Uzman Klinik Psikolog Selin Erekli, koklamanın bunamayı önlediğini belirterek, konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Bilişsel kayıp yani bunama, toplumumuzda büyüyen bir sorundur. Basit, etkili ve ev içi tedaviler geliştirmeye oldukça ihtiyaç vardır. Sağlıklı, yaşlı erişkinlerde bilişsel yeteneği geliştirmek için özellikle geceleri koku alma zenginleştirmesi bir araştırma olarak bilimsel mercekte yerini aldı.
Yapılan araştırmada 60-85 yaş arası erkek ve kadın yetişkinler çalışmaya kaydedildi ve rastgele bir Koku Zenginleştirme veya Kontrol Grubuna atandı. Zenginleştirilmiş gruptaki bireyler, kokulu bir difüzör kullanılarak 2 saat boyunca haftada 7 farklı kokuya maruz bırakıldı.
Kontrol grubundaki bireyler de minimal miktarlarda koku maddesi ile aynı deneyime sahipti. Nöropsikolojik değerlendirmeler ve fMRI taramaları çalışmanın başında ve 6 ay sonra uygulandı.
İşitsel-Sözel Öğrenme Testi’ndeki kontrol grubuna kıyasla, koku zenginleştirilmiş grupta %226’lık bir iyileşme gözlendi. Değerlendirmeler sonunda beyindeki Sol Fasciculus’ta iyi derecede işlevsellik gözlendi.
Uzman Klinik Psikolog Selin Erekli, “Geceleri uygulanan minimum koku alma zenginleştirmesi, hem bilişsel hem de nöral işlevsellikte iyileşmeler sağlamıştır. Bu nedenle, koku alma zenginleştirmesi, iyileştirilmiş beyin sağlığı için etkili ve düşük çaba gerektiren bir yol sağlayabilir” dedi.