Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ile Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksek Okulu tarafından birlikte düzenlenen “Karacabey Sempozyumu” dün başladı.
Karacabey’in sorunlarının çözümüne yönelik önerilerde bulunmak ve gelecek vizyonunun belirlenmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen sempozyumda, Karacabey’in tarihi kültürel ve sanatsal değerleri, doğal kaynakları, çevre ve turizm değerleri, tarım ve hayvancılığı, eğitimi, sağlık ve sportif yönü, kentleşmesi, sosyal yapısı, sanayi, ticaret ve ekonomik yapısı ele alınıyor.
KTSO salonlarında gerçekleştirilen Karacabey Sempozyumu’nun açılışında konuşan Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Naci Güncü, “İstanbul-İzmir-Çanakkale güzergâhında geçiş noktası olan ilçemiz, bereketli toprakları ve sayısız değerleri ile herkes tarafından tanınmakta ve bilinmektedir. Kısa zamanda tamamlanacak İzmit-İzmir otoyolu ve hızlı tren, ilçemizin Bursa ve Balıkesir’i birleştirecek kesişme noktasında yer almasını sağlayacaktır. Bu yatırım ile Bursa’nın genişleme istikametinde olan ilçemiz, İstanbul’un yeniden yapılandırılması projeksiyonunda gelecek yatırımlara kapısını açarak Güney Marmara’nın üretim ve lojistik üssü olmaya adaydır” dedi.
Sempozyum Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ak ve Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tayar’ın organizasyon anlamında verdikleri bilgilerden sonra KTSO geçmiş dönem Meclis Başkanı ve Sütaş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tarık Tezel de, Sütaş’ın çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.
Karacabey’in değerlerinin bilinmesini sağlamalıyız
Sempozyumun açılış konuşmaları bölümünde konuşan Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan da, önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirtirken, “Karacabey denince akıllara ilk olarak soğan, domates, salça, Yeniköy (boğaz) ve Karacabey’in lojistik konumu gelmektedir. Ama Karacabey değişiyor. Bu nedenle önce Karacabeylilerde Karacabey’in değerlerinin bilinmesini sağlamalıyız. Karacabey markasını arttırmamız, kentlilik bilinci ve aidiyet hissini oluşturmamız ve Karacabey’i kentlerin, şehirlerin rekabetinde ön plana çıkartmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Karacabey Kaymakamı Yusuf Gökhan Yolcu da, Karacabey’in yüzyıllardır hep üretim faaliyetinin içinde olduğunu belirtirken, “Karacabey’i yeni fırsatlar bekliyor, üretimin daha da artacağını düşünüyorum” dedi.
Karacabey çekim merkezi haline gelecek
Bu bölümde konuşan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay da, bölgesel kalkınmanın planlamada önemli yerinin bulunduğunu hatırlattıktan sonra, küresel düşünüp yerelde harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay konuşmasını şöyle sürdürdü; “Otoyol projesi Karacabey’in fırsatlarını arttıracak, ileri teknoloji OSB de Karacabey’i daha önemli bir çekim merkezi haline getirecektir. 3. jenerasyon yeni limanın bu bölgeye, Karacabey ile Bandırma arasına kurulması gerekiyor. Üniversite olarak biz bu konuları önemsiyoruz. Bilhassa bu yıl kuruluşunun 20. yılını kutladığımız Karacabey Meslek Yüksekokulu da çok değişik alanlarda Karacabey’e önemli kazanımlar sağlamaktadır.”
Yapılan konuşmaların ardından araştırmacı-tarihçi yazar Şaban Yalazı’nın başkanlığında gerçekleştirilen“Karacabey’in Dünü Bugünü ve Geleceği” başlıklı panelde ise Prof. Dr. İsmet Arıcı, BEBKA Planlama Uzmanı Serhat Karasungur, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Karacabey Ticaret Borsası Başkanı Murad Bertan, Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı ve Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy farklı alanlardaki sorunları ve çözüm önerilerini ele aldılar.
2 gün boyunca toplam 45 bildiri ve tebliğin sunulacağı Karacabey Sempozyumu 3 Ekim 2015 Cumartesi günü yapılacak olan Teknik ve Kültürel Gezi ile sonlanacak.