Edirne Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde geliştirilerek denenmesi kapsamında, “Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın” sloganından yola çıkılarak, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü önderliğinde ve Karacabey İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü gözetiminde 4 çeşit Arpa Tohumları’nın (Hasat, Yağmur, Harman ve Orak22), Karacabey’de demonstrasyon çalışmaları yapıldı.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından, “Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın” sloganıyla özel sektör firmaları tarafından tescil ettirilen yerli ve milli çeşitlerin çiftçi şartlarında demonstrasyon çalışmaları, 2022-2023 üretim sezonunda da Bursa genelinde devam ediyor.
Bu kapsamda Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde Karacabey’in Harmanlı Mahallesi’nde gerçekleştirilen arpa demonstrasyonu tarla gününe; Karacabey Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, Bursa Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan, Karacabey İlçe Tarım ve Orman Müdürü Davut Aytek, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü’nden teknik personellerin yanı sıra il, ilçe protokolü ve üreticiler katıldı.
Etkinlikte söz alan İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Bursa genelinde en çok arpa yetiştirilen ilçeler arasında 52 bin dekar ile Karacabey’in ilk sırada yer aldığını bildirdi. Arpa üretimiyle ilgili de bilgiler paylaşan Aygül, şunları kaydetti: “Tahıllar, insanlığın yerleşik hayata geçip geleneksel tarıma başladığından beri en çok üretilen ve tüketilen tarımsal ürün gruplarından biri olmuştur. Arpa ilk kültüre alınan bitkiler arasında yer almaktadır. Çeşitli çevre koşullarına uyum sağlaması nedeniyle dünyada geniş bir coğrafyada üretilen arpa, genel olarak hayvan beslemede ve malt yapımında tüketilmektedir.
USDA verilerine göre dünya üzerinde 2020/21 sezonunda yaklaşık 51 milyon hektar (ha) alanda 159 milyon ton arpa üretimi gerçekleşmiştir. 2022 yılı TÜİK verilerine göre ülkemizde arpa (diğer) ekim alanı 30 milyon 856 bin 172 dekar, verim 263 kg/da, üretim miktarı ise 8 milyon 100 bin ton olmuştur.
İlimizde ise 112 bin 411 dekar alanda, verim 351 kg/da, üretim miktarı ise 39 bin 465 ton olarak gerçekleşmiştir. Bursa genelinde en çok arpa yetiştirilen ilçeler arasında 52 bin dekar ile Karacabey ilk sırada yer almaktadır. Karacabey’i Mustafakemalpaşa (15.500 da) ve Yenişehir (14.500 da) ilçelerimiz takip etmektedir.
2022-2023 sezonunda arpa ekim alanının tahmini 97 bin 948 dekar, üretimin 37 bin 450 ton, verimin ise ortalama geçen yıla göre % 9 artışla 382 kg/da olması beklenmektedir. Yağışlardan dolayı pas ve yaprak lekesi hastalıkları görülmesine karşın, etkin mücadele yapıldığı için bu hastalıklardan dolayı verim kaybı beklenmemektedir.
Çeşitli nedenlerden dolayı ülkemizin arpa üretimi yıllara göre değişim göstermekle birlikte önemli bir artış sağlanamamıştır. Üretim artışını sağlayabilmek için yüksek verimli, yöre şartlarına uygun, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı çeşitlerin kullanılması gerekmektedir. Bu kapsamda araştırma kurumlarımız tarafından ıslah edilerek geliştirilen çeşitlerin yöre şartlarında denenmesi ve uygun özellik gösterenlerin üreticilere tavsiye edilmesi önem taşımaktadır.
Bakanlığımız kullanılan tohumların yerlilik oranın artırılması ve tarıma elverişli olup kullanılmayan tarım arazilerinin üretime kazandırılması amacıyla bir dizi projeler hayata geçirmiştir. Bu projelerden biri Bakanlığımız ile Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği arasında imzalanan protokol kapsamında, “Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın” sloganıyla hayata geçirilmiş olup, Bursa genelinde de uygulanmaktadır.
Proje doğrultusunda; İl Müdürlüğümüz ile Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından Karacabey’in Harmanlı Mahallesi’nde 4 çeşit arpa demonstrasyonu kurulmuştur. Her biri 2.5 dekardan oluşan uygulama ile 13 Kasım 2022 tarihinde üreticimiz Zafer Arı’nın tarlasında ekim yapılmıştır. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüce geliştirilen yeni arpa çeşitlerimiz Hasat, Yağmur, Harman, Orak22’nin yanı sıra mevcut Ramata çeşidi de demonstrasyona şahit olarak dahil edilmiştir.
Bugün bu tohum çeşitlerinin hasat dönemine gelmiş bulunmaktayız. Denemesi yapılan tohum çeşitlerden hasat sonrası uygun sonuç verenlerin ilimiz ve ülkemiz genelinde yaygınlaşacağını bekliyoruz. Bu çalışmaya katkı sunan herkese teşekkür ediyor, hasadın emeğini çeken üreticimiz Zafer Arı başta olmak üzere, tüm çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum”