Özel Doruk Yıldırım Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, aşırı yüklü sırt ve el çantalarının çocukta kötü duruş alışkanlığına ve dolayısıyla sırt ağrıları ile omurgada duruş bozukluklarına, gelişme bozukluklarına sebep olabileceğini söyledi.
Okullarda yapılan sağlık taramalarında her yüz çocuktan beşinde bel ve sırt eğriliğinin tespit edildiğini söyleyen Op. Dr. Açıkgöz, başlangıçta hiçbir yakınmaya neden olmayan ağrısız sırt ve bel eğriliği rahatsızlığının, ihmal edilmesi halinde ileriki yaşlarda ciddi sorunlara doğurabileceğini kaydetti.
Zamanında müdahale edilmemesi halinde ideal tedavi zamanının kaçırılmış olacağını belirten Dr. Açıkgöz, “Tıp dilinde ‘SKOLYOZ’ olarak adlandırılan omurga eğriliklerinin ihmal edilmesi sonucunda hastalığın ilerlemesiyle tedavisi de zorlaşmaktadır. Taramalarda bin kişiden üçünde tedavi gerektiren skolyoz’a rastlanmıştır. Hastanın yaşı ilerledikçe bel ve sırtta bulunan bu eğrilikler artar ve kendine özgü bir kamburluk yapar” dedi.
Anne ve babalar dikkat
Skolyoz’da en etkili tedavinin erken dönemde yapılabileceği dikkati çeken Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, “Anne ve babalar çocuğun bel ve sırtında eğrilik olup olmadığını, omuzların ve kürek kemiklerinin aynı hizada ve simetrik olup olmadığını belli aralıklarla mutlaka kontrol etmelerinde fayda vardır. Skolyoz’un en iyi tedavisi erken dönemde yapılmaktadır. Hastalığın ilk dönemlerinde uygulanan tedaviler ile daha başarılı sonuçlar alınmaktadır. İlerlemiş olan eğriliklerin ameliyatla tedavisinde geliştirilmiş yöntemler mevcuttur. Ama yine de en başarılı tedavi hastalığın erken teşhis edilmesi ile erken dönemde yapılabilir. Orta öğretim çağlarında bulunan 11- 16 yaşlarında bulunan çocuklarda görülen bu hastalığın erken teşhisi için anne ve babalara önemli görevler düşmektedir” diye konuştu.