Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından sokak hayvanlarının su ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tasarlanan Pugedon MamaMatik’ler hizmete girdi. Pugedon MamaMatik vatandaşların atacağı pet şişe, cam şişe ve metal ambalaj atıkları karşılığında sokak hayvanları için mama veriyor.
Sosyal Belediyecilik anlayışı ile çalışmalar yürüten Bursa Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanları için de yenilikçi projeler üretiyor. Bu kapsamda tamamen güneş enerjisi ile çalışan ve çevre dostu olan Pugedon MamaMatik’ler atık atıldığında sesli olarak vatandaşlara teşekkür ediyor. Vatandaşların oldukça ilgisini çeken bu otomatlar minik dostlar tarafından da benimsenmiş durumda.
HER ATIK ÇÖP DEĞİLDİR
Timtaş AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akay yaptığı açıklamada, bir taraftan geri dönüşebilir atıkları ekonomiye kazandırırken bir taraftan da sahipsiz hayvanları beslediklerini söyleyerek, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile çok faydalı bir projeye imza attıklarını belirtti.
Akay, “Bursa’da muhtelif noktalara yerleştirilen otomatlarla sokak hayvanları ile hayvanseverler arasında bir köprü oluşturduk. Hayvanseverlerin Pugedon MamaMatik’lere atacakları pet şişe, cam şişe ve metal kutu atıkları sevimli minik dostlarımıza mama olarak geri dönecek. Sokaklarda yiyecek bulmakta zorlanan hayvanlar için geliştirdiğimiz bu otomatlar atılan her atık karşılığında mama vererek sokaktaki can dostlarımızı beslerken, sıfır atık ve geri dönüşüme de dikkat çekiyor” dedi.
PUGEDON MAMAMATİK NASIL ÇALIŞIYOR?
Pugedon MamaMatik’lere hayvanseverlerin atacağı ambalaj atıkları alttaki hazneye taze mama dolmasını sağlıyor. Bu destek ile sevimli dostlarımız, çevre dostu güneş enerjisi ile çalışan MamaMatik’lerden günlük besinlerini temin etmiş oluyorlar. Otomat güneşsiz günlerde içindeki akü ile çalışmaya devam edecek şekilde tasarlanmış. Akıllı yazılımı sayesinde kaç atık atılmış, ne kadar mama verilmiş, kaç sokak hayvanı beslenmiş, atık ve mama depolarının doluluk oranları gibi bilgilere de anlık online olarak ulaşmak mümkün.
TEMEL AMACIMIZ ÇEVRE BİLİNCİNİ VE HAYVAN SEVGİSİNİ AŞILAMAK
Timtaş AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akay, “Bu otomatla geri dönüşebilir ambalaj atıklarını milli ekonomiye kazandırmayı hedefledik. Bu işi yaparken de sokaktaki can dostlarımızın beslenmesine ve su ihtiyaçlarına katkı sağlamayı düşündük. Burada temel amacımız, özellikle gençlerimize ve çocuklarımıza çevre bilincini ve hayvan sevgisini aşılamaktı. Ürettiğimiz bu cihazla bunu başardığımıza inanıyoruz. Özellikle yaz aylarında birçok sokak hayvanı su ve yiyecek bulmakta zorlanıyor. Otomatlarımıza atılan plastik, cam ve metal kutular can dostlarımıza su ve mama olarak dönüyor. Bir nevi atıklarımız da değerlenerek, milli servet olarak katma değere katkıda bulunmuş oluyor” şeklinde konuştu.
HEM ÇEVREYİ HEM DE HAYVANLARI KORUYOR
Bu sistemle çevreyi de koruduklarını belirten Akay, “Hayata geçirdiğimiz projeyle ülkemizin önemli sorunlarından olan atık ithalatını azaltmayı da hedefliyoruz. Bir pet şişenin doğada yok olması yüzlerce yıl alıyor. Ayrıca çevrede büyük kirlilik sorunlarına yol açıyor. Biz doğaya atılması yerine otomata atılarak hem geri dönüşüme kazandırıyoruz. Böylelikle doğadan alınan tekrar doğaya kazandırılmış oluyor. Hedefimiz bu otomatları ülkemizin her yerine kurarak hem geri dönüşüme katkı sağlamak hem de hayvanlarımızın beslenmesini sağlamış olmak” ifadelerini kullandı.