Karacabey Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Başkanı Gönül Avil, taşeron işçilerin sorunlarına değindi. Avil, yeni yasama döneminde, öncelikle taşeron işçilerin sorunlarının çözülmesini istedi.
Sayıları 2 milyona ulaşan taşeron işçilerin çoğunun yıllarca asgari ücretle çalıştırıldığını vurgulayan Avil, “Zam isteyene kapı gösteriliyor. Gelecek güvenceleri ise yok” dedi.
Birçok taşeron firmanın işçilerini ilgisi olmayan işlerde çalıştırdığını kaydeden Avil, bu nedenle iş kazalarının arttığını ve 11 yılda 11 bin vatandaşın yaşamını yitirdiğini belirtti.
Avil, “Mecburen taşeron işçi olmayı kabul eden vatandaşlarımızın geleceği amirinin iki dudağı arasındadır. Taşeron işçilerin büyük çoğunluğu 40-45 yaşından sonra işten çıkarılmaktadır. Çalışanına sahip çıkan, sosyal güvencesini sağlayan ve hakkını veren firmalara sözümüz yok. Ancak, yıllarca çalışanına asgari ücret üzerinden maaş veren, belirli bir yaşın üzerine gelince işine son veren, zam isteyeni kapı önüne koyan, maaşları düzenli ödemeyen de var. Taşeron işçilerin yarısına yakını üniversite mezunu. Gençler, borca girip, kredi kullanıp, okula gidip diploma sahibi olmak için terliyor. Ancak aynı gençler, okulu bitirip diploma aldıktan sonra bu kez iş bulmak için çok daha fazla ter akıtıyor. Asgari ücret için yıllarını veriyor. Öncelikle hükümet sonra TBMM, taşeron işçi sorununu mutlaka çözmelidir. Böylece milyonlarca çalışanın yüzü güler, gelecek korkusu ortadan kalkar” ifadelerine yer verdi.
Avil, taşeron işçilerin sıkıntılarının giderilmesi için şu önerilerde bulundu:
“1- Niteliği gereği süreklilik arz eden hizmetlerin teminine yönelik ihaleler en az 3-5 yıllık bir süre için yapılmalıdır. Böylece işçiler her yıl işini kaybetme korkusu yaşamayacaktır.
2-Her yıl girdi çıktı yapılması nedeniyle kıdem tazminatı hakkı kazanamayan işçilerin mağduriyeti giderilmelidir.
3- Alt işverenin (taşeron) yanında çalışan işçinin aynı işyerinde ilk işe girdiği tarih esas alınmalı, alt işveren değişse de işçi yıllık izne hak kazanmalı.
4- Taşeron işçiler bazen 10-12 saat çalıştırıyor. Para var mı? Karşılığında yok. Fazla mesai ile ilgili bu düzensizlikler ortadan kalkmalıdır.
5- Asıl işveren, alt işveren (taşeron) işçilerinin ücretlerini aylık olarak kontrol etmelidir. Asıl işveren ödenmeyen ücreti işçinin hesabına yatırmalıdır.
6- Asıl işveren alt işverenin (taşeronun) gerekli iş sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini alıp almadığını denetlemelidir.”
Yeni yasama döneminin açılacağı Ekim ayında öncelikle hükümetten ve TBMM’den taşeron işçilerin sıkıntılarının giderilmesini beklediklerini söyleyen Avil, “Bu insanları sevindirelim. Unutmayalım ki bu insanlar sevinirse Türkiye sevinir” şeklinde konuştu.