Domuz gribi bu sene salgın yaptı. Domuz gribinin, diğer grip veya nezleden farkı, zatürre ve ölüme kadar ilerleyebilmesidir. Domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü bundan 9 yıl önce de ciddi bir salgın yapmıştı. O yıl edindiğimiz acı tecrübe ise domuz gribinin küçük çocuk, kronik hasta, yaşlı ve hamilelerde ölümcül seyrettiğiydi.
Domuz gribi bu yıl Mart ayının sonuna kadar hastalık yapmaya devam edecektir. Hamile kadınların bu dönemde çok dikkat etmesini öneriyorum. Hamilelerin, kalabalık alanlarda, özellikle toplu taşıma araçları veya okul gibi yerlerde bulunmamaları, eğer bulunacaklarsa maske takmaları, ellerini ağızlarına götürmemelerini ve her fırsatta ellerini yıkamalarını, kimseyle tokalaşmamalarını öneririm. Grip geçirdiğini bildiği kişilerden ise mutlaka uzak durmalılar.
Hastalıktan korunmanın en etkili yöntemi aşı yaptırmaktır. Hamile kadınların grip aşısı yaptırmaları Dünya Sağlık Örgütü tarafından da önerilmektedir. Yanlış inanışın aksine grip aşısı yapıldıktan hemen sonra aşıya bağlı kötü bir grip geçirmek veya aşı nedeniyle bebeklerinde zarar oluşması gibi bir sorun mümkün değildir. Grip aşısı yapılan anne, doğacak olan bebeğini de gribe karşı korumuş olur. Bebeği, anne karnındayken aldığı antikorlar sayesinde doğumdan sonra da bir süre gripten korunur. Yani aşı yaptırmak hem anneyi hem de bebeği korur.
Baba adaylarının da grip aşısı yaptırmaları, dolaylı olarak annenin infeksiyon kapma şansını düşürecektir.
Grip geçiren hamilelerin fazla miktarda sıvı tüketmelerini ve dinlenmelerini öneririm. Ateşleri çıkarsa mutlaka ateş düşürücü almaları gereklidir. Eğer nefes darlığı yaşarlarsa vakit kaybetmeden acil servise başvurmaları hayati önem taşımaktadır.
Dr. Ebru Ünal