“
Uzmanlar, Türkiye’de yeni kuşaklarda kronik hepatit hastalığı görülme sayısının hızla azaldığını söylüyor.
Kronikleşebilme özelliği nedeniyle öne çıkan Hepatit B ve Hepatit C ile ilgili bilgi veren Anadolu Sağlık Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Gürsoy, hastalığın genç yaşlarda daha hafif, yaş ilerledikçe daha alevli seyretmesinin gençlerde kronikleşme oranlarının yüksek olmasından kaynaklandığını belirtiyor.
Hepatit denilince akla ilk olarak viral olan “kronik hepatitler” gelse de aslında hepatit, karaciğerin bazı etkenlere bağlı olarak iltihaplanma durumu olarak tanımlanıyor. Viral hepatitler ise virüs tipine bağlı olarak Hepatit A, Hepatit B, Hepatit C, Hepatit D, Hepatit E, Epstein-Barr virüsünün yol açtığı hepatit ve herpes virüsü hepatiti olarak adlandırılıyor.
Anadolu Sağlık Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Gürsoy, kronikleşebilme özelliği nedeniyle öne çıkan Hepatit B ve Hepatit C ile ilgili önemli bilgiler veriyor.
Hepatit B ve Hepatit C, kan yoluyla bulaşabiliyor
Hepatit B ve Hepatit C’nin özellikle kan yoluyla bulaşabildiğine dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Gürsoy, “tırnak makası, diş fırçası, tıraş bıçağı, dövme veya akupunktur iğnesi, manikür-pedikür malzemeleri ya da diş tedavisinde kullanılan ancak iyi sterilize edilmeyen delici ve kesici aletlerin ortak kullanımının yanı sıra cinsel yolla ya da kan ürünleriyle de bulaşabiliyor” diyor.
Ancak teknolojinin gelişmesi ve kan ürünlerinin düzgün kontrolüyle bu yollarla bulaşmanın günümüzde çok nadir görüldüğünü belirten Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Gürsoy, hastalığın doğum sırasında anneden çocuğa da geçebildiğinin altını çiziyor:
“Hepatit B’nin alt gruplarından Hbe Ag antijeni pozitif olan hastalarda, doğum sırasında bir önlem alınmazsa vajinal yolla doğan bebeklerin yüzde 90’ına B virüsü bulaşabiliyor. Bu bebeklerde önemli oranda kronikleşebiliyor ve kronik Hepatit B hastası oluyor. Bu hastalık geri kalmış toplumlarda doğum yoluyla kuşaktan kuşağa aktarılıyor ve hasta sayısı yüksek oranlara varıyor.”
Hepatit B aşısını rutin aşı programında
Kronikleşme riski nedeniyle toplum sağlığı açısından önemli olan Hepatit C’nin aşısı olmadığını belirten Doç. Dr. Gürsoy, Hepatit B’de ise aşılanma yaklaşımlarının görülme sıklığına bağlı olarak ülkeden ülkeye değiştiğini ifade ediyor:
“Türkiye’de Sağlık Bakanlığı Hepatit B aşısını rutin aşı programında değerlendiriyor. Bu programa göre; herkesin 0, 1. ve 6. aylarda, ardından bir yıl sonra tek doz olmak üzere dört kez aşılanması öneriliyor.”
“