”
Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Karacabey’de ‘’Üretimden Tüketime Domates’’ konulu bir panel düzenlendi.
Ticaret Borsası konferans salonunda düzenlenen panele, Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Eren, Karacabey Kaymakamı Ahmet Yurtseven, Mustafakemalpaşa Kaymakamı Kazım Karabulut, Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, Meclis Başkanı Nuri Karaca, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdoğan Ceylan, çevre ilçe Ziraat Odası başkanları, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda çiftçi ve vatandaş katıldı.
Panelde konuşan Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Eren, tarım sektörünün, sorunlarını kendi arasında çözme yeteneği kazanması gerektiğini belirterek, sektör ortaklarının birbirine rakip değil, tamamlayıcı olduğunu vurguladı.
Eren, sektör paydaşlarından bir tanesinin zarar görmesi halinde hepsinin bundan etkileneceğini söyledi.
Vali Yardımcısı Hüseyin Eren’in ardından konuşan Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, domates konusunun yıllardır konuşulduğunu belirterek, ‘’Bu konuyu sürekli konuşuyoruz. Ben size domates konusunda bazı rakamlar vereceğim. Ama bundan önce daha önemli bir konumuz var o da sulama konusudur.’’ dedi.
ZEHİRLİ SU İLE SULAMA YAPIYORUZ
Karacabey ve Mustafakemalpaşa çiftçilerinin ürünlerini zehirli su ile suladığını söyleyen Karaca, ‘’Biraz abartıyor olabilirim ama sulama suyumuz zehirli. 10 -15 yıl önce gündeme getirmiştik ve önlem alınmıştı. Fakat şuan suyumuz yine çok kötü. Ürünlerimizi zehirli su ile suluyoruz.
KONU YARGIDA
Ben bu konuda DSİ, Etibor ve Sulama Birliği’ne dava açtım. Konu yargıda ama ben size çarpıcı rakamlar vermek istiyorum. Sulama suyunda kabul edilebilir rakamlar vardır ve bu bor olarak 1’dir. Mustafakemalpaşa Ziraat Odasının yatırdığı analizlerde bu rakam 19,3, bizim yaptırdığımız analizlerde Karacabey’de ise 19,6 çıktı. Bu resmen cinayettir. Çiftçilerimiz katlediliyor.
ÇİFTÇİLERİMİZE MADALYA TAKMALIYIZ
Bizim çiftçilerimiz bu şartlar altında yoğun çaba harcayarak beklenenin üzerinde verim almayı başardı. Bu çiftçilere birer madalya takmak gerekir.’’ şeklinde konuştu.
Domates konusuna da değinen Karaca, konuşmasında şu görüşlere yer verdi; ‘’Bursa’da 2011 yılında 969 bin ton salçalık domates üretimi yapıldı. Bunun 660 bin tonu Karacabey’de, 276 bin tonu ise Mustafakemalpaşa’da üretildi. Yani Bursa’nın salçalık domates üretiminin yüzde 68’i Karacabey’de, yüzde 28,5’i Mustafakemalpaşa’da üretiliyor demektir.
ÇİFTÇİ ZARARDA
Buna rağmen çiftçilerimiz zarar görmektedir. Çünkü 1 kilogram domatesi 14 kuruşa mal edip, 13 kuruştan verdiler.
Çiftçinin sulamada kullandığı motorin geçen yıl 3,46 lira iken, şimdi 4,4 lira. Yani yüzde 27 zam var. Elektriğe zam yüzde 55. Çiftçilerimiz elektrikli sulamayı daha uygun diye gece yapıyordu. Fakat görüyoruz ki buna da ayarlama yapmışlar ve şuan gece kullandığımız sözde indirimli elektrikte yüzde 155 artış meydana gelmiş.
Gübre geçen yıl 42 lirayken bu yıl 57 liraya, üre geçen yıl 42 lirayken 65 liraya çıktı. Daha ben size domates konusunun neyinin tekniğinden bahsedeyim.’’
KARACA’NIN KONUŞMASINA MÜDAHALE
Bu arada Nuri Karaca’nın maliyetlerdeki artışları anlatması sırasında panel başkanı Doç Dr. Nuray Budak’ın, Karaca’ya konuşmasını kısa kesmesi gerektiğini söylemesi üzerine Nuri Karaca, ‘’Bana 25 dakika demiştiniz. O kadar oldu mu?’’ diyerek cevap verince, salondaki çiftçiler de, ‘’O bizim başkanımız. O konuşmayacakta kim konuşacak. Konuş başkanım.’’ diyerek Karaca’ya destek verdiler.
Nuri Karaca’nın konuşmasın ardından, Doç Dr. Nuray Budak başkanlığında başlayan panelde, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Prof. Dr. Hasan Vural, ‘Domates Üretiminin Ekonomik Analizi, Pazarlaması, Sözleşmeli Üretimde Yaşanan Sorunlar’, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cevat Şahin Balcılar, ‘Domates İhracatını Artırmaya Yönelik Çözüm Önerileri’, Uludağ Üniversitesi Ziraat fakültesi toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Dr. Barış Bülent Aşık ve Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Dr. Burak Nazmi Candoğan, ‘Domates Yetiştiriciliğinde Sulama ve Gübreleme İlkeleri’ konularında katılımcılara bilgiler verdi.
“