Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, pandemi nedeniyle, vakıf üniversitelerinde öğrenim gören ve ödemelerde zorluk yaşayan öğrencilerin mezun oldukları halde diplomalarını alamadıkları yönünde gelen şikayetleri TBMM’ye taşıdı.
Konuyla ilgili, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından cevaplandırılması isteğiyle Meclise soru önergesi veren Özkan, şunları söyledi; “Pandemi nedeniyle Vakıf (özel) üniversitelerinde öğrenim gören ve ödemlerde zorluk yaşayan gençlerimizin, söz konusu üniversitelerinden mezun oldukları halde diplomalarını alamadıkları konusunda yoğun şikâyetler gelmektedir.
Vakıf (özel) üniversitelerinin tefeci gibi çalıştıkları ve öğrencilerin mezun olmalarına rağmen ‘pandemi döneminde’ maddi imkânsızlıklardan dolayı aksayan taksitleri nedeniyle diplomalarına el koyulduğu iddialar arasındadır.
Bireysel yada toplu olarak tüm kamu kurumlarına başvuru yapan mezunlarımıza hiçbir çözüm yolu gösterilmediği gibi konunun basın gündemine gelmemesi için şikâyetlerin saklı tutulduğu dile getirilmektedir.
Mezun olmalarına rağmen, diplomalarını alