Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2026 Ramazan ayı için açıkladığı 240 liralık fitre bedeli, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde sert tartışmalara yol açtı. İYİ Parti milletvekili Selçuk Türkoğlu, kürsüden yaptığı çarpıcı konuşmayla iktidarın ekonomi politikalarını ve emeklinin içine itildiği yoksulluğu Diyanet’in kendi rakamları üzerinden yerden yere vurdu.
“Sadaka-ı Fıtır”ın, Ramazan Bayramı’ndan önce verilmesi gereken ve bir kişinin bir günlük iki öğünlük asgari iaşesini ifade ettiğini hatırlatan Türkoğlu, 240 liralık fitre bedelinin gerçek hayatla hiçbir bağının kalmadığını söyleyerek; “240 lirayla karın doyar mı? Çorbanın 200 lira olduğu bir memlekette bunu tartışmak bile başlı başına bir utançtır” dedi.
Selçuk Türkoğlu, Diyanet’in açıkladığı rakamların aslında iktidarın gizlemeye çalıştığı ekonomik gerçeği resmen ifşa ettiğini vurguladı. Anne, baba ve üç çocuktan oluşan bir aile için günlük fitre tutarının 1.200 lira, aylık karşılığının ise 36 bin lira olduğuna dikkat çeken Türkoğlu, “Diyanet diyor ki: Eğer bir haneye ayda 36 bin lira girmezse, o hane ancak karnını bile zor doyurur. Peki siz emekliye kaç lira veriyorsunuz? 20 bin lira!” şeklinde konuştu.
Bu tabloyu “devlet eliyle resmi yoksulluk belgesi” olarak nitelendiren Türkoğlu, iktidarın sosyal devlet iddiasının çöktüğünü söyledi.
“VERECEĞİNİZ BİR FİTRE, TİTRE ALLAH’IM TİTRE!”
Konuşmasının en çarpıcı bölümünde iktidara vicdan çağrısı yapan Türkoğlu, Meclis kürsüsünden yükselen şu sözlerle salonu adeta ayağa kaldırdı: “Vereceğiniz bir fitre, titre Allah’ım titre! İnsan biraz utanır, Allah’tan korkar!”
“BU MECLİS BUNU GÖRÜŞMEYECEKSE NEYİ GÖRÜŞECEK?”
Genel görüşme talebinin önemine dikkat çeken Selçuk Türkoğlu, milyonlarca emeklinin açlık sınırının altında yaşadığı bir ülkede Meclis’in bu tabloyu görmezden gelemeyeceğini vurgulayarak, “Bu Meclis, milyonlarca aç, perişan, sefil emeklinin durumunu görüşmeyecekse neyi görüşecek?” dedi.
Konuşmasını, “Bu rakamlarla geçinilemeyeceğini Diyanet İşleri Başkanlığı söylüyor. Doymaz diyor, doymaz!” sözleriyle tamamlayan Türkoğlu, genel görüşmeye “evet” oyu verilmesi çağrısında bulundu.


