AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, “Ülkemizin enerji bağımsızlığı için yenilenebilir enerji kaynakları en büyük gücümüzdür, mevcut potansiyelimiz verimli kullanılmalıdır” dedi.
Milletvekili Ödünç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları dile getirdi; “Güneş enerjisinden faydalanmak için güneşli gün, bulutsuzluk ve nem oranı önemli kriterlerdir. Ülkemiz sınırları içinde güneş enerjisinden her ilimiz, ilçemiz ve köyümüz faydalanabilir. Güneyde Antalya’dan kuzeyde Rize’ye, Batı’da Bursa’mızdan doğuda Şanlıurfa’ya kadar, her yerde güneş enerjisinden faydalanmak mümkündür.
Bu bilinçle neden güneş enerjisinden daha fazla yararlanmıyoruz diyerek AK Parti Hükümetleri Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığımız bünyesinde çalışmaları 2014 yılında başlattı.
- Türkiye’nin yıllık ortalama Güneş Işınımı 1303 kWh/m2yıl’dır.
- Ortalama yıllık güneşlenme süresi ise 2,623 saattir.
- Bu, günlük 3.6 kWh/m2 güce, günde yaklaşık 7.2 saat, toplamada ise 110 günlük bir güneşlenme süresine denk gelmektedir.
- Ülkemizin, 9.8 milyon TEP (ton eşdeğer petrol) ısıl uygulamaları olmak üzere yıllık 26.2 milyon TEP enerji potansiyeli mevcuttur. Yılın 10 ayı boyunca teknik ve ekonomik olarak ülkemiz yüzölçümünün %63’ünde ve tüm yıl boyunca %17’sinden bu büyük enerji potansiyelinden yararlanabiliriz.
Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, biyokütle enerjisi, jeotermal enerji ve hidroelektrik enerji, ülkemizde halen mevcutta kullanılan yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Ülkemizde enerji üretiminde kurulu gücün %54’ü yenilenebilir enerji kaynaklıdır. Ülkemizin güneş enerjisinden enerji üretim serüveni, 2014 yılında 40 megavat kurulu güçle başladı. Bu enerji potansiyelini nasıl artırabiliriz yarışı içine girildi. Müteşebbisler desteklenmeye, onların projeleri bir bir hayata geçirilmeye başlandı. AK Parti Hükümetleri’nin destekleri sayesinde, her yıl büyümesini kararlılıkla sürdüren güneş enerjisi kurulu gücü,
- 2015 yılında 249
- 2016’da 833 megavata çıktı.
- Çalışmalara hız verildi 2017’de kurulu güçte büyük bir artış yaşandı. Bir önceki yıla göre %311’lik artışla 3421 megavata yükseldi.
- 2021 yılında ise 1149 megavatlık yeni güneş santrali şebekeye dahil oldu. Böylece ülkemizin bugün güneş enerjisi kurulu gücü, 7816 megavata ulaşmıştır.
Malum olduğu üzere dünyada iklim krizinin yaşanmaması için devletler tarafından büyük bir mücadele veriliyor. Ülkemizde bu hususta duyarlılığını gösterdi. 2021 yılında, iklim kriziyle mücadele etmek amacıyla TBMM Genel Kurulu’nda, Paris İklim Anlaşması’nı onaylayarak, anlaşmayı kabul ettik. Bu anlaşma ülkemizde yenilenebilir enerjinin önünü açtı. 2022 yılında yeni iklim eylem planlarıyla birlikte, doğaya zarar vermeyen yenilenebilir enerjiye yatırım artacaktır.
Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili potansiyelimizin daha çok değerlendirilmesinden yanayım. Eğer bu kaynaklar devletimiz tarafından verimli bir şekilde kullanılırsa hem ülkemizde yaşanılması muhtemel olan iklim krizi ile mücadelede önemli adımlar atılacak hem de ülkemizin enerji bağımsızlığı sağlanmış olacaktır.