Kış mevsimi ile birlikte soğuk havalar üst solunum yolu hastalıklarına da davetiye çıkarıyor. Bursa İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, kışın enfeksiyonlardan korunmanın zor olduğunu belirterek, “Öksürme sırasında ağız ve burunları mendil ile kapatarak damlacıkların yayılması önlenmelidir” dedi.
Bursa İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, grip benzeri hastalıklardan korunmanın yollarını anlattı. Kış aylarında üst solunum enfeksiyonları olan grip ve nezle gibi hastalıkların görülmeye başladığını ifade eden Uzm. Dr. Resul Özbek, “Toplu taşıma araçları, alışveriş merkezleri, kalabalık iş yerlerinde birçok insan ile temas oluyor. Bu temas sonrasında mikrop alabiliyoruz. Normalde bu tür hastalıklar aksırmak, öksürmek ve solunum yoluyla 1 buçuk metre kadar alana yayılırlar. Direk bu havayı soluyanlar ve damlacıkların temas ettiği yerlerden herhangi bir şey yiyip içenler bu virüsleri alabilirler” dedi.
Giyim konusunda tedbirli olunması gerektiğini belirten Özbek, “Kış mevsimine göre giyinmekte fayda var. Aşırıya kaçıp çok terlemek ne kadar yanlış olacaksa vücudu soğuktan korumayacak şekilde giyinmekte o kadar yanlış olur. Daha çok kalabalık ortamlar otobüsler kalabalık alışveriş ortamları hastalanmak için uygun alanlar. İşyerleri de mikropların bulaşmasına vesile oluyor. Özellikle soğuk havaların devam ettiği içinde bulunduğumuz Aralık ayı ve Ocak ayı üst solunum yolu hastalıkları yoğun yaşanır.
Boğaz ağrısı hafif ateşle belirir. Çok hastalanmak kalabalık ortamlarda insanlarla iç içe olmak tekrarlamasına neden olur. Her seferinde başka bir virüs alındığı için hastalık nükseder. En iyi korunma yolu solunum yolu ile bulaştığı için tedbir alınabilir. Hasta olana bir buçuk metreden fazla yaklaşmamak lazım. Hasta olan kişiler çevreyi korumalıdır. Öksürürken ağzımızı yüzümüzü tam kapatmak tedbir olur” açıklamasında bulundu.
HEMEN AİLE HEKİMİNİZE BAŞVURUN
Hastalanma belirtisi görüldüğünde antibiyotik uygulanmaya başlandığını söyleyen Bursa İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, “Hastalık belirtileri başladığında mutlaka aile hekimine başvurulmalıdır. Hatta belirli aralıklarla kontrolden geçmek uygun olur. Aile hekimlerimiz vatandaşlarımızı muayene sonrasında gerekli tedbirleri mutlaka anlatacaklardır. Evde tedavi ve ilaç kullanımı konusunda bilgi verileceği gibi yataklı tedavi önereceği durumlarda olabilir.” şeklinde konuştu.
Dr. Özbek, nezle ve grip konusunda da şu tavsiyelerde bulundu; “Kış mevsiminde nezle yada gribe yakalanmamak için ellerin sık sık yıkanmasında fayda var. Çoğu grip ve nezle virüsü dokunma ile geçer. Gripli olan birinin telefon, klavye veya mutfak eşyalarına dokunması grip virüsünün yayılması için yeterlidir. Bu mikroplar saatlerce, hatta bazı durumlarda haftalarca, başkası bu eşyalara dokununcaya kadar bu tür zeminlerde yaşayabilirler.
Bu yüzden ellerinizi sıkça yıkayın. Öksürürken ya da aksırırken elinizle ağzınızı kapatmayın. Çünkü elinize yapışan virüsler ya da mikroplar kolay temizlenmez ve bu şekilde mikrop farklı kişilere bulaşabilir. Hapşırma ya da öksürme öncesi kağıt mendil kullanın ve hemen atın. Yanınızda mendil yoksa başınızı insanlardan uzak bir tarafa çevirerek havaya hapşırın.
Yüzünüze dokunmayın. Üşütme ve grip virüsleri vücudunuza burun, göz ve ağzınızdan girebilir. Gripseniz ya da grip olan birileriyle görüşüyorsanız yüze dokunmayın. Bol sıvı için. Çok su içmek vücudunuzdaki virüslerin temizlenmesini sağlar. Günde 8 bardak su için önerisine uymuyorsanız yeterince su içmeye özen göstermelisiniz. İdrarınızın rengi açık sarı görünüyorsa yeterince su alıyorsunuz demektir, koyu sarıysa daha çok su içmelisiniz.
Temiz hava alın. Hava almak önemlidir. Soğuk havalarda merkezi ısıtma sistemiyle ısınan ortamlardan dışarı çıktığınızda vücudunuz grip ve mikroplara karşı daha korunmasız olur. Soğuk havada içerde kalan insanlar, kuru ve aynı havayı sürekli soludukları için virüslere maruz kalırlar.
Mevsimine uygun meyve ve sebze yiyin. Sebze ve meyveler metabolizmayı güçlendirir. Vitamin ilaçları yerine koyu yeşil, kırmızı ve sarı sebze ve meyveler tüketin.”