”
İlçemize bağlı Kurşunlu Köyü, ilçe merkezine yaklaşık 40-45 Km. Doğayı yaşayabileceğiniz
ender yerlerden biri. Tipik bir Karadeniz köyü. Köy nüfusu Trabzon, Rize, Giresun ve Gümüşhaneliler
den oluşuyor. Tabi ki yazlıkçılarda köyün vazgeçilmez bir nüfusu.
Malkara’dan sonra dağ ve ormanlık yoldan ilerleyerek deniz boyunca süren 5 Km.lik bir yolculukla ulaşabildiğimiz Kurşunlu köyü, ufak bir balıkçı barınağı ile köylünün denizcilik yapmasına müsait, ancak son yıllarda yaşanan baskılar nedeniyle de denizden gelirleri de kısılmış bir köy.
Tek umutları ve geçim kaynakları orman olan kurşunlu Escort Bayan köyünde son üç yıldır uygulanan kestane, ceviz ve defne üretimi, köylünün gelecek için geçim kaynağı ve umutları oluyor. Ancak son aylarda köyün üzerinde bir karabuluttur dolaşıyor. Üç ay önce köye bir ziyarette bulunan Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, köylüyle sohbet ederek adeta köylüye anlattıklarıyla köylünün gelecek ufkunu açıyor. Nedir Kemal Abinin köylüyle olan bu girişimleri derseniz, köyün 4-5 Km. Bandırma tarafında yapılması düşünülen ve hatta yapımını da Çin’lilerin üstlendiği bir liman inşaatı.
Kemal Abi, ilk görünüşte ihracat ve ithalat için kullanılacak bu liman inşaatının kurulmasıyla birlikte köylüye iş imkanı sunuyor, limanda ki taşımacılık için nakliye fırsatı doğuyor köyün işsizlerine, yollar yapılacak, köyün Bandırma ile yapılamayan bağlantısı da böylelikle gerçekleştirilecek.
Oysa yine iki hafta öncesinde köye sessizce gelen Kemal Abi, baklayı ağzından kaçırarak köy muhtarı ve beraberindekilere liman ile birlikte burada kurmayı düşündükleri termik santralinden bahsederken gerçekler gün yüzüne çıkıyor.
‘Termik Santral’ en genel anlamıyla ısı enerjisini elektrik enerjisine çevirmeye yarayan sisteme verilen addır. Termik santrallerde su yüksek basınç altında 150-160 bar da ve yüksek sıcaklıkta (550 derecede ) buharlaştırılır. Buharlaştırılan yüksek basınçlı su alçak basınçlı türbinlere geçerek buradaki mekanizmayı harekete geçirir. Türbinlere gelen buharın gücü, türbinlerde mekanik bir enerjinin oluşmasını sağlar ve bu mekanik enerji elektrik enerjisine çevrilmiş olur.
Diğer taraftan termik santraller de kömür, mazot ve gaz kullanılmasına karşın ucuz bir yakıt
olması nedeniyle en çok kömür kullanıldığı bir gerçektir. Kurşunlu Köyünde kurulacak olan ‘Unakıtan Termik Santrali’nde de kullanılacak olan kömür için her gün onlarca kamyon kömürün bu bölgeye taşınmasının köylüye bir iş imkanı olacağı söylenmektedir. Oysa vaat edilen bu iş imkanına karşılık termik santralden yapılacak ‘kül’ atıklarının çevreyi ve özellikle soğutma suyu olarak kullanılacak denizi ne oranda kirleteceği göz ardı edilmektedir.
100 Megawat gücündeki bir termik santralde bir yılda 3.8 x 10 – 5 KA cal/san termik etki, 750 ton Karbon monoksit, 45 bin ton kükürt dioksit, 3500 ton katı parçacıklar, 26 bin ton azotoksit, 250 ton hidrokarbon, 5560 m3 kül dışarıya saçılmaktadır.
Hal böyle olunca termik santraller nedeniyle Yeniköy, Malkara ve Kurşunlu da denizin kirleneceği, yaşamın biteceği gibi ayrıca, Kurşunlu Köyünün o doğa harikası yeşil bitki örtüsü de atık gazlar nedeniyle kurumaya başlayacak ve görülecek olan yaprak kurumaları, yaprak ve meyve dökülmeleri, gerileme, solgunluk ölümle sonuçlanarak yeşillik yerini yok olmaya bırakacaktır.
Peki ya termik santrallerin faydası var mı?
Var tabi olmaz mı(!) Üç beş köylüye iş imkanı, beraberinde Kemal Abi’nin ve ailesinin varlığına
varlık katmak. Doğa ve çevre kimin umurunda.
Evet doğa ve çevre bizim umurumuzda diyen siz değerli okurlarımız, o zaman yeşilin ve Kurşunlu köyü tatil beldemizin, tabiat harikası yeşillik diyarımızın, o güzelim denizimizin yok olmaması için herkesi Kurşunlu’ya yapılacak olan ‘Unakıtan’ Termik Santraline karşı el birliğine ‘Hayır’ kampanyasına katılmaya davet ediyoruz. Yarın yaşamımız için çok geç olabilir. Hastalık kapınızı çalsın istemiyorsanız ‘Termik Santrale Hayır’ diye haykırınız…
“