“
Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi haftası dolayısı ile hastalığa dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Tahaoğlu, gripten sonraki ölümlerin asıl nedeninin grip virüsünün yaptığı zatürre ya da grip sonrası bakteriler ile gelişen zatürre olduğunu belirtiyor.
Yaşlılarda hastalığın hem daha ağır seyrettiğine hem de ölümcül olabildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Kemal Tahaoğlu, özellikle 65 yaşın üstündekilerin 5 yılda bir zatürre aşısı yaptırmasını öneriyor.
İngiltere ve ABD’de ölüm nedenleri arasında altıncı, Türkiye’de ise beşinci sırada yer alan zatürre akciğer dokusunun ilthaplanması olarak tanımlanıyor. Başta bakteriler olmak üzere birçok mikroorganizma zatürreye neden olabiliyor. Bebek ve çocukların yanında, yaşlı ve müzmin hastalığı olan zatürre, erişkinlerde hem daha sık görülüyor, hem de daha ağır ve ölümcül olabiliyor.
Zatürreye dikkat çekmek için her yıl Kasım ayının son haftasının “Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi” haftası olarak kabul edildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Tahaoğlu, şeker, kalp, akciğer, böbrek, beyin, kas ve bazı kan hastalıkları gibi kronik rahatsızlığı olanlar ile bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin zatürre bakımından risk grubunda olduğunu vurguluyor.
Grip salgınlarının da zatürre oluşumuna zemin hazırladığını ifade eden Doç. Tahaoğlu, gripten sonraki ölümlerin asıl nedeninin grip virüsünün yaptığı zatürre ya da grip sonrası bakteriler ile gelişen zatürre olduğunu söylüyor.
Tanıda geç kalmamak çok önemli
Zatürrenin en önemli belirtilerinin aniden ortaya çıkan, üşüme titreme ile yükselen ateş olduğunu belirten Doç. Dr. Tahaoğlu, “hastalar yan ağrısı, öksürük, pas renginde balgam çıkarmaktan yakınabilirler” diyor.
Alkol ve sigara kullananlarda, büyük ve uzun süre yatmaya neden olan ameliyatlar sonunda zatürre gelişme sıklığının arttığına da dikkat çeken Doç. Dr. Tahaoğlu, ölümle sonuçlanacak bir hastalık olan zatürrede en önemli noktanın tanıda geç kalmamak ve uygun tedaviyi en kısa sürede başlamak olduğunu vurguluyor.
Korunmak için aşılanın!
Zatürreden korunmada aşıların da önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Dr. Kemal Tahaoğlu, zatürre risk grubunda bulunan ve 65 yaşın üstünde olan bireylerde 5 yılda bir olmak üzere zatürre aşısı yapılmasını öneriyor.
“