Bursa Halk Sağlığı İl Müdürlüğü`nün verilerine göre Bursa`da her yıl yaklaşık 6 bin 500 kişiye kanser teşhisi konuluyor.
Bursa Orman Bölge Müdürlüğü`nde düzenlenen `Fikir Bahçesi` konferansının bu ayki gündemi “kanser ve erken teşhis” oldu.
Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şube Müdürü Dr. Zihni Can Demircioğlu ve Şube Tabibi Dr. Ayşe Akan, personele kanserde erken teşhisin önemi ve kanser taramaları hakkında bilgi verdi.
Kanserin istatistiklere göre ölüm sebepleri arasında kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada geldiğini ifade eden Dr. Demircioğlu, bu tür toplantılarla kanser konusunda toplumu şuurlandırmayı hedeflediklerini açıkladı.
2030’da kanser vakası 3 kat artacak
Kanser Şube Tabibi Dr. Ayşe Akan, Dünya Sağlık Teşkilatı`nın verilerine göre 2030’a kadar kanser vakalarının 3 katına çıkacağını belirtti.
Kadınlarda en çok meme, rahim yumurtalık, mide bağırsak ve akciğer kanseri görüldüğünü ifade eden Akan, “Erkeklerde en çok akciğer, prostat, mide bağırsak ve deri kanserleri görülüyor. Açıklanamayan kilo kaybı, ateş, halsizlik, ağrı, memede veya vücutta hissedilen kitleler, cilt değişiklikleri, kanama, dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik, öksürük ve horlama ile ben ve siğillerdeki değişiklik gibi belirtiler görüldüğünde tetkiklerin yapılması için derhal doktora başvurulmalı” dedi.
Türkiye’de her yıl 175 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor
Türkiye`de her yıl yaklaşık 175 bin kişiye, Bursa’da ise 6 bin – 6 bin 500 kişiye kanser teşhisi konduğunu belirten Akan, “Günümüzde kanser erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalık olarak değerlendiriliyor. Bu bakımdan düzenli sağlık kontrolleri ihmal edilmemeli” diye konuştu.
Kanserden kurtulmanın yolları
20 yaşından sonra her kadının her ayın aynı günü kendi kendine meme muayenesi yapması gerektiğini vurgulayan Akan, şöyle konuştu:
“40 yaşından itibaren bütün kadınlar, herhangi bir şikayeti, risk faktörü veya ailede meme kanseri olmasa bile 2 yılda 1 mamografi çektirmeli. Kolon kanseri erken teşhisi için 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda 1 kez dışkıda gizli kan testi yapılmalıdır. 10 yılda bir ise kolonoskopi yaptırılmalıdır. 30 – 65 yaş aralığındaki kadınların 5 yılda 1 yaptırılan testler sayesinde rahim ağzı kanserinden korunması mümkün.”
İyi beslenin, güzel düşünün
Dr. Akan, düzenli beslenmenin kanser riskini azalttığına dikkat çekerek, “Fast-food ve katkı maddelerinden uzak durun. Spor ve düzenli yürüyüş yapın. Bol su için. Her gün 15 dakika güneşe çıkın. Güzel düşünün, iyi dostluklar kurun” dedi.