“
Türk Eğitim Sen Karacabey Şube Başkanı Altuğ Meşe, insanın toplu olarak bulunduğu her yerde en özverili ve saygıdeğer unsurudur öğretmen olduğunu belirterek, ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutladığını açıkladı.
‘’Bugün hatırlandığımız için mutlu olduğumuz ancak yarın unutulur muyuz diye hüzünlendiğimiz 24 Kasım Öğretmenler Günümüzü kutluyorum’’ diyen Meşe, eğitim sistemini de eleştirdi.
2012-2013 eğitim-öğretim yılında 4+4+4 eğitim sistemine, eğitimciler ile müzakere edilmeden, tartışılmadan, ne getirir ne götürür üzerinde tam anlamıyla düşünülmeden geçiş yapıldığını belirten Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Altuğ Meşe, açıklamasında şu görüşlere yer verdi,
‘’Birçok yerde olduğu gibi ilçemizde de okul tipleri sadece İmam Hatip Ortaokulu dışında belirlenemedi. 4+4+4 eğitim sisteminin getirdiği okul türleri, 1. İlkokul, 2. Ortaokul, 3. İlkokul-Ortaokul bir arada, 4.Ortaokul-Lise bir arada, 5.İmam Hatip Ortaokulu, 6. İmam Hatip Ortaokulu ve Lisesi bir arada.
İlçemizde önümüzdeki eğitim-öğretim yılı okul tipleri belirlenecek ya da bu güne kadar bir girişimde bulunulmadığı için bu kargaşa devam edip geçiş yapılmak için geçiş yapılacaktır. 4+4+4 eğitim sistemi sayesinde 5 yıl olan ilkokullar 4 yıla indirildiğinden her 5. sınıf öğretmeninden biri norm kadro fazlası oldu. Norm kadro fazlası olan sınıf öğretmenlerine alan değişikliği hakkı verildi.
Bu sebeple öğretmenlerimizin bir kısmı okullar açıldıktan yaklaşık 2 ay sonra alan değişikliği isteğinde bulunmak zorunda bırakıldı. Birçok yerde olduğu gibi ilçemizde de taşımalı ilköğretim okulları ilkokul ve ortaokul diye iki ayrı kuruma ayrıldı. Bu kurumların ilkokul kısmına da öğrenci sayısı 150’nin altında olan okullara idareci kadrosu açmadı, ortaokul kısmına açıldı.
Taşımalı okullarımızda sınıf öğretmeni olan idarecilerin de bu sebepten dolayı norm fazlası durumuna düştüğü okul norm kadro çizelgelerinde gösterildi. Yani yeni sistem ilkokul-ortaokul bir arada olan ve ilkokulların öğrenci sayısı 150’nin altındaki okullarda sınıf öğretmeni olan idarecileri yok saymaktadır.
Karacabey’imizde bu sistem uygulandığında taşıma kapsamındaki köy okullarımızın tamamına yakınında okul idarecileri norm kadro fazlası durumuna düştü. Bu sebepten dolayı ilk önce kendim okul yöneticiliğinden ayrılarak alan değişikliğinde bulundum. Buna adeta mecbur edildim. Okulunda norm fazlası durumuna düşen sınıf öğretmenleri de mecburen alan değişikliği yapmak zorunda kaldı.
Öğretmenliğinin en verimli olduğu dönemde norm fazlası sınıf öğretmenleri, özel eğitim öğretmenliğine veya yan alanı olan derse branş öğretmeni olarak atanmak zorunda bırakıldılar. Ayrıca bazı Bilişim Teknolojileri öğretmenleri de formatör öğretmenliğine geçiş yapmak zorunda bırakıldılar.
Sonuç olarak da ortaokul bilişim teknolojileri dersleri çoğunlukla boş geçmiş oldu. Bu derslere farklı branş öğretmenleri girmeye başladı. Tabi bu olayların 3 aylık yaz tatilinde yapılmazken okullar eğitim-öğretime açıldıktan 1,5-2 ay sonra yapılması da düşündürücüdür.’’
“