Özel Hayat Hastanesi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin, IKEA’nın kadın personeline ‘meme kanseri’ hakkında seminer verdi. Seminerde konuşan Op. Dr. Yetgin, erken teşhisin önemine dikkat çekti.
Özel Hayat Hastanesi doktorları, “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” etkinlikleri kapsamında toplumun her kesiminden kadınları bilgilendiriyor. Son etkinlik ise IKEA’da gerçekleşti. Kadın çalışanların yoğun katılım sağladığı seminerde konuşan Op. Dr. Servet Yetgin, meme kanserinde erken teşhisin önemine vurgu yaptı.
Meme kanserinin erken teşhis edildiğinde yüksek oranda başarıyla tedavi edilebildiğini belirten Dr. Yetgin, kadınların kendi kendilerini elle muayene ederek herhangi bir kitle fark ederlerse bir uzmana başvurmaları gerektiğini söyledi.
40 yaşının üzerindekiler dikkat
Op. Dr. Yetgin, 40 yaş üstündeki kadınların düzenli olarak taramadan geçmesinin öneminin de altını çizerek risk faktörlerinden birkaçını şöyle sıraladı: “40 yaş üstünde olmak, diğer memede meme kanseri hikayesi, ailede meme kanseri hikayesi, erken yaşta adet olmak ya da geç yaşta menopoza girmek, hiç doğum yapmamak veya ilk doğumunu ileri yaşlarda yaşamak, uzun süre doğum kontrol hapı kullanmak, diyabet hastası olmak, aşırı kilolu olmak”
Meme kanserinin her 8 kadında bir görülebilecek kadar sık görülen bir kanser türü olduğunu söyleyen ve meme kanserinden korunmanın mümkün olduğuna dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Yetgin, aile öyküsünün önemli olduğunun altını çizerek, “Bir kadının ailede yakınlarının bir ya da birkaçında meme kanseri öyküsü olması, o kadını da meme kanseri açısından riskli hale getiriyor. Ailesinde hiç meme kanseri görülmemiş olması, bir kadının meme kanseri konusunda riskinin olmadığı anlamına gelmiyor. Yani biz, hastaları değerlendirirken ilk olarak ‘ailenizde meme kanseri teşhisi konulmuş bir kadın var mı’ diye soruyoruz” ifadelerini kullandı.
Personelin “Pembe Kurdele” takarak katıldığı toplantı, Dr. Servet Yetgin’in yanıtladığı soruların ardından sona erdi.