Yemeklerde, tatlılarda ve kahvaltıda lezzetiyle sofralarda yerin alan çeşitli yemek kültürlerinde çokça kullanılan tahin, sağlık deposu bir besindir. Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen, konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Tahin, susam bitkisinin tohumlarının zarının ve dış kabuğunun soyulması, gerekli ısıl işlemlerle pişirilmesi sonrasında öğütülmesi ile elde edilen bir Orta Doğu sosu ya da çeşnisidir.
TAHİNİN BESİN DEĞERİ
Tahinin 100 gramı 592 kaloridir. %53 yağ, %22 karbonhidrat, %17 protein ,%3 sudan oluşur. İçeriğinde tiamin, fosfor, çinko niasin, demir magnezyum, folat kalsiyum, B vitaminleri ve potasyum bulunur.
TAHİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Yüksek oranda esansiyel yağ asidi içeren tahin, antioksiant içermesi nedeniyle bağışıklığı güçlendirir, yeterli ve dengeli tüketildiğinde kolesterol seviyesini düşürür. Böylece kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Cilt sağlığına iyi gelen bu besin aynı zamanda beyni destekler. Ayrıca tahinin içerisinde bulunan kalsiyum ve magnezyum da kemik gelişiminde etkilidir.
TAHİN-PEKMEZ FAYDALARI NELERDİR?
- Aminoasit ihtiyacını karşılar
- Vücudu uyararak enerji verir
- Kansızlığı giderir
- Bağırsakları temizler
- Beyni güçlendirir
- Kalsiyum deposudur
- Vücudu ısıtır
- Zihin gelişimini destekler
- Cinsel gücü arttırır
Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen, “Yüksek yağ içeriği sebebiyle çok tüketildiğinde alınan kaloriyle beraber kilo alımına neden verebilir. Sabahları aç karnına tahin tüketmek gün içinde kişinin daha enerjik olmasını sağlar” dedi.