CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, ülkede ciddi boyutta gıda krizi olduğunu söyledi. Artan girdi maliyetleri nedeniyle çiftçinin üretim yapamaz duruma geldiğini kaydeden Sarıbal, “Üretim diye bir krizimiz var. Türkiye üretmemekle karşı karşıya. En büyük kriz de bu alacak. Ülke; gübre, ilaç, yem, elektrik fiyatları nedeniyle ısrarla tarım ürünlerinin üretilmemesine dair bir sürecin içinde” diye konuştu.
Sarıbal, TBMM’de yaptığı basın toplantısında, açıklanan asgari ücreti değerlendirerek konuşmasına başladı. Sarıbal, yeni asgari ücretin emekçilerin sorununu çözmeyeceğini söyledi. Geçen yıl 380 dolar civarında olan asgari ücretin, bugün açıklanan artışla birlikte 273 dolara denk geldiğini kaydeden Sarıbal, “Çalışanların 110 dolar gibi bir kaybı var” dedi.
Tarımsal girdiler, köprü geçişleri, yollar, tünellerin dolarla olduğunu, yabancılara gelince dolar üzerinden fiyatlandırma yapıldığını ama iş çiftçi, emekli, asgari ücretliye gelince TL üzerinden fiyatlandırma yapıldığını vurgulayan Sarıbal, “Bu asgari ücretin emekçilerin sorununu çözmeyeceğini biliyoruz ama iktidar açıkladığı asgari ücretle enflasyonun %50 olduğunu kabul etmiş oldu. Ancak biz biliyoruz ki enflasyon çoktan %70-80’leri geçti” dedi.
ÇİFTÇİ ÜRETEMİYOR
Ülkede ciddi boyutta gıda krizi olduğunu, insanların pazar artıklarından meyve-sebze toplamak zorunda kaldığını, ucuz ekmek kuyruklarına mahkum edildiğini ifade eden Orhan Sarıbal, “Üretim diye bir krizimiz var. Türkiye üretmemekle karşı karşıya. En büyük kriz de bu alacak. Ülke; gübre, ilaç, yem, elektrik fiyatları nedeniyle ısrarla tarım ürünlerinin üretilmemesine dair bir sürecin içinde. Çiftçi ardan girdi maliyetleri nedeniyle üretim yapamıyor” diye konuştu.
ÇİFTÇİ ZARAR EDİYOR
Tarım ve Orman Bakanının “Çiftçilerin zarar etmediğini” iddia ettiğini kaydeden Sarıbal, şunları söyledi: “Çiftçinin önemli girdisi olan gübre son bir yılda %265 ile %447 arasında arttı. 2002 yılında 1 ton buğday ile şeker gübre alan çiftçi ile bugün aynı miktarda buğday ile şeker gübre alan çiftçi arasında 1100 kilo kayıp var. Mazot, ilaç, tohum, elektrik gibi girdilerde %100 yakın artışlar oldu. Süt üreticileri ve besi hayvanı yetiştiricileri yemden dolayı ciddi şekilde zarar ediyor. Bakanlık ve TÜİK rakamlarıyla bile üreticilerin Nisan ayından itibaren sürekli zararda olduğu çok net. Sayın Bakan, çiftçi zarar ediyor”