Başkanlı anayasanın 18. maddesi 100 saat mesai ile geçti. Cumhurbaşkanına ‘Devlet Başkanı’ sıfatıyla yeni yetkiler veren ve devleti yeniden yapılandıran anayasa değişikliği teklifi, ilk durağı olan TBMM anayasa komisyonundan geçti. Toplantılarda 1437 sayfa tutanak tutuldu. Mecliste iki tur halinde yapılacak görüşmelerin ardından ikinci turda 330 oy bulunması halinde teklif referanduma sunulacak.
Mecliste MHP’li milletvekilleri, partili cumhurbaşkanlığı ve rejim değişikliğini onaylarsa, referandumda AKP’nin işi kolaylaşır. Çünkü AKP seçim taktiklerini çok iyi biliyor. Vatandaştan nasıl oy alınacağını biliyor. Vatandaştan nasıl oy alınacağını her parti biliyor da, AKP’nin imkanları geniş. AKP bu kadar olumsuzluklara rağmen hala bu oyu alabiliyorsa bildiği bir taktik var demektir. Aslında bu taktik biliniyor da ispatı çok zor.
Anayasa komisyonunun AKP ve MHP’li üyeleri, ‘sahte anayasa’nın altına imza atmışlardır. TBMM’nin tabuta konulmasına ve o tabuta 18 çivinin çakılmasına iştirak ettiklerini ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Literatürde bunlara sahte anayasa denilmektedir. İktidarı konsolide edip, özgürlükleri ve kuvvetler ayrılığını yok eden, güçleri tek elde toplayan, özü itibariyle güç konsolidasyonu çıkaran anayasalara, anayasa hukukçuları ‘sahte anayasa’ diyorlar” diye açıklama yapmıştır.
Bu anayasa komisyonunun yaptığı, anayasanın 18 maddesinin değiştirilmesi değil, tamamen ‘rejim değişikliği’dir. Bunu, CHP milletvekilleri aşağıdaki açıklamayı yaparak, hem Ankara’da hem İstanbul’da halka duyurmuşlardır. Özetle şöyle dediler. “Bu mesele parti meselesi değil. Bu mesele vatan, millet meselesi. Ekmek, aş meselesi, özgürlük meselesi. Partili cumhurbaşkanı adı altında tek adam rejimini, diktatörlüğü getiriyorlar. Neden milli egemenliğimizi sorguluyoruz. Neden tam güç yetkiyi bir tek kişiye bağlamaktan söz ediyoruz. Neden cumhurbaşkanı bizden egemenliğimizi istiyorsun? Bugün ülkemizin sorunu bir adamın ülkeyi yönetmesi, diktatörlük hevesi mi, yoksa milli egemenliğimiz mi?” diye seslendiler.
Şimdiden sonra değişen maddeleri ve görüşlerimizi de sıralayabiliriz. Mesela, milletvekilleri o kadar çok çalışıyorlar ki 550 milletvekili yetmiyor 600’e çıkardık. Mecliste bol bol uyuyup, emme basma tulumba gibi ellerini havaya kaldırıp indirmektir görevleri. Aklını lidere vermişlerdir, Türkiye’nin nereye götürüldüğünün farkında da değillerdir, biat kültürü çok gelişmiş olan AKP milletvekilleri, birde grup başkan vekiline bakarlar, kendilerine yön tayin ederler, ay başında da 26 bin 500 TL’yi cebe atarlar. Asgari ücretli de 1404 TL’ye talim etsin.
Türkiye tam bir milletvekili emeklisi mezarlığına dönüştü. 2 yıl milletvekili ol, sonra milletvekili emekliliğini kap. Yazıktır bu milletin parasına.