Karacabey’in gururu SÜTAŞ’ın Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Karacabey, Aksaray ve Ege bölgesindeki sütçülük deneyimlerinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kalkınmaya önemli katkı yapacağını vurguladı.
SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, ‘Bingöl Etki Analizi’ raporunu kamuoyuyla paylaştı. 2020 yılında Kamil Taşcı ve Erinç Yeldan tarafından “Yönetici Özeti” ve “Ana Rapor” olmak üzere 2 cilt olarak hazırlanan ve yatırımın Bingöl ve çevresine yönelik ekonomik ve sosyal etkilerini bilimsel bir metodoloji ile inceleyen “Sütaş Doğu-Güneydoğu Anadolu Sütçülük Projesi Bingöl Entegre Tesisleri Yatırımının Sosyo-Ekonomik Etkileri: Bölgesel Dinamik Girdi-Çıktı Analizi (2018-2033)” raporunu kamuoyuyla paylaşan Yılmaz, “Sütaş, sütçülüğe odaklanıp, bu alanda uzmanlaşıp büyürken, ‘Çiftlikten Sofralara’ güçlü bir tedarik zinciri yapısına ulaşmış, ayrıca gıda güvenliği ve güvenilirliği bakımından çağın beklentilerini karşılayabilen bir örnek haline gelmiştir” diye konuştu.
Muharrem Yılmaz, Karacabey, Aksaray ve Ege bölgesindeki sütçülük deneyimlerinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kalkınmaya önemli katkı yapacağını vurguladı.
Rapora ilişkin açıklamasında SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz şunları söyledi; “Sütaş’ın iş modeli; ekonomik, sosyal etkileri ve kapsayıcı niteliğiyle bir ‘Bölgesel Kalkınma Modeli’ niteliğindedir. Bu model ile hayata geçirilen ‘Sütaş Güney Marmara Sütçülük Projesi – Karacabey Entegre Tesisleri’, ‘Sütaş Orta Anadolu Sütçülük Projesi Aksaray Entegre Tesisleri’ ve ‘Sütaş Ege Sütçülük Projesi Tire Entegre Tesisleri’, kendi bölgelerinde yarattıkları ekonomik ve sosyal etkilerle bölgelerinin kalkınmasına önemli katkılarda bulunan başarılı örneklerdir.
Bu örneklerden edindiğimiz bilgi ve tecrübe ile ortaya koyduğumuz ‘Sütaş Doğu-Güneydoğu Anadolu Sütçülük Projesi’nin gördüğü kabul ve destek üzerine, 1 milyar 115 milyon TL yatırım bedelli Bingöl Entegre Tesisleri’nin temeli 2018 yılı Haziran ayında atılarak, inşaatına başlanmıştır. Üretim faaliyetlerine 2021 yılında başlanması hedeflenen tesisler tam kapasiteye ulaştığında, 1.012 kişiye doğrudan istihdam sağlanacaktır.
Sütaş Bingöl Entegre Tesisleri yatırımı şu birimlerden oluşmaktadır: Damızlık Süt Sığırı Çiftlikleri, Düve Yetiştirme Çiftliği, Besi Çiftliği, Süt Hayvancılığı Eğitim Merkezi ve Eğitim Çiftliği, Teşhis Laboratuvarı ve Sağlık Merkezi, Genomik Seleksiyon Laboratuvarı, Embriyo Çalışmaları Laboratuvarı, Genomik Boğa Yetiştirme Merkezi, Yem Fabrikası, Bitkisel Üretim Makine ve Ekipmanları, Süt Ürünleri Fabrikası, Anaerobik Arıtma, Biyogaz ve Elektrik Üretim Tesisi, Organik ve Organomineral Gübre Tesisleri.
Yöntem olarak, etki analizinde bölgesel, dışa açık il düzeyinde ‘Girdi-Çıktı Modeli’ uygulanmıştır. 2018 yılı tabloları 2018-2033 dönemi için referans veri seti olarak kabul edilmiştir. 2018-2033 dönemine ilişkin Türkiye ekonomisindeki büyüme beklentilerine göre 2019-2021 için Yeni Ekonomik Program, 2022-2033 dönemi için ise orta düzey performans beklentisine göre bir büyüme patikası kabul edilmiştir. Bingöl için önce ‘base senaryo’ olarak Sütaş yatırımı olmaksızın 2018-2033 dönemi yıllık Girdi-Çıktı tabloları (15 adet) üretilmiş, bu tablolardan ilin ekonomik performansı alt kalemler bazında analiz edilmiştir. İkinci aşamada ise Sütaş’ın ekonomik etkisi yıl yıl ve büyüme patikasına göre kümülatif olarak bir sonraki yıla taşınarak ilin uzun vadede ekonomik etkisi 2019-2033 dönemi için yıllık bazda hesaplanmıştır”