“
Karacabey Eğitim Sen Temsilciliği, milletvekili emekli maaşlarına yapılan zammı eleştirdi.
Vatandaşlardan hastanelerde alınan katılım paylarını artıran yasa tasarısını 22 Aralık 2011 gece saatlerinde Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildiğini belirten Eğitim Sen ilçe yöneticileri, “Diğer taraftan aynı yasaya son anda eklenen madde ile halka alay edercesine, milletvekili emeklilik maaşları 3 bin TL ile 5 Bin TL arasında artırıldı. Gerçekten çok yazık” dedi.
Eğitim Sen İlçe yönetimi açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Bilindiği gibi sağlığın ticarileştirilmesine son verilmesi ve ek ödemelerin emeklilik maaşlarına yansıtılmaması sonucu yaşanan haksızlığın giderilmesi yılardır KESK’ in ve kamu emekçilerinin ana talepleri arasında yer almaktadır. Daha 3 gün önce tüm yurtta yüz binlerce kamu emekçisi ve sağlık çalışanı ‘İnsanca Bir Yaşam’ için grev hakkını kullanarak taleplerine tekrar dikkat çekmiştir.
Ancak yüz binlerce kamu emekçisinin ve halkın taleplerine kulaklarını tıkayanlar, aile hekimlerinin yazdığı reçetelerden de 3 TL katkı payı alınması, 3 ilaçtan sonra ilave 1 TL daha katkı alınmasını düzenleyen yasayı kabul etmiştir. Vatandaşı ‘katkı payı’ adı altında soyan yasaya son anda eklenen madde ise, 21 Aralık grevimizin ‘tüm çalışanların emeklilik maaşlarının artırılması’ talebimizin milletvekilleri tarafından nasıl sahiplenildiğini göstermesi açısından ibret vericidir.
Yasaya eklenen maddeye göre sadece 2 yıl milletvekilliği yapmış olan bir kişi emekli olduğunda Cumhurbaşkanı aylığına endeksli olarak emeklilik maaşı alacak. Bu rakam bu gün için 5 bin 300 TL olan emeklilik maaşının 8 bin TL tutarına çıkarılması demek. Ayrıca yeniden seçilen emekli vekillerin aylığından yapılan yüzde 15 oranındaki ‘sosyal güvenlik destek pirimi’ kesintisi de kaldırıldı. Yani, emeklilik hakkını elde eden ancak halen milletvekilliği yapan vekillerin maaşları ise 5 bin lira artarak ellerine geçen aylık tutar 19 bin 300 TL’ye çıkarıldı.
Çalışanlar hak ve özgürlükleri için grev yaptığında, ‘halk mağdur ediliyor’ diye yaygara koparanlar, bu düzenleme ile gerçekte halkı kimin mağdur ettiğini bir kez daha gözler önüne sermiştir.
2 milyonu aşkın kamu emekçisi, ek ödemeler maaşlarına yansıtılmadığı için emeklilik maaşlarında ortalama en az yüzde 30 hak kaybına uğrarken, net 659 TL olan asgari ücrete yüzde 3 gibi komik bile olmayan artış oranı öngörülürken, Milletvekili emekli maaşlarını %50 oranında artıran bu düzenleme kabul edilemez.
Yapılması gereken bellidir. Derhal sağlık hakkının tamamen ticarileştirilmesine yol açan yasalar geri çekilmeli, tüm çalışanların emeklilik aylıklarına en az milletvekillerinin emeklilik maaşlarına yapılan oranda zam yapılmalıdır.”
“