“
CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, kötü hava koşulları nedeniyle zarara uğrayan Bursalı zeytin üreticisinin sorunlarını TBMM Genel Kurul gündemine taşıyarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e üreticiye acil destek çağrısında bulundu.
CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alarak Bursa’da iklimsel nedenlerle oluşan zeytindeki zararı ve üreticinin içinde bulunduğu sıkıntıları dile getirdi.
Bursa’da 10 milyonun üzerinde zeytin ağacının bulunduğunu, Türkiye’de dikili on zeytin ağacından birisinin Bursa sınırlarında yer aldığını aktaran İlhan Demiröz, zeytinciliğin Bursa’da önemli bir geçim kaynağı olduğuna dikkat çekti. 2011-2012 yıllarında Bursa’da yaklaşık 160 bin ton zeytin rekoltesi gerçekleştirildiğini kaydeden İlhan Demiröz, şunları söyledi:
ZEYTİN ÜRETİCİSİ ZOR DURUMDA
“Rekoltenin yüksek olması sevindirici ancak bu yıl zeytin hasadı gecikti. Kasım 2011’de gece ve gündüz ısı farklarından kaynaklanan ısı değişimi ve tepelerdeki kar yağışı, zeytinde kalite ve kilo kaybına neden oldu. Yüzde 70 kalite kaybı, yüzde 30 kilo kaybı gerçekleşti. Bu kalite ve kilo kaybı ilçe tarım müdürlüklerince de tespit edildi.”
“Marmarabirlik’in açıkladığı 5,10 TL başfiyattan hareketle ortalama bir kilogram zeytinin satış fiyatı 2,10 TL’ye düşmekte, maliyeti ise 2,58 TL’dir” diyen CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, “Mazotta yapılan artışın yüzde 42, taban gübresinde yüzde 85 zam olduğunu dikkate alırsak, Bursa’mızdaki zeytin üreticilerimizin zor durumda olduğunu anlamış oluruz” dedi.
BAKANLIK ÜRETİCİNİN ZARARINI ÖDEMEYİ DÜŞÜNÜYOR MU?
Genel Kurul’daki konuşmasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e seslenen İlhan Demiröz, şunları söyledi:
“Sayın Bakan, sofralık zeytine prim desteği verecek misiniz? 23’üncü Dönem milletvekillerinin araştırma önergesi neticesinde hazırladığı araştırma komisyonu raporunda önerdiği sofralık zeytine destek verilmesini uygulamamaya kararlı mısınız? Zeytinyağına verilen desteği sofralık zeytinden neden esirgiyorsunuz? Geçici çözüm olarak afet kapsamına alarak, sofralık zeytinini kaybeden ve yağlığa veren zeytin üreticisinin zarar ve ziyanlarını ödemeyi düşünmez misiniz?
2010 yılında çiçek dönemindeki olan zarar karşılığı ödemelerin tümünü bugünkü tarih itibarıyla yapmamanıza rağmen afet kapsamına almanız, inanın, üreticiyi sevindirecektir.”
ÇİFTÇİNİN KREDİ BORÇLARI BİR AN ÖNCE ERTELENSİN
İlhan Demiröz, 2006 yılında yasalaşan Tarım Kanunu’na göre 2007-2011 yılları arasında çiftçiye devletin 20 milyar TL borcu bulunduğunu kaydederek, Bursalı zeytin üreticisinin son zararlarının bu borçtan karşılanabileceğini söyledi.
Bakan Mehdi Eker’in kısa süre önce zeytin üreticilerinin uğradığı mağduriyeti göz önüne alarak Ziraat Bankası, Halk Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarını ertelenme çalışmalarına başladıklarını açıkladığını anımsatan İlhan Demiröz, buna rağmen hala somut bir adım atılmadığına dikkat çekti ve üreticinin acil adım beklediğini söyledi.
Bakan Mehdi Eker’e, “Hava koşullarına bağlı olarak oluşacak don, kalite ve kilo kaybının tarım sigortaları kapsamına alınması konusunda ne düşünüyorsunuz?” diye soran CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Güney Marmara Havzası’nda buğday ve pamuğun desteklendiğini anımsatarak, Bakanlığı zeytin üretimini de destek kapsamına almaya çağırdı.
“