“
Türkiye genelinde 2012-ÖSYS sonuçlarına göre; 20’nin üzerinde üniversitenin fen-edebiyat fakültesi fizik, kimya, biyoloji ve matematik bölümlerine öğrencilerin ilgi göstermeyip kayıt yaptırmadığı açıklandı.
Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e yazılı soru önergesi veren ve temel bilimlere olan ilgisizliğin nedenlerinin bilimsel olarak araştırılıp, araştırılmadığını soran CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, “Dayatma ile uygulamaya konan 4+4+4 eğitim modeli, bu sorunları giderebilecek unsurlara sahip midir?” dedi.
TEMEL BİLİM OLMADAN TEKNOLOJİ İLERLEMEZ
Bakan Ömer Dinçer’e verdiği önergede; Türkiye’de bilimin gelişmemesi ve bilim alanında dışa bağımlılığın devam etmesinin, temel bilimin eksikliğinden kaynaklandığı dile getiren Tayan, yetkili bilim insanlarının açıklamasına göre özellikle 2005 sonuçlarından bu yana fizik, kimya, biyoloji ve matematik dallarında kontenjanların dolmadığına ve bir takım sorunların yaşanmakta olduğuna vurgu yaptı.
EĞİTİMDE TABLO KARANLIK
Milletvekili Tayan, “Eğitimde gelinen bu üzücü nokta karşısında yeni kurulan üniversitelerde temel bilim öğretim üyesi çok azdır. Laboratuar şartları azdır. Onlarca temel bilim bölümü geçen yıl ve bu yıl öğrencisizlikten kapatılmıştır. Eğitimde okul, bölüm, fakülte, üniversite kapatmak tablonun ne kadar karanlık olduğunu gösterir” diye konuştu.
Tayan verdiği önergede Bakan Dinçer’e şu soruları yöneltti; “Temel bilimlere olan ilgisizliğin nedenlerini bilimsel olarak araştırıyor musunuz? Kalkınmış ülkelerde temel bilimler eğitimi ne seviyededir? Öğrencilerin fizik, kimya, biyoloji ve matematiğe ilgisizliğinin giderilebilmesi için kısa ve uzun vadeli projeleriniz var mıdır? Dayatma ile uygulamaya konan 4+4+4 eğitim modeli yukarıda sunduğumuz olumsuzlukları giderebilecek unsurlara sahip midir? Bu alandaki olumsuzlukların giderilmesi için TÜBİTAK, TÜBA gibi bilim kurulları ile ne ölçüde işbirliği, planlama ve uygulama yapılmaktadır?”
“