Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, yenisi yapılacağı iddiasıyla yıkılan 3.500 kişilik Atatürk Spor Salonu’nun yerine sadece 1.000 kişi kapasiteli okul spor salonu niteliğinde salon yapılmasına tepki gösterdi.
1.000 kişilik kapasite öngörülerek hazırlanan mimari şartnamenin düzeltilerek yarışmanın yenilenmesini talep eden Karaca, “Bu haliyle bu projeye hiç başlanmamalı, şartnamesi ve yarışması yenilenerek, gerçekten de Atatürk’ün adına yakışacak bir proje elde edilmelidir. Bu çapsızlık, bu vizyonsuzluk Bursa’nın kaderi değildir, olmamalıdır” dedi.
Osmangazi İlçe Başkanı Metin Yılmaz ve il yöneticileriyle birlikte proje alanını ziyaret eden CHP İl Başkanı İsmet Karaca, konuyla ilgili şunları söyledi;
HAYALİMİZ NE, KARŞIMIZA ÇIKAN NE?
“Hayalimiz Bursa’ya yakışan Atatürk Spor Salonu, gerçeğimiz okul spor salonu. Hayalimiz örneğin Eskişehir’i ülkemizin yıldızı haline dönüştüren sosyal demokrat vizyon, gerçeğimiz maalesef Alinur Aktaş.
Bursa’nın nüfusu daha 300 bin iken, 3.500 kişilik kapasitesiyle 1972’de yapılmış olan Atatürk Spor Salonu, konserler, başta voleybol, basketbol, boks, serbest ve grekoromen güreş, salon futbolu, hentbol olmak üzere çeşitli dallarda spor müsabakaları, siyasi parti ve Bursaspor kongreleri ile Bursalıların hafızasında yer etmiş bir mekandı.
Bulunduğu nokta öyle güzel seçilmişti ki, tam 41 mahalleye yürüme mesafesindeydi. Bursa’nın şehir merkezine yakın tam 41 mahallesinden, gerek Atatürk Stadı’na ve gerekse Atatürk Spor Salonu’na herhangi bir toplu ulaşım vasıtası ya da özel araç kullanmadan gelinebiliyordu.
KÜLTÜRPARK DURURKEN, BURSA’NIN 40 DÖNÜMLÜK MİLLET BAHÇESİNE İHTİYACI MI VARDI?
Önce Atatürk Stadı ardından da Atatürk Spor Salonu yanındaki yüzme havuzuyla birlikte yıkıldı. Çünkü Bursa’ya Millet Bahçesi yapmak için en iyi yer olarak Atatürk Stadı’nın yerini bulmuşlardı, gözlerine küçük gelince de pekâlâ deprem güçlendirmesi yapılarak kullanılmaya devam edilebilecek Atatürk Spor Salonu’nu yıkıp Millet Bahçesini genişletmeyi düşündüler. Halbuki Bursa’da millet bahçesine ihtiyaç yoktu çünkü orada zaten Bursa’nın 1963’te yapılmış, 400 dönümlük Kültürpark vardı.
Bursa’yı tanımayıp Bursa’nın geleceğini planlamaya kalkan Ankara’daki kimi makam sahiplerine ‘400 dönümlük gerçek millet bahçesi olan Kültürpark’ın yanına, 40 dönümlük millet bahçesi yaparsak, Nasrettin Hoca fıkrası gibi olur, Bursalılara karşı komik duruma düşeriz’ diyemediler. Bugünlere geldik. 2020’lerin Bursa vizyonunun nasıl güdükleştiğine bir bakalım.
KAMUOYUNU, BÖLGESEL SPOR SALONU TANIMIYLA YANILTIYORLAR
Atatürk Spor Salonu’nu yıkarken, tepkiler üzerine buraya yenisini yapacağız, adını da Atatürk koyacağız demek zorunda kaldı. Fakat buraya 1.000 kişilik spor salonu yapacaksan, hiç zahmet etme, Alinur Aktaş Spor Salonu olsun buranın adı. Atatürk’ün adını böyle komik bir durumda anmayın bile.
1970’lerdeki Bursa vizyonu 3.500 kişilik spor salonunu öngörür ve hayata geçirirken, bugünün vizyonu, 1.000 seyirci kapasiteli okul spor salonu ile yetinmek ancak AKP döneminde olur. Nüfusu yaklaşık 1 milyon olan Osmangazi ilçemizin tek spor salonu burası, ikincisi yok. 3.500 kişilik salonu yıkarak yerine de 1.000 kişilik salon yaparak nereye varacaksınız? Buna itiraz eden Bursalıları da, bu tesis bölgesel spor salonu, Bursa’da çok sayıda bölgesel spor salonu yapılacak diye ikna etmeye çalışıyorlar.
Gören de zanneder ki Alinur Aktaş’ın Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yaptığı bu dönemde başlayıp da bitirdiği tek bir proje var.
Gören de zanneder ki, Alinur Aktaş’ın Büyükşehir Belediye Başkanı olarak işbaşı yapmasının ardından, daha önce başlanmış da olsa tamamlanmış bir projesi var.
Gören de zanneder ki yarım bırakılmış olan T2 projesi tamamlanmış.
Alinur Aktaş’ın kocaman bir seçim balonu olan Yıldırım-Osmangazi-Nilüfer metro projesi, projelendirilmiş, ihaleye çıkmış ve hatta bir bölümü tamamlanmış.
Ne gezer? Bunların hiçbiri konusunda tek adım atmamış, atamamış Büyükşehir Belediye Başkanı’nın Bursa’da çok sayıda bölgesel spor salonu yapılacağı sözüne kim nasıl inansın?
ALİNUR AKTAŞ’IN VİZYONU 1.000 SEYİRCİ KAPASİTELİ
Yeni yapılacak salon 1.000 seyirci kapasiteli. 1.000 seyirci kapasiteli bir salonda uluslararası müsabaka olur mu? hayır? Basketbol, voleybol milli takımlarımız gelir mi? Hayır. Tofaş, Bursaspor orada maç yapar mı? Hayır. Konser olur mu? Olabilir mi? 1.000 kişilik kapasite kime nasıl, yetsin?
Tüm Bursa’nın itirazına rağmen Atatürk Stadı’nı yıkarak yaptığınız yeni stada öngörülen maliyetinin kaç katı para ödersiniz ama tamamlanmaz, Timsah kafası bile kaç yıldır yarım kalır ama yeni yapılacak 1.000 kişilik bu salon için ‘FIBA standartlarına uygun’ masalı okursunuz.
ŞARTNAME REVİZE EDİLİP, PROJE YİNE YARIŞMAYLA BELİRLENSİN
Projenin yarışmayla belirlenmesini önemsiyor ve destekliyoruz. Ne var ki, yarışma şartnamesi sakat. 1.000 kişilik izleyici kapasiteli şartname açarsanız, karşınıza tabii ki 1.000 kapasiteli saloncuk projesi gelir. 25 metrelik havuz öngörürseniz, karşınıza da böyle bir havuzcuk projesi gelir. Yarışmayı kazanan projede bir duvarın tamamen cam olması da ilginç ama bir o kadar da kaygı verici bir yaklaşım.
Alinur Aktaş bir kez daha sınıfta kalmıştır. Atatürk’ün adını vereceğini ilan ettiği bu projeye hiç başlanmamalı, şartnamesi ve yarışması yenilenerek, gerçekten de Atatürk’ün adına yakışacak bir proje elde edilmelidir. Bu çapsızlık, bu vizyonsuzluk Bursa’nın kaderi değildir, olmamalıdır”