Karacabeyli genç siyasetçi Sinan Çiftçi’nin damga vurduğu “Eğitimde Değişime Genç Bakış” programında konuşan İlber Ortaylı, “Eğitimde bizi başarısızlığa sürükleyenlerin hepsi geri zekalı cahiller ordusu” diyerek izleyenleri kahkahaya boğdu.
Karacabeyli genç siyasetçi Sinan Çiftçi; geçtiğimiz Cumartesi günü Abbas Güçlü ve Prof. Dr. İlber Ortaylı ile birlikte, İstanbul MEF Üniversitesi’nde gerçekleşen ve farklı üniversitelerden yaklaşık 1500 akademisyenin izleyici olarak katıldığı “Eğitimde Değişime Genç Bakış” konulu panelde konuştu.
Panelin moderatörü olan Abbas Güçlü, “Sinan, Genç Bakış programlarında başımızı çok ağrıttı. Bakalım eğitimde değişim hakkında ne düşünüyor” diyerek ilk sözü Sinan Çiftçi’ye verdi.
Sinan Çiftçi, “Çok değerli tarihçi, hocaların hocası Prof. Dr. İlber Ortaylı ile birlikte aynı ortamda konuşma yapmak benim için büyük bir onurdur” diyerek sözlerine başladı.
“Heyecanımı maruz görün. Çok ciddi bir kalabalığın, siz değerli akademisyenlerin ve protokolün karşısındayım. Bundan dolayı çok mutluyum, bir o kadar da heyecanlıyım” diyen Sinan Çiftçi, konuşmasına şu sözlerle devam etti:
“Eğitim sistemimizin geleceğini konuşuyoruz. Eğitim sistemimiz utanılacak bir noktada. Siyasi iktidarlar değişiyor, sistem değişiyor. Milli Eğitim Bakanı değişiyor, sistem değişiyor. 4+4+4 sistemi eğitim sistemimizi mahvetti. OKS gidiyor SBS geliyor, bir bakıyorsunuz o da gidiyor yerine TEOG geliyor. Eğitim sistemimiz deneme tahtasına döndü. Öğrencilerimizin geleceği ile oynanıyor. Bu iş çocuk oyuncağı değil. Ne yazık ki, yapboz tahtasına dönen bir eğitim sistemine sahibiz.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü(OECD)’nin Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı olan PISA sonuçları daha yeni yayınlandı. PISA sonuçlarına göre Türkiye, 35 ülke arasında 34. sırada. Yani sondan ikinciyiz, sadece Meksika’yı geçebilmişiz. Ne kadar büyük bir başarı değil mi? Milli Eğitim Bakanımız ve siyasiler atarken mangalda kül bırakmıyor. Fakat tablo ortada, baştan aşağıya başarısızlık batağına saplanmış vaziyetteyiz. Türkiye’de en önemli şey eğitim olmalı. Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyetler hedefine ulaşmak istiyorsa eğitime önem vermeliyiz.
OECD raporları ve PISA sonuçlarına göre, dünyanın en başarılı eğitim sistemine sahip olan Finlandiya’da Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın %6.3’ü ve Singapur’da bütçenin %20’si sadece eğitim yatırımlarına harcanıyor. Biz ise GSYH’nın sadece %4.3’ünü eğitime harcıyoruz. Fakat bu rakamı sadece eğitim yatırımlarına harcamıyoruz. MEB’de çalışan personelin harcamasını bile bu bütçenin içine katıyoruz.
OECD raporlarına göre, Türkiye’nin eğitim yatırımlarına harcadığı pay son sıranın bir üstünde, sondan ikinciyiz. Sadece Meksika’yı geçmişiz ve bununla da övünüyoruz. Ağlanacak halimize gülüyoruz. Ne büyük başarı değil mi? Yurt sorunumuz var. Adana Aladağ’da yaşadığımız facia. Gencecik yavrularımızı kaybettik. İlk ve orta öğretimdeki öğrencilerin sadece %1.4’ü yurt imkanlarından faydalanıyor. Bu rakam üniversitelerde ise %14. Başkent Ankara’da günümüzde hala birleştirilmiş sınıflar ile ders veren okullar var. Eğitimde bir türlü dikiş tutturamadık. Türkiye herhangi bir başarısı ile gündeme gelmiyor. Ne ile gündeme geliyoruz? Küçük kız çocuklarına tecavüz, öğrenci yurtlarında çıkan yangınlar, yaşanan facialar. Her araştırmada ya sondan ikinciyiz ya da sondan üçüncüyüz.
