Özel Medicabil Hastanesi Dahiliye (İç Hastalıkları) Uzm. Dr. Elyesa Karaca, oruç tutan kronik hastalara uyarılar yaparak, önerilerde bulundu.
Özel Medicabil Hastanesi Dahiliye (İç Hastalıkları) Uzm. Dr. Elyesa Karaca, Ramazan ayında uzun süren açlık ve susuzluğun kronik rahatsızlığı olan vatandaşların hastalık süreçlerini olumsuz etkileyebileceğini dile getirerek, doktor kontrolünde hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Oruç tutmanın genel sağlık durumu üzerinde olumlu etkiler yaratmasına rağmen halsizlik, mide sorunları ve şeker düşüklüğü gibi rahatsızlıkları da beraberinde getirdiğini kaydeden Uzm. Dr. Elyesa Karaca , “Toplumsal yardımlaşma ve dayanışma ayı olan Ramazan’da, beslenme düzeni ve yaşam şekli de oldukça değiştiği için bu dönemde dengeli beslenmek çok daha büyük önem taşıyor. Ramazan ayında özellikle sindirim sistemi, kalp, böbrek, diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıkları olan bireylerin dikkatli olması lazım. Kronik hastalığı olanların zaten düzenli olarak doktor kontrolüne gitmesi gerekiyor. Bu kontrollerin özellikle Ramazan ayı öncesinde yapılması uygun olacaktır. Kronik hastalıkları olanların doktor onayı olmadan oruç tutmamaları gerekiyor” dedi.
“MİDE RAHATSIZLIKLARI OLANLAR ÖZENLİ DAVRANMALI”
Sindirim sistemi rahatsızlığı olan bireylerin beslenmesine özen göstermesi gerektiğini dile getiren Uzm. Dr. Elyesa Karaca, özellikle reflü veya gastrit olan hastalarda uzun bir süre aç kalmanın şiddetli ağrılara ve mide kanamalarına neden olabileceğini dile getirerek, “Ramazan ayındaki yanlış beslenme olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. İftar sonrası hazımsızlık ve şişkinlik yaşamamak için hızlı yemek yemekten kaçınmalı, yağlı ve hazır yiyeceklerden uzak durmalısınız. Sindirim sistemine olumlu katkıda bulunmak adına iftardan sonra rezene çayı midenizi rahatlatacaktır” şeklinde konuştu.
“HANGİ GIDALAR TÜKETİLMELİ”
İlaç kullanmayan diyabetik hastaların uzun süre aç kalmalarının insülin direncini kırabildiğine dikkat çeken Karaca, “İftarda ve sahurda tüketilen gıdalara dikkat edilmeli. Özellikle ekmek, pirinç, bulgur ve makarna gibi karbonhidrat içeriği yüksek besinler tüketilmemeli ve sebzelerden zengin bir beslenme şekline ağırlık verilmeli. Bunun yanı sıra kızartmalardan da uzak durulmalıdır” dedi.
“BÖBREK HASTALARINA ORUÇ TAVSİYE ETMİYORUZ”
Özellikle böbrek hastalığı olan bireylerin uzun süre susuz kalması olumsuz sonuçlar doğurabileceği için oruç tutmalarının tavsiye edilmediğini ifade eden Dr. Karaca, üre kreatin değeri kontrol altında olan böbrek hastalarının doktor onayı eşliğinde yeterli su tüketmek şartıyla oruç tutulabileceğini belitti.