“Dünya Sağlık Örgütü tanımlarına göre İnfertilite yani kısırlık, en az 1 yıllık korunmasız ilişkiye rağmen hamilelik oluşamaması durumu olarak karşılık bulmaktadır. İnfertilite sebeplerine baktığımız zaman ortalama olarak İnfertilite problemi kadın ve erkeği eşit oranda etkiler. İnfertilite çiftlerde % 40 erkeğe bağlı, % 40 kadına bağlı, % 10 erkek ve kadın ilişkili, % 10 bilinmeyen sebeplerden meydana gelir. Bu nedenle infertilite problemi yaşayan çiftler problemi anlamalı ve kendi arasında tartışmalıdır, bu ortalamalar bize gösteriyor ki infertilite yani kısırlık sadece kadına bağlı değil çiftin her ikisini de ilgilendiren ve çözümü olan bir problemdir” diyen Embriyolog Abdullah Arslan, erkek kaynaklı kısırlığa (erkek infertilitesi) dair bilinmesi gerekenleri paylaştı.
Arslan, “Ergenlik çağının başlaması ile erkeklerde sperm üretimi başlar. Spermler testislerde üretilir ve erkek üreme sisteminin bir parçası olan epididimde gelişimini tamamlar. Bu süreç yaklaşık olarak 90 gün sürer. Olgunlaşma sürecini tamamlayan yumurtayla buluşmaya hazır olan spermler cinsel ilişki sırasında sperm kanallarından kadın vajinasına atılır ve döllemek üzere yumurtaya doğru hareket eder. Sperm üretimi erkeğin yaşamı boyunca devam eder. Sebep ne olursa olsun erkek infertilitesi hassas ve tecrübe ile yaklaşılması gereken bir konudur. Birçok infertil erkek kendisini eksik ve mutsuz hisseder. Bu problemle karşılaşan erkeklerin bir kısmı erkekliğini kaybettiğini düşünür. Bu hisler normaldir ve üstesinden gelmenin yolu diğer insanlarla ve uzmanlarla iletişim kurmaktır. İnfertil çiftler bu problemlerin üstesinden gelmek için birbirlerine destek olmalıdır ve infertilite sebeplerinin % 90′ının tedavi edilebildiği ve birçok tedavi seçeneğinin bulunduğu unutulmamalıdır” dedi.
YAŞAM ALIŞKANLIKLARINIZI DEĞİŞTİRİN!
Erkeklerde infertiliteye sebep olan faktörlerden bahseden Embriyolog Abdullah Arslan şunları kaydetti; “Erkeklerde infertilite sebeplerinin başında yaşam alışkanlıkları gelmektedir, günlük yaşam alışkanlıklarını değiştirdiğiniz zaman olumsuz etkilerin de azalmaya başladığını ve bunun sperm üzerinde olumlu etkilerinin belirgin şekilde ortaya çıktığını görmek mümkün olmaktadır. Bu alışkanlıkların önemlilerini şöyle açıklayabiliriz;
- Sigara: Sperm sayı ve hareketliliğini düşürür ve spermin normal yapısını bozar.
- Alkol: Aşırı alkol alımı sperm sayısını düşürür ve anormal sperm üretimine yol açar.
- Testis ısısı: Erkeklerde testis ısısı vücut ısısından düşüktür. Testis ısısı artarsa sperm üretimi azalır. Yüksek ateş, sıcak ortamda çalışma, sauna ve dar pantolon giyme testis ısısını arttırabilir.
- Aşırı kilo: Testis ısısının artmasına ve sperm sayısının azalmasına yol açar.
- Aşırı egzersiz: Hormon üretimini azaltarak infertiliteye sebep olabilir.
- İlaçlar: Bazı tansiyon ve ülser ilaçları sperm sayısını düşürebilir ve cinsel arzuyu azaltabilir.
- Stres: Hormonal dengeyi olumsuz etkileyerek sperm üretiminden sorumlu hormonların düzenli salgılanmasını engeller ve sağlıklı sperm üretimini azaltır”
ERKEK ÜREME SAĞLIĞINI NELER ETKİLER?
“Erkek üreme sağlığını hormonlar, sperm üretimi, sperm kanallarında spermin taşınması ve cinsel fonksiyonlar etkiler. Bunlardan herhangi birindeki bozukluk infertiliteye neden olur” diyen Embriyolog Abdullah Arslan şöyle devam etti; “Erkeklerde kısırlığa sebep olarak gördüğümüz bazı başlıca hastalık ve özel durumları da bilmekte fayda vardır. Bunlardan bazıları; İnmemiş testis (Kriptorşizm), testis tümörleri, varikosel, enfeksiyonlar, üreme kanallarında tıkanıklık, sinir sistemine ait nedenler, genetik bozukluklar ve diyabet (Şeker Hastalığı)”