüketilmeye devam ediliyor” diyen Dyt. Hamzaoğlu Öztürk, gıda türünü mutlaka göz önünde bulundurmak gerektiğini belirtiyor.
Dışarıda plan yapanlara özel önlemler
Yılbaşı gecesini dışarıda kutlamayı planlayanlar için dikkatli olmak biraz daha güçleşiyor, çünkü menü planlamak kişinin kendi elinde olamıyor. Bu durumda da etkinlik gecesi öncesinde alınabilecek önlemler ve sonrasında yapılması gerekenler önem kazanıyor. Dyt. Hamzaoğlu Öztürk, “Öncesinde 3-4 gün kala kırmız eti menülerimizde yer vermemek, bir hafta öncesinde yemeklerde alkole yer vermemek gerekiyor. Haftalık düzenli yürüyüşler ihmal edilmemeli. Günlük tüketilmesi gereken su miktarı tamamlanmalı. Kalori kaynağı olabilecek basit karbonhidratlı gıdalar da bu süreçte mümkün olduğunca tercih edilmemeli” diyor.
Ertesi gün vücudu rahatlatmak için neler yapmalı?
Yılbaşı gecesinin ertesi günü, gece tüketilen yüksek kalorili gıdalardan sonra dikkatli beslenmek önemli. Bol maydanoz, tere, roka, dereotu gibi yeşil yapraklı sebzeler alkolün etkileri azaltabiliyor. Lor gibi daha yağsız bir peynir tercih etmek de kahvaltıda mideyi rahatlatıyor. Yılın ilk gün kahvaltısı için zeytin veya ceviz gibi yağ oranı yüksek besinlere bile yer verilmeyebilir.
Günün devamında da her zaman önerilen öğün düzenine yeniden geçmek gerektiğini belirten Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu Öztürk, “Yılbaşı gecesinde fazla kaçırıldı diye ertesi gün yemek yemekten kaçınmak yanlış bir karar. Ara öğünlerde meyveler ve ana yemeklerde zeytinyağlı sebzeler ve çorbalara yer vererek yine öğün düzeni sağlanmalı. Su tüketimi yine mutlaka 2 litre olmalı. Gün içinde yürüyüş ve egzersiz yapmak da vücudun dengesini sağlaması için çok faydalı” şeklinde uyarılarda bulundu.
Çerezlerin 100 gramlık kalori değerleri:
Ayçekirdeği: 560 kalori
Badem: 598 kalori
Çam Fıstığı: 635 kalori
Fındık: 634 kalori
Ceviz: 651 kalori
Kabak Çekirdeği: 610 kalori
Kestane (Kavrulmuş) : 245 kalori
Kestane (Haşlanmış) : 131 kalori
Yer Fıstığı: 582 kalori
Alkollü içeceklerin 100 cc’lik kalori değerleri:
Bira: 42 kalori
Cin: 231 kalori
Rakı: 335 kalori
Rom: 249 kalori
Şarap: 85 kalori
Votka: 263 kalori
Viski: 275 kalori
Likörler:
Ahududulu: 274 kalori
Naneli: 356 kalori
Portakallı: 400 kalori
Muzlu: 315 kalori