Abbas bey, eğitimin sistemi ve geleceğiniz hakkında ne düşünüyorsunuz diye sordu. Bugün Türkiye’de siyasetçiler bile geleceğini bilmiyor. Bir günde Başbakan değişiyor. Sayın Ahmet Davutoğlu, bir günde Başbakanlıktan oldu. Türkiye’de Başbakan’ın bile geleceği yokken ben nasıl gelecek düşünebilirim? Ben Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisiyim. Halkımızın gözünde siyasetçinin tanımı yalancı, sahtekar, hırsız ve üçkağıtçı. Siyasetimiz çok kirli. Ben genç bir siyasetçi olarak bu durumdan utanıyorum. Genç arkadaşlarıma önerim, siyaset ile ilgilenin. Siyasetten uzaklaşmayın. Gelin siyaseti hep birlikte bu kirlilikten kurtaralım ve temizleyelim. Siyaset olmazsa hiçbir sorunumuzu çözemeyiz. Bugün Türkiye’de eğitim sistemini değiştirecek ve düzeltecek olan da siyaset kurumudur.
Öğretmenlerimiz mutlu değil. Yapılan anketlere göre, öğretmenlerimiz geleceğinden umutsuz. Geleceğinden umudu olmayan bir öğretmen nasıl bir nesil yetiştirebilir? Değişim kalpte başlar. Değişime önce yürekten inanmalıyız.
Ailem Bursa’nın Karacabey ilçesinde çiftçilikle uğraşıyor. Abbas bey de Karacabey’e geldi ve çiftçinin durumunu gördü. Şanlıurfa’dan, Mardin’den, Diyarbakır’dan Karacabey’e gelen binlerce mevsimlik işçi var. Nisan ayında domates ekmeye gelirler, çapasını yaparlar, otunu yolarlar sonra da domatesi toplarlar ve Eylül ayında memleketlerine geri dönerler. Okullar Haziran ayında kapanıyor. Nisan ayında çalışmak için Karacabey’e gelen, Mardin Kızıltepeli bir öğrenci 2 ay eğitim göremiyor. Okulu buna izin veriyor. Doğu ve Güneydoğu’da bu zorlu şartlardan dolayı eğitim göremeyen binlerce öğrencimiz var. Milli Eğitim Bakanlığı bu sorunu çözmek yerine sadece seyrediyor. Binlerce öğretmen açığımız var fakat her yer atanamayan öğretmen dolu. Öğretmenlerimiz, sözleşmeli olarak atanıyor, özlük hakları verilmiyor. Eğitim sistemimiz sorunlar sarmalına dönmüş durumda” diyerek sözlerini tamamladı.
Sinan Çiftçi, konuşmasını bitirdikten sonra salondan adeta alkış tufanı koptu. Panel sonunda akademisyenler Sinan Çiftçi’nin yanına gelerek tebrik etti ve başarılarının devamını diledi.
Sinan Çiftçi konuşmasını sürdürürken Twitter’da da yoğun ilgi gördü. Sinan Çiftçi’nin hakkında yazılan tweetlerden bazıları şöyle:
“Sinan Çiftçi panelin açılışını alkışlar eşliğinde yaptı. Seninle gurur duyuyorum sevgili Sinan”
“Şuanda konuşan Sinan’ı alıp meclise koyasım geldi, gerçekten harika”
“Lütfen susturmayın Sinan’ı”
“Salondan en büyük alkışı Sinan aldı”
“Sinan, Karacabey Belediye Başkanlığı hedefliyormuş. Bana göre hedefini küçük tutmuş. Potansiyeli yüksek”
Eğitim sistemimizin dünü, bugünü ve geleceğinin tartışıldığı panelin sonunda ise, Prof. Dr. İlber Ortaylı katılımcıları güldürdü. “Eğitimde bizi başarısızlığa sürükleyenlerin hepsi geri zekalı cahiller ordusu” diyen Ortaylı, salonu kahkahalara boğdu.