Stres, tüm vücut sisteminde olduğu gibi ağız ve diş sağlığı üzerinde de birçok olumsuz etkiye sahip. Bunlardan birisi de ‘diş gıcırdatma’ ve ‘diş sıkma’ diye bilinen bruksizm.
Konuyla alakalı bilgiler veren İkizler Diş Polikliniği’nden Diş Hekimi Burak Irkörücü, “Koronavirüs salgını, fiziksel sağlığımız kadar içinde bulunmak zorunda kaldığımız sosyal mesafeli günlerde ruh sağlığımız üzerinde de olumsuz etkiler bırakıyor. Hem kendimizin ve sevdiklerimizin sağlığı için duyduğumuz endişe ile beraber değişen sosyal hayatımız ve değiştirmeye çalıştığımız alışkanlıklarımız, yaşadığımız stresin temelini oluşturuyor” dedi.
Bruksizmin, uyku esnasında önüne geçilemeyen çene hareketlerinden kaynaklanan, dişlerin sıkılması durumu olduğunu ifade eden Burak Irkörücü, bu hastalığın en önemli kaynağının stres olduğuna dikkat çekti.
Belirti ilk diş sağlığında görülüyor
Maddi ve manevi problemlerin, kişiyi psikolojik anlamda olumsuz yönde etkilediğini ve bu durumun diş sağlığına olumsuz etki ettiğini hatırlatan Diş Hekimi Irkörücü, kişilerin yaşadığı stresin ilk ve önemli etkilerinin ağız içerisindeki dokularda göründüğüne işaret etti. Irkörücü, “Kişiler, istedikleri yaşam koşullarını elde edemediği için bu durumun sonuçları farklı boyutlara taşınabilir; diş gıcırdatma rahatsızlığı gibi. Bruksizmin en önemi nedeni; kişinin duygusal anlamda stres içerisinde olmasıdır. Stres faktörü, diş gıcırdatmanın; hem meydana gelme, hem de şiddetinin artış nedenidir” diye konuştu.
Baş ağrılarını tetikliyor
“Kişinin; aşırı sinirli ruh hali, titiz ve hassas oluşu sıklıkla gece uykusunda diş sıkmayı beraberinde getirir” diyen Irkörücü, şöyle devam etti:
“Bu durumun artmasıyla birlikte kişi, gün içerisinde de diş sıkmaya başladığını fark ediyor. Bu sıralar benzer şikayetlerle kliniğimize başvuran hastalarımızın sayısı epey fazla. Diş gıcırdatmakta birlikte ağızda ve çevre dokularda sorunlar oluşmaya başlar. Buna bağlı olarak ise dişlerin birbirine sürtünmesiyle diş yüzeylerinde aşınmalar meydana gelir. Bu aşınmalar, ön dişlerde çok daha belirgindir. Çatlaklar oluşabilir, zamanla çatlakların kırılmaları söz konusu olabilir. Soğuğa karşı hassasiyet gelişebilir; dişler sallanabilir ve boşluklar oluşabilir. Kronik baş ağrıları ve yüz ağrıları yaşanır. Bu ağrıların nedeni, çene ekleminde; çiğneme kasları ve dişlerin olduğu bölgedeki dengesizliklerden kaynaklanır”