AK Parti Bursa Milletvekili, TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Atilla Ödünç, Mesleki Eğitim Liseleri’nin önemi ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.
Milletvekili Atilla Ödünç, düzenlediği basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi; “Millet olarak uzun yıllardır kabuğumuzu kırmanın, kalkınmanın mücadelesini veriyoruz. Kültür ve medeniyet değerlerimizden kopmadan, özümüze, benliğimize yabancılaşmadan dünyada hak ettiğimiz konuma gelmek için büyük bir gayret sarf ediyoruz.
Geçtiğimiz dönemlerde, neredeyse her 10 yılda bir tekrarlanan darbeler sebebiyle ülkemiz, demokrasi ve ekonomide çok ağır yaralar aldı, bedeller ödedi. Merhum Özal’ın başlattığı açılım seferberliği ise tam ritmini bulacakken koalisyonların sembolü olduğu siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle maalesef o da yarım kaldı. Bu süreçte, Türkiye, ekonomide üretim ve sanayileşme alanında içine hapsedildiği cendereyi onca gayretine rağmen kırmayı bir türlü başaramadı.
Kendi mecrasında önemli mesafe kat eden Endüstri Meslek ve Teknik Liseleri ise bu okulların, ülkenin kalkınması ve gelişmesindeki rollerini umursamayanlar tarafından ağır darbelere maruz bırakıldı. Evlatlarımıza kendilerini korkusuzca ifade edebilecekleri, ideallerinin peşinden gidebilecekleri, hayallerini özgürce geliştirebilecekleri imkânlar sunulmadı.
2002 yılında AK Parti iktidara geldiğinde, sanayicimizden, öğretmenlerimize, emeklilerimizden gençlerimize kadar toplumumuzun tüm kesimleri âdeta kan ağlıyordu. Hemen kolları sıvadık büyük bir özveri ile çalışmaya başladık.
2002’de eğitime ülkemiz bütçesinden 7,5 milyar lira ayrılırken, 2022’de rakamın yükseköğretim dâhil olmak üzere 274 milyar 384 milyon liraya çıkmasını sağladık. Bütçede aslan payını eğitime ayırdık.
Ülkemizdeki derslik sayısını 343 binden, 606 bin seviyesine taşıyarak bu aziz vatanın dört bir yanını modern eğitim kurumlarıyla donattık.
Mesleki eğitim için çalışmalara başladık. Altyapısı bozulmuş bir eğitim kurumunu tekrar canlandırmanın azmiyle çalışmalarımızı sürdürdük. OECD’nin raporlarına göre, ortaöğretimde yeni mezun olanlar içerisinde mesleki eğitim mezunlarımızın oranı yüzde 43’e yükseldi. OECD ülkeleri ortalaması yüzde 38’dir. Hayata geçireceğimiz projelerle önümüzdeki dönemde bu oranların daha da iyileşmesi için çalışıyoruz.
Meslek Liselerimizde, 2020 yılında yapılan üretimden elde edilen gelir 503 milyondu, 2021’de hedeflenen 1 milyarlık üretim kapasitesinin de üzerine çıkılarak meslek liseleri açısından tarihi bir rekor kırdık. Döner sermaye kapsamında yapılan üretimden öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz de önemli miktarda pay aldılar.
Bugün itibarıyla 2020 yılına göre gelirlerimiz salgın sürecine rağmen yüzde 131 artarak 1 milyar 162 milyon lira seviyesine ulaştı. Öğrencilerimizin durumunu iyileştirmek için atılımlar yaptık. Mesleki eğitim merkezlerindeki çırak öğrencilere asgari ücretin yüzde 30’u kadar (bin 276 lira) ücret ödenmesini sağlayan kanun değişikliğini tamamladık.
Kalfalık yeterliliğini kazanan 12. Sınıf öğrencilerine ise asgari ücretin yarısı kadar, yani 2 bin 126 lira ödeme yapılacak. İşletmelerce üstlenilecek bu ücretlerin tamamı devlet katkısı olarak karşılanacak. Ayrıca, öğrencilerimizin iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı sigortasını da yapacağız.
Mesleki ve teknik eğitim alanındaki tecrübeleri uluslararası alana taşımak amacıyla yeni bir projeyi daha hükümetimiz büyük bir kararlılıkla devreye sokuyor. Uluslararası Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerini açıyoruz. Bu okullarla, hem kendi evlatlarımıza yeni ufuklar kazandıracak hem de gönül coğrafyamızdan gelecek gençlere mesleki eğitim imkânı sağlayacağız.
Milli Eğitim Bakanlığımız ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın çalışmalarıyla, Organize sanayi bölgelerimizde yer alan tüm sektörlerimiz eğitim süreçlerine dahil olmuşlardır. Bu merkezler sayesinde sektörlerimizin ihtiyaç duyduğu ve aradığı nitelikli insan kaynağının yetişmesini hep birlikte sağlıyoruz. Hem gençlerimizi sektörlerin gerektirdiği becerilerle donatacak hem de mezun olduklarında istihdama geçişlerini kolaylaştıracak bu modeli geliştirmekte kararlıyız.
Attığımız bu adımlar bir yandan mesleki eğitim merkezlerimizin cazibesini artırırken, diğer taraftan da ülkemizde genç işsizlik oranının düşürülmesinde önemli rol oynayacaktır. Mesleki eğitim ile özel sektör arasında kurulan bu güçlü bağ sayesinde artık ‘Aradığım elemanı bulamıyorum’ yakınması tarihe karışacaktır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde hayata geçirilen bu projenin ülkemiz için, öğrencilerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum”