CHP Bursa Milletvekili, Parti Meclisi Üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu, toprakları adım adım kamulaştırılan Nilüfer’in eski köyü Badırga’yı ziyaret etti.
CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz ile ilçe yöneticilerinin de eşlik ettiği ziyarette Badırga Muhtarı Cevabi Yıldız’la topraklarını işleyemez hale gelen Badırgalıları dinleyen Altaca Kayışoğlu, “Badırga, 2008 yılından bu yana tam 7 kez kamulaştırmayla karşı karşıya kalmış. Muhtarımızın verdiği bilgilerde Badırga’nın toplam alanı 20 bin dönüm,5 bin dönümü çamlık, geriye kalan alanın da 9 bin dönümü bugüne kadar kamulaştırılmış.
Şimdilerde yeni bir kamulaştırmayla karşı karşıyalar. Bölgedeki ilk kamulaştırmalar Bursa Tekstil Boyahaneleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi(TOSAB) adına yapılmış. Badırga’nın hemen girişinde yer alıyor. Muhtarımız 2008’den bu yana tek bir fabrikanın daha kurulmadığını söylüyor. Kendilerinden kamulaştırma yoluyla alınan arazilerin sürekli el değiştirdiğine dikkat çekiyor. Bursa’nın verimli topraklarında tarım yerine maalesef bu şekilde elden ele rant sörfü yapılırken, çiftçimiz, köylümüz topraksız kalıyor, büyükşehirlerin varoşlarına göçe zorlanıyor” diye konuştu.
BADIRGALILAR RAHATSIZ!
Badırga bölgesindeki kamulaştırmaların diğer tarafında Deri OSB ile TEKNOSAB olduğunu vurgulayan CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “OSB’lere boğulan Badırga’da şimdilerde Nilüfer Belediyesi tarafından konut alanı ilan edilen 1800 dönümlük kısmıyla ilgili gelişmelerden rahatsız bölge insanı. Söz konusu arazinin 1000 dönümünün Deri OSB’ye geriye kalan 800 dönümünün de daha tek bir fabrikanın kurulmadığı TEKNOSAB’a aktarılmak istendiğini belirtiyorlar.
Badırgalıları dinliyoruz. Topraklarının bu şekilde ellerinden çıkmasından memnun değiller. Birilerinin gelip topraklarını ellerinden alıp, kendilerini devre dışı bırakıyor olmalarından ve sonra imar değişikleriyle rant elde etmelerinden son derece rahatsızlar. Ortada dönen karı düşündüğünüzde ekip biçmekten başka geçip kaynağı olmayan bu insanların yaşadığı kayıpları herkes rahatça görebilir. Bu anlayışın terk edilmesi gerekiyor. Kamulaştırma ile OSB veya başka alanlara çevrilen yerlerde adaletin tesis edebilmesi için en azından el değiştirmelerden önce imar değişliklerinin yapılarak ilk sahiplerinde bu haklardan faydalanması gerektiğini düşünüyorlar. Tabi ki verimli tarım alanlarımızı rant sörfüne daha fazla kurban etmek istemiyorsak, yapısal bir takım kararlarında alınması gerekir” dedi.