Bursa Büyükşehir Belediyesi, atık sularını doğaya bırakan işletmeleri ‘Gerçek zamanlı uzaktan atık su izleme istasyonu’ ile anlık olarak online takibe aldı. Bir işletmenin kullandığı su miktarından, doğaya deşarj ettiği miktara ve deşarj edilen suyun kirlilik parametrelerine kadar tüm değerleri anlık olarak izlenebiliyor.
Bursa’nın daha yanabilir bir kent olması amacıyla tüm derelerin düzenli olarak ıslahını yapan, kolektör hatları ile derelere akan kanalizasyon atıklarını, arıtma sistemine bağlayan Büyükşehir Belediyesi, kirliliğe yol açan firmaların yakın takibi için de düğmeye bastı. İlk etapta kendine ait arıtma tesislerine ‘Gerçek zamanlı uzaktan atık su izleme istasyonlarını’ kuran Büyükşehir Belediyesi şimdi de doğaya deşarj yapan firmaları takibe aldı.
Büyükşehir Belediyesi, özel firmalara yönelik ‘Gerçek zamanlı uzaktan atık su izleme istasyonlarının ilkini Bademli girişinde bulunan Emek Yağ Fabrikası’na kurdu. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, beraberindeki BUSKİ Genel Müdürü İsmail hakkı Çetinavcı ile birlikte, işletmenin kullandığı su miktarından, deşarj ettiği miktara ve deşarj edilen sudaki kirlilik parametrelerine kadar her değerin anlık olarak ölçüldüğü istasyonu inceledi. Emek Yağ Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sait Uylar’ın da katıldığı istasyonun hizmete açılış töreninde, Başkan Altepe’ye sistemin çalışma şekli hakkında bilgi verildi.
DERELER KİRLİLİKTEN ARANACAK
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yılların şikayet edilen ancak kalıcı bir çözüm getirilemeyen merkezden geçen derelerin ıslahına yönelik bu dönem somut adımlar attıklarını söyledi. Dere ıslah çalışmaları düzenli olarak devam ederken, derelere akan kanalizasyonların arıtma sistemlerine alınması için BUSKİ tarafından kolektörler yerleştirildiğini dile getiren Başkan Altepe, kirliliğin kaynağından önüne geçmek için önemli bir çalışmayı daha başlattıklarını söyledi.
‘Gerçek zamanlı uzaktan atık su izleme istasyonu’ sayesinde atık suların daha kaynağında iken belirleneceğini dile getiren Başkan Altepe, “Bu sistem sayesinde işletmenin kullandığı ve doğaya bıraktığı su miktarları debimetre ile ölçülüyor. Aynı zamanda işletmenin atık su olarak bıraktığı sular bu sistemde anlık olarak ölçülüyor. Online çalışan sistem sayesinde biz oturduğumuz yerden bu firma ne kadar su kullanıyor, doğaya ne kadar su bırakıyor ve suyun kirlilik parametreleri nedir? bunları rahatlıkla görebileceğiz. Bu veriler hem belediyemiz tarafından hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından online olarak takip edilebilecek. Sisteme dışarıdan bir müdahale şansı da yok. Çünkü kameralarla anlık takip yapılıyor. İstasyonun kapısının açıldığını bile biz oturduğumuz yerden takip edebileceğiz” dedi.
Altepe, deşarj miktarı fazla olan işletmelerden başlayarak kısa sürede sistemi tüm işletmeler bazında yaygınlaştıracaklarını ve bundan sonra derelerin daha temiz akacağını da sözlerine ekledi.