Karacabey Kent Konseyi tarafından başlatılan ilçeye özgü yemeklerin tescili için girişimler hız kazandı. İlçeye özgü damak lezzetlerinin Karacabeyliler adına tescilini amaçlayan projeye, Karacabey Belediyesi ve Karacabey Ticaret Borsası’nın da son derece güçlü bir şekilde destek sunacağı ve yürütülecek ortak çalışmalarda, önceliğin ‘Soğan Aşı’ ile ‘Sini Mantısı’na verileceği açıklandı.
Karacabey Kent Konseyi, kentin tüm yönlerden kalkınması ve mevcut potansiyelin daha da hareket kazanması adına gündeme taşıdığı projelere her geçen gün bir yenisini daha eklerken, bu kez de ilçe kültürüne özgü yöresel yemeklerin tescilini hedefleyen ve Karacabey Belediyesi ve Karacabey Ticaret Borsası desteği ile gerçekleştirilecek yeni bir projeye daha start verdi.
DAĞKADI MAHALLESİ’NDE LEZZET SHOW
Karacabey’e özgü yemeklerin ilçe adına tescil edilmesine yönelik projede öncelik ‘Soğan Aşı’ ve ‘Sini Mantısı’na verilirken, söz konusu damak lezzetlerinin ülke gündemine taşınması adına Dağkadı Mahallesi’ne davet edilen TV ekipleri tarafından yemeklerin yapım aşamaları kayıt altına alındı.
ÜRETİCİ KADINLARIN ELLERİ, LEZZETLERE LEZZET KATTI
Dağkadı Kadın Üreticiler Kooperatifi üyeleri tarafından yapımı gerçekleştirilen ve daha sonra konuklara ikram edilen yemekler büyük bir beğeni kazanırken, Kooperatif Başkanı ve aynı zamanda Kent Konseyi Yürütme Kurul Üyesi Aylin Yıldız, ilçe adına böylesine önem taşıyan bir projeye katkı sunmaktan Karacabeyli tüm kadınlar adına ayrı bir gurur duyduklarını söyledi.
ÇEKİMLER ‘ÜLKE TV TOPRAKTAN SOFRAYA’ EKİBİ TARAFINDAN YAPILDI
Karacabey Dağkadı Mahallesi’ndeki çekimleri gerçekleştiren Ülke TV ‘Topraktan Sofraya’ programı yapımcısı Zeynep Tor da çekim ve röpörtajlar sonrası yaptığı açıklamasında; Karacabey’in sahip olduğu eşsiz değerlerinin tüm ülke tarafından da bilindiğini ve sunumu gerçekleştirilen yemeklerinde ses getirecek düzeyde olduğunu ve izleyicilere aktarmayı da sabırsızlıkla beklediklerini dile getirdi.
“TÜM KURUMLARIMIZLA ORTAK ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK”
Yöresel yemeklerin tescillenmesi projesini hayata geçirmekten duydukları gururu ifade eden Karacabey Kent Konseyi Kültür, Sanat ve Turizm Meclisi kurucu başkanı Şaban Önen de, ilçenin sahip olduğu değerlerin gün yüzüne çıkarılması ve kentlilerin topyekûn kalkınması için ilçedeki tüm kurum ve kuruluşlarla ortaklaşa yürüttükleri çalışmaları kararlılıkla sürdürecekleri vurgusunda bulundu.
Son aylarda Bursa Büyükşehir ve Karacabey Belediyelerinin de ilçenin kültürel ve sanatsal hayatına ivme kazandıracak çeşitli etkinliklerle ilçe halkını buluşturduklarını ve bu konuda vatandaşların da haklı takdirini kazandığını ifade eden Şaban Önen, kendilerinin de önümüzdeki dönemde bu çalışmaları destekleyici birçok aktiviteyi hayata geçireceklerinin altını çizdi.
Önen; “İlçemiz ismiyle anılan ‘Soğan Aşı’ ve ‘Sini Mantısı’ yemeklerinin tanıtımına yönelik olarak dört günden bu yana çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Bu noktada Ülke TV’de yayınlanan ‘Topraktan Sofraya’ programı yapımcısı Zeynep Tor ve teknik ekibi ile çeşitli programlar ve çekimler gerçekleştirdik. Bu çekimler esnasında Dağkadı Kadın Üreticiler Kooperatifi Başkanı ve aynı zamanda Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi arkadaşımız Aylin Yıldız ve çalışma arkadaşları kooperatif üyesi kadınlarımız büyük emek verdiler, sağ olsunlar var olsunlar.
Kendilerini ilçenin tanıtımı adına gösterdikleri özveriden dolayı kent konseyi adına kutluyoruz. Yine ilçemizin güzide kuruluşu Ticaret Borsası Başkanı Murad Bertan bu dört gün süresince devamlı yanımızda yer alarak desteğini göstermiştir. Ayrıca bu süreç sonrası tescil işlemleri ile ilgili gerekli çalışmalara start vererek projeye büyük destek vermiştir. Bu vesile ile kendisine ve Karacabey Ticaret Borsası Meclis Üyelerine ve tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
“ÜRETEN VE DOYURAN KENT KARACABEY’İ HAK ETTİĞİ KONUMA ULAŞTIRACAĞIZ”
Karacabey Ticaret Borsası olarak ilçenin sahip olduğu değerlerin hak ettiği konuma ulaştırılarak yine üreticiye geri dönüşünün sağlanmasını amaçladıklarının altını çizen Karacabey Ticaret Borsası Başkanı Murad Bertan da yaptığı açıklamada, yöresel ürünlerin tescili konusunda da gerekli çalışmaları kararlılıkla sürdürecekleri vurgusunda bulundu.
Yıllar önce gündeme taşıdıkları ‘Üreten ve Doyuran Kent Karacabey’ başlığının Karacabey’in üretim ve kalkınma yönünden tüm Türkiye’ye sunduğu önemli katkılarının kısa bir özeti olduğunu anımsatan Murad Bertan, Karacabey’in çalışkan insanları ile de her şeyin en iyisine layık olduğunu ifade etti.
KARACA’NIN TOHUM’DAN SOĞANA DÖNÜŞÜM SERÜVENİNİ ANLATTI
Karacabey Kent Konseyinin yöresel yemeklerin tescili konusunu hedefleyen projesine katılan ve bir soğan üretici ve tüccarı olarak kameralara deneyimlerini aktaran önceki dönemlerde Karacabey Ticaret Borsası Başkanlığı görevinde de bulunan Nezir Temel de, bir Karacabeyli olarak üretici yararına tüm projelere katkı sunmayı bir görev olarak kabul ettiklerini söyledi.
Temel, kameralar önünde anlattıkları; yöresel olarak ‘Karaca ‘ ismini verdikleri tohumun önce ‘Arpacık’a ve ardından da her türlü yemeğin vazgeçilmesi olan ‘Soğan’a dönüşüm hikâyesinin müthiş olduğuna tüm izleyicilerin de ilgisini çekeceğine vurgu yaptı.
“PROJEDE YER ALMAK GURUR VERİCİ”
Karacabey Hal Derneği Başkanı Tuncay Karagöz de, soğan tüccarları ve esnafları adına projeye davet edilmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederken, arpacık ve soğanın tekrar eski görkemli günlere dönmesine yönelik çalışmaların tüm ilçe ekonomisine katkı sunacağını dile getirdi.
“KARACABEY LEZZETLERİ TÜM TÜRKİYE’DE BİLİNMELİ”
‘Soğan Aşı’ ve ‘Sini Mantısı’nın yapım, sunum ve konuklarca tadım aşamaların da hazır bulunan Karacabey Kahveciler ve Aşçılar Odası Başkanı Burhan Altıntaş da, Karacabey’e özgü lezzetlerin tüm Türkiye genelinde de büyük beğeni kazanacağından emin olduklarını kaydetti. Altıntaş, projenin başarıya ulaşması adına Karacabeyli tüm aşçıların gerekli katkıyı sunmaktan gurur duyacağını ve menülerinde de yer vermeye hazır olduklarının altını çizdi.
“ÇİFTÇİLİK GURUR DUYULAN BİR MESLEK OLMALI”
Karacabey Kent Konseyi Tarım Meclisi Başkanı Şaban Burhan da, yöreye özgü ürünlerin tanıtım ve üreticiye katkı sunar hale getirilmesine yönelik çalışmaların öneminin altını çizerek, önümüzdeki günlerde ata tohumları ile diğer tüm tohumların değerlendirilmesine yönelik projeleri ilçe gündemine taşıyacaklarını söyledi.
Türkiye’de çiftçilik yapanların yaş ortalamasının 58-60 rakamlarına ulaştığını ve bu rakamın her geçen yıl daha da yükseldiğini dile getiren Burhan; “Bu sorunun çözümü için ‘Çiftçilik’ tüm dünyada olduğu gibi; babanın oğluna gururla teslim ettiği en önemli ve temel bir mesleklerden olmalı. Üretici ve tüketicinin ancak bu sayede ve gerçek anlamda birbirinin tamamlayıcısı olabileceği fikrinin yaygınlaşması gerekliliğine inanıyoruz” dedi.
“KENT KONSEYİMİZ BAŞARILI ÇALIŞMALARA İMZA ATIYOR”
En son gerçekleştirdikleri “Karacabey’e Özgü Yemeklerin Tescili Projesi”nin yanı sıra göreve başlamalarından bu yana 8 aylık gibi kısa bir süre geçmesine rağmen kentliler yararına önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve vatandaşlardan aldıkları geri dönüşlerin de bunu teyit eder yönde olduğunu ifade eden Karacabey Kent Konseyi Başkanı Abdullah Akkoç, kısa ve uzun dönemleri kapsayan hedef projelerini uygulama konusunda kararlılık vurgusunda bulundu.