Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Bursa Şubesi`ne konuk olan Japon Afet Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Owada Kiyotaka, tecrübelerini mimar, mühendis ve şehir plancı üyelerine anlattı.
Japonya-Türkiye ortaklığı ile “Etkin Risk Değerlendirmesine Yönelik Kapasite Geliştirilme Projesi” kapsamında Türkiye’deki tek pilot il olan Bursa’nın ‘İl Afet Risk Azaltma Planı’ hazırlanması için bizzat kendisinin de çalışacağını söyleyen Kiyotaka, “Bursa’daki risk değerlendirmesi; deprem, tsunami, heyelan ve insan kaynaklı afetler konularında yapılacak. Bunlar yapıldıktan sonra ise benim sorumlu olduğum bölüm planlama konusunda, yani İl Afet Risk Azaltma Planları konusunda çalışmalar olacak. Bunlar çıktı olarak da değerlendirilecek. Bu çıktılarda risk değerlendirmesi, tehlike ve risk haritaları gibi sonuçları da göreceğiz” dedi.
Bu çalışmaları yürütürken en önemli işbirliği kuruluşunun Büyükşehir Belediyesi olacağını kaydeden Kiyotaka, “Risk değerlendirmesinin yapılmasında önemli verilere ihtiyacımız var ve Büyükşehir Belediyesi, Bursa’yla ilgili tüm verilere sahip bir kurum. Risk değerlendirmesinin yanı sıra diğer çalışmalarımızda da Büyükşehir Belediyesi’nin verilerinden faydalanacağız” diye konuştu.
Yöneltilen soru üzerine, Bursa’da tsunami olma olasılığı hakkında açıklama yapan Kiyotaka, “Denize kıyısı olan yerlerde tsunami olma olasılığı her zaman vardır. Bu durum göz ardı edilemez” dedi.