”
26 Nisan 1953 tarihinde 3. Sulh Hukuk Mahkemeleri Millet Partisini (MP), ‘’Dini siyasete alet etmekten’’ dolayı, o zamanki Türk Ceza Kanunu’nun 163. Maddesine göre kapatılmasına karar veriyor. Bu mahkemenin savcısı Cemil Bengü, 1954 yılında Demokrat Partiden (DP) milletvekili oluyor ve Menderes kabinesinde devlet bakanlığına getiriliyor.
*** İşte icraat, işte mükafat!
14 Aralık 1953 tarihinde, CHP’nin bütün mal ve eşyalarına el konulması kanunu çıkarıldı. Partinin kalemi dahi kalmadı. Bu oylamada 50 DP’li milletvekili vicdanı sızladığı için oylamaya katılmadı. Kanun çıkmadan evvel İnönü, meclis kürsüsünden DP’ye şöyle hitap etti. ‘’Tarih kürsüsünden halinizi seyrediyorum, suçluların telaşı içindesiniz, sizi vicdanlarınızla bırakıyoruz. Biz Türk milletinin hizmetindeyiz.’’ diyerek meclisi terk etmiştir.
*** Muhalefeti yıpratmak budur. DP milletvekillerinin ömürlerinin sonuna kadar herhalde vicdanları sızlamıştır.
CHP mallarına el konulduğu gün DP’ye muhalefet eden Ulus Gazetesi de kapatıldı. 16 Aralık 1953 tarihinde Yeni Ulus Gazetesi, iki küçük odada muhabirlerin masaları olmadığı için kucaklarında daktiloları ile yayın hayatına başladılar.
*** Türkiye’de muhalefet gazetelerinin dün olduğu gibi bugün de derdi çoktur. Hapiste dahi çürütülürler, fakat şevkleri, azimleri yüksektir. Yüksek olmak zorundadır.
1950’li yıllarda tanınmış gazeteci olan Recep Bilginer, DP’ye yakın bir gazetecidir. DP’yi destekleyen Ahmet Emin Yalman’ın Vatan Gazetesinde çalışıyordu. Araları açıldı ve gazeteden ayrıldı. Bir gün Bilginer, A. Menderes’e rastlar, ikili sohbette Menderes, hükümete muhalefet eden gazeteleri kastederek; ‘’Bizi bırakmıyorlar ki yolumuza rahatça devam edelim. Durmadan ayağımıza çelme takıyorlar, bazı milletvekili arkadaşlar gazete çıkarmak istiyor muhalefete cevap vermek için’’ der. Recep Bilginer, gazeteci Tekin Erer, Cavit Yamaç beraber kolektif şirket kurarlar İş Bankasından hükümetin ‘has adamları vasıtasıyla kredi alarak’ DP’yi destekleyen Akın Gazetesini çıkarırlar.
*** Böylece devlet destekli banka kredisi ile bugün olduğu gibi besleme basın, yayın hayatına başlar. Başbakanın ağzında bakarlar. Onun sözleri ilahi emirdir, emirler yerine getirilir.
Necip Fazıl Kısakürek (başbakanda, B. Arınç’ta konuşmalarında yazılarından alıntı yaparlar) Büyükdoğu dergisini çıkarıyordu. İslamcı bir dergiydi. A. Menderes’e farklı yaklaşır, onu özel olarak desteklerdi. Yeni bir gazete çıkarmak istiyordu. Menderes ile temasa geçiyor, Menderes kendisini M. Eğitim Bakanı Tevfik İleri’ye gönderiyor. T. İleri’de görüşmeden sonra, N. F. Kısakürek’e, ‘’Öğleden sonra başvekalete gidecek ve müsteşar Salih Konur’u göreceksiniz. Size beyefendinin (A. Menderes) emriyle 5 bin lira takdim edecekler. Bu gazete kuruluncaya kadar hususi masraflarınız ve rahatınız içindir.’’ der. Kısakürek’e, 30 bin lira da gazete için verilir. Gazete yayın hayatına başlar ve hükümete devamlı methiyeler düzer.
*** Devlet böyle yönetilir, devler parası çarçur edilir, hükümete böylece methiyeler düzülür. Vatandaşa da ayva sapı yedirilir.
3 dönem Bingöl CHP milletvekilliği yapmış 1950 yılında yine CHP’den vekil seçilmiş Feridun Fikri Düşünsel, muhalefette çok kalmayarak DP’ye geçmiştir. CHP’nin kapatılma kanunu görüşülürken ‘’CHP’nin kapatılması için, birgün bile ertelenmesi doğru olmaz’’ demiş ve devam ederek, ilk milletvekili sırasında Atatürk’ün gözlerinin içine bakmış, o gözlerin ne kadar güven verici olduğunu görmüş, şimdide ‘’A. Menderes’in gözünün içine bakıyorum Atatürk’ün gözünün içindeki alevi onda gördüm’’ diyor.
*** O günde yağcı varmış bugünde var. Yağdanlıklar her devrin adamıdır. Fakat F. F. Düşünsel maalesef bakan olamamış.
22 Haziran 1954 tarihinde meclis, emekli kanununda değişiklik yapıyor. Yargıtay başkanı ve üyelerini, başsavcıyı emeklilik isterse emekli edebiliyor. Sinan Tekelioğlu (Seyhan MV.) ‘’Hakimlerde birer memurdur diğer memurlardan hiçbir farkı yoktur’’ diyebiliyor. ‘’Yüksek yargı TBMM’ye bağlı bir teşekkül haline getirilmelidir.’’ diyor. Basın, baskı altına alınıyor. Muhalefet gazetelerine gazete kağıdı kısıtlanıyor, mürekkep zor temin ediliyor. Yeni Sabah gazetesi de, hükümet aleyhine yazı yazdığı için maliye müfettişleri tarafından 6 ay defterleri inceleniyor. Uydurma vergi yüklüyorlar.
*** Dünden bugüne değişen bir şey yok. O günde baskı varmış, bugünde var. Onun için başbakan, ‘’Biz Mendereslerin devamıyız.’’ diyor.
Ah bu millet biraz kitap okumayı öğrense, alimin verdiği zehri içip, cahilin verdiği şerbeti yerlere saçardı.
“