“
Karacabey Eğitim Sen Temsilciliği, performansa göre ücretin iş güvencesini ortadan kaldırarak sözleşmeli istihdamı getirdiğini belirtti.
Performansa göre ücret değişikliğini eleştiren Eğitim Sen İlçe yönetimi, “Kamuda giderek kötüleşen çalışma koşulları, güvencesiz çalışma biçimlerinin yaygınlaşması, yapılan yasa, yönetmelik gibi düzenlemelerle angarya çalışmanın yaygınlaştırılmasının ardından Çalışma Bakanı Faruk Çelik, kamu emekçilerine ‘performansa göre ücret’ öngören bir değişiklik üzerinde çalışıldığını açıklamıştır. Düzenlemenin temel hedefinin, kamuda güvenceli çalışmayı ortadan kaldırarak, sözleşmeli istihdamın gündeme getirilmesi olduğu açıktır.
‘Kamu emekçilerinin maaş sistemini değiştirmeyi planladıklarını’ ifade eden Bakan Çelik’in söylemleri, kamu emekçilerinin iş güvencesini ve çalışma koşullarını tamamen hükümetin istediği gibi değiştirmek anlamına gelmektedir.
‘657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda yapılacak değişiklikle 3 milyon memurdan daha fazla verim almaya çalışacaklarını’ iddia eden Çalışma Bakanı, ‘Öyle bir sistem getireceğiz ki çok üreten çok, üretmeyen de düşük maaş alsın’ diyerek kamuoyunu yanlış bilgilendirmekte, önümüzdeki dönem kamu emekçilerini “köle” gibi çalıştırmak için şimdiden gündem oluşturmaya çalışmaktadır” dedi.
Bu durumun tamamen personel giderlerini azaltmayı ve kamuda sözleşmeli istihdamı yerleştirmeyi amaçladığını kaydeden Eğitim Sen’liler, gündeme getirilen performansa göre ücretlendirme uygulamalarının temel felsefesinin ‘az kişiyle daha çok iş yapmak’ olduğunu dile getirdi.
Getirilmek istenen değişiklik ile iktidar partisi gibi düşünmeyen kamu emekçilerinin ‘performansı düşük’ bahanesiyle rotasyon adı altında sürgüne gönderilebileceklerini ifade eden Eğitim Sen İlçe Temsilciliği, “Hükümetin bugüne kadar bu konuda ortaya koyduğu pratik, özellikle Eğitim Sen üyelerine yönelik olarak gerçekleştirilen soruşturma ve sürgünler konusundaki sicili oldukça kabarıktır.
Kamu emekçilerinin ekonomik ve sosyal haklarının her geçen gün budandığı, eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerinin pek çok alanında angarya ve fazla çalışma uygulamalarının arttırıldığı bilinmektedir. Böyle bir ortamda, bütün bunların üzerine kamu emekçilerini sindirmeye ve yıldırmaya yönelik kriterler üzerinden hayata geçirileceği açık olan performansa göre ücretlendirme ve zorunlu rotasyon uygulamaları kesinlikle kabul edilemez.’’ ifadelerini kullandılar.
“