Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, diz kireçlenmesi hakkında önemli bilgiler verdi.
Eğer dizlerinizde gitgide artan ağrı, tutukluk, kilitlenme, şişlik, yürüme zorluğu özellikle uyku halinde dayanılmaz bir acı yaşıyorsanız siz de diz kireçlenmesi sorunuyla karşı karşıya olabilirsiniz.
KİREÇLENME BELİRTİLERİ NELERDİR?
Diz ekleminde sertlik ve şişlik, diz hareketlerinde kısıtlılık, hareket sırasında dizde çıtırtı sesi, diz ekleminde veya bacaklarda şekil bozukluğu gibi belirtiler kireçlenmeyi işaret ediyor olabilir.
DİZ KİREÇLENME NEDENLERİ NELERDİR?
Şikayetlerin farklı sebepleri olabilir. Yaralanmalar, ani hareketler, bedeni zorlayacak fazla hareketler, sporsal faaliyetler, uzun süre bilgisayar başında oturmak, uzun süre ayakta kalmak, enfeksiyonlar veya diz ekleminin aşınması sayılabilir. Bunun haricinde yaşın ilerlemesi, özellikle aşırı kilo, ağır sporlar, yanlış yürüme tekniği ve kalıtımsal faktörler diz rahatsızlığı riskini artırır.
KİREÇLENMENİN EVRELERİ NELERDİR?
Diz kireçlenmesi, diz ekleminde oluşan hasara göre 1-4 arasında derecelendirilir. Sağlıklı bir diz bu aralığa dahil değildir ve genellikle ”0” olarak nitelendirilir. En yüksek derece olan 4. evre ise, “şiddetli” diz kireçlenmesi anlamına gelir. Özellikle 4. evreye kadar ilerlemiş olan bir diz kireçlenmesi, şiddetli diz ağrısına neden olur ve diz ekleminin hareket yeteneğini bozar. Bu durumda ameliyattan önce son çıkış olarak günümüzün en iyi ameliyatsız tedavi yöntemlerinden biri ‘Hidrojel Tedavisi’ veya diğer adıyla ‘Sıvı Diz Protezi’dir
HİDROJEL TEDAVİSİ (SIVI DİZ PROTEZİ )NEDİR, NASIL UYGULANIR?
Doku hasarlarından kaynaklanan ağrıların hafifletilmesi ve doku iyileşmesinin desteklenmesinde kullanılan bir maddedir. Bu jel, vücut biyolojisiyle uyumlu olması sayesinde hastane ya da ameliyathaneye gerek olmadan steril ortamda diz ekleminin içine anestezi almadan 15 dk’lık bir sürede iğne aracılığıyla enjekte edilerek uygulanır. İşlem sırasında oluşabilecek ağrıları azaltmak için bazen hafif bir lokal anestezik (soğutucu sprey vb.) kullanılabilir. İçeriğinin %97,5’i steril su ve %2,5’i poliakrilamid (PAAG) adlı bir bileşenden oluşmaktadır.
HİDROJEL TEDAVİSİNİN AMACI NEDİR?
Tedavide amaç diz içinde bulunan sinovyal sıvıya eski alışkanlığını geri kazandırmaktır. Hidrojel, kıkırdak dokuyu taklit ederek eklemi kayganlaştırır ve ağrının azalmasına yardımcı olur. Eklemin yağlanması ile tamponlanması iyileştirilir. Ayrıca iç eklem kapsülünün zarına entegre olarak yastık benzeri bir etki yaratır.