“
Bursa Akademik Odalar Birliği, 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 13. yıldönümü sebebiyle panel düzenledi. Marmara Depremi'nden bu yana hiçbir şeyin değişmediğini ifade eden Füsun Uyanık, kentsel dönüşüm çalışmalarının yetersizliğini eleştirdi. Uyanık, “”Yapılan işlemlerin kağıt üzerinde kaldığını ve bunların ciddi anlamda plan anlamında yansımadığını görüyoruz. İlk etapta başladığımızda anayasa olarak kabul edilen Bursa'nın 100 bin ölçekli planına baktığımızda burada zemin etütleri ile depreme hiç önem verilmediğini öğrendik. Bursa'nın ciddi anlamda planlama açısından depreme hazır olmadığını tespit ettik”” dedi.
“”Kentsel Dönüşüm Yasası'nda ciddi aksaklıklar olduğunu görüyoruz”” diyen Uyanık, yasada uygulanması zor maddelerin olduğuna işaret etti. Uyanık, “”Bu mevzuat kanun ve kamu hükümleri hiçe sayıyor. Orman Kanunu önemsemiyor. Onların üstünde yapılacak planlarla ilgili bizim meslek odaları olarak aldanmamamız gerekir. Biz bunları bilim ve teknik dışında cevap veriyoruz”” diye konuştu.
“”BURSA DEPREME HAZIR DEĞİL””
Jeoloji Mühendisleri Odası Teknik Kurul Başkanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, Bursa'da 1855 yılında meydana gelen büyük depremi hatırlattı. Riskli bölgelerde insan yoğunluğunun fazla olduğuna işaret eden Tüysüz, “”Bursa, gelecekte oluşacak bir depremden etkilenecek. Bu depremden ciddi anlamda hasar görecektir. Bu gibi muhtemel durumlara hazırlıklı olmalıyız. Bursa'da bulunan faylar genellikle çok parçalı faylardır. Bu sebepten her biri üzerinde tek tek araştırma yapılmamaktadır. Bu sebeple Bursa için ne zaman deprem olacağını tahmin etmek çok zordur. Henüz daha depreme hazır değiliz”” diye konuştu.