Bursa’dan dünyanın her tarafına ihraç edilen ve ‘Bursa Siyahı’ olarak bilinen incir, bu yıl dalında kaldı. Bursa İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, Mudanya’nın Akköy Mahallesi’nde yaptığı basın açıklamasıyla üreticinin sesi oldu.
İngiliz Kraliyet Ailesi’nin bile sofrasına giren siyah incir üreticisinin yüzü bu yıl yine gülmedi. Pazartesi günü kilosu 25 TL’den satılan incirin ihracat fiyatı bir hafta içerisinde 15 TL’ye kadar indi. Mudanya’nın inciriyle ünlü Akköy Mahallesi’nde üretici, topladığı ürünü satamıyor. İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, Mudanya İlçe Başkanı Hüseyin Hatipoğlu ile birlikte Akköy Mahallesi’nde bir basın açıklaması yaptı.
EMEKLER HEBA OLMASIN
Mudanya’nın incir üreticisi olan 12 mahalle muhtarının da katıldığı basın açıklamasında ilk olarak konuşan İYİ Parti Mudanya İlçe Başkanı Hüseyin Hatipoğlu, “Avrupa’nın gözdesi olan siyah incir bu yıl sıkıntıya dönüştü. Özel şirketlerin daha ürün tam rayına oturmadan kota koyması incir üreticisini zora soktu. 25 liraya mazot alan ve 350 lira toplama yevmiyesi veren üreticinin emekleri heba olmaması için bugün buradayız. İncir üreticisinin sesi olmak için buradayız. Yetkili mercilere sesleniyoruz. İncir üreticisinin sıkıntısı bir an önce çözülmelidir” dedi.
DİLİMİZDE TÜY BİTİYOR
Bursa’nın dünyaca ünlü ürünü incir için üreticinin sesi olmak amacıyla Akköy Mahallesi’nde olduklarını dile getiren İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu ise, “Nerdeyse her yıl Bursa’nın değişik bir bölgesinde kamuoyunun ‘Bursa Siyahı’ olarak bildiği incir ile ilgili sorunu söyleye söyleye dilimizde tüy bitiyor. Ama bıkmadan, usanmadan sorunlarınızı, dertlerinizi yüksek sesle dile getirmeye devam edeceğiz. İşte bugün de Akköy’deyiz, çünkü siz kıymetli üreticilerimizin derdi adeta dünyadan büyük. Pazartesi günü 25 TL açılan ihracat fiyatı, bir hafta geçmeden 15 TL’ye düşüyor! Allah aşkına bu tutarsızlık neyin nesidir, kimin fesidir?” şeklinde konuştu.
İNCİR AĞACI SÖKÜLECEK HALE GETİRDİNİZ
Konuşmasında iktidara ve Büyükşehir Belediyesi’ne seslenen Selçuk Türkoğlu, “Ey sözde etkili ve yetkililer, konu üretici olunca, dert sahibi çiftçi olunca köşe bucak kaçıp nerelere sıvıştınız? Üreticinin ocağına yine incir dikip tabanları yağlamak delikanlılığa sığar mı? Eskiden en azından, sadece bir çuval inciri berbat ederlerdi; siz ise tonlarca inciri berbat ederek tarihe geçtiniz! Yine eskiden, incir çekirdeğini doldurmayacak işlerden maraza çıkardı; maşallah sayenizde, bu çileli üreticiyi, incir ağaçlarını kökünden söktürecek hale getirdiniz!” açıklamasında bulundu.
TARIM A.Ş GÖREVE
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı da eleştiren İl Başkanı Türkoğlu, “Büyükşehir’in uhdesindeki Tarım A.Ş. üreticiyi mağduriyetlerden korumak için kuruldu, bunu biliyor musun? Bursa Siyahı, o güzelim incirler dalında kaldı, haberin var mı? Yoksa her biri senin askerin olan, nepotizmin tutsağındaki, adam kayırmacılığının tam da merkezindeki Tarım A.Ş yetkilileri ile birlikte, sen de mi dut yemiş bülbüle döndün. Aç bak ajandana. İhracat incirinin alım fiyatının zaten daha geçen sene 25 TL olduğunu göreceksin. TÜİK’in enflasyon verilerini baz alsak bile bu rakam tam yüzde 80 daha fazla artmalıydı. Kaldı ki, yine ipi Saray’ın elindeki TÜİK’e göre, üretici enflasyonu yıllık bazda yüzde 97 oranında arttı” dedi.
ASIL SORUN GİRDİ MAALİYETİNDE
“Gerçek rakamları görmek için ise asıl girdi maliyetlerine bakmak lazım” diyen Türkoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakın şu korkunç tabloya. Gübre fiyatları ortama yüzde 300 arttı. İlaç fiyatları ortalama yüzde 200 arttı. Mazot ortalama yüzde 300 arttı. İşçilik giderleri de ortalama yüzde 125 arttı. Ee siz ne yapıyorsunuz? Geçen yılki fiyat olan 25 TL’nin bile 15 TL’ye düşmesine seyirci kalıyorsunuz”
FİYATINI BİLMEDEN ALIM
Geçen yıl Akköy Mahallesi’nde 6 alım noktası olduğunu bu yıl ise bu sayının 3’e düştüğünü anlatan Başkan Türkoğlu, kota sorunun olduğunu incirin ise düşük fiyattan satışa sunulduğunu gözler önüne serdi.
“Sabah ürünü teslim ediyorsun, fiyatını öğleden sonra öğreniyorsun” diyen Türkoğlu şunları söyledi: “Bildiğimiz kadarıyla geçen yıl Akköy mahallemizde 6 alım noktası vardı, bugün ise 3’e düşmüş ve ayrıca bir de kota engeli var. Fiyat konusu da ayrı bir sorun. Söyler misiniz, bu nasıl iştir ey anlı sözde şanlı yetkili ama etkisiz eleman durumundaki kifayetsizler.
Kıymetli dostlar; ülkemizin incir üretimi yaklaşık 40 bin ton civarında. 40 bin ton üretimin içerisinde Bursa Siyahımız, yaklaşık 20 bin ton ihracat hacmine sahip ve bunun yüzde 90’ı da Bursa’da yetişiyor. Gerçek şudur ki; siyah incir üreticimiz, pazar yaratılamaması sonucu tüccarların insafına bırakıldı. Acı olan budur. Söz veriyoruz: Biz bu soruna duyarsız kalmadık, asla da kalmayacağız. Çünkü biliyoruz ki; Armut, Şeftali, Karpuz gibi devamında Bursa Siyahı İncir de bu yıl üreticimizin kanayan yarası oldu.
Geçen yıl hava muhalefeti nedeniyle dondan etkilenen Mudanya İlçemizde zeytin ve incir ağaçları hasar görmüştü. Bu yıl çiftçimizin yüzü gülecek derken, geçtiğimiz pazartesi şiddetli yağmur, doluya çevirince Akköy, Çepni ve İpekyayla’da ağaçları yine hasar gördü. Buradan bütün çiftçilerimize tekraren geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bizler sizlerin derdini tasasını dile getirmek ve yüksek sesle haykırmak içim buradayız ve her zaman da yanınızda olmaya devam edeceğiz. Ürünlerinizin gerçek değerini bulması için de ‘Biraz daha sabır, Az Kaldı’ diyoruz”
TÜROĞLU SÖZ VERDİ
Siyah incir üreticilerinin pazar yaratılamaması sonucu tüccarların insafına bırakıldığını vurgulayan Türkoğlu, bu duruma asla duyarsız kalmayacaklarını vurgulayarak, gerek TBMM’de gerekse belediye meclislerinde incir üreticisinin halini gözler önüne sereceklerine söz verdi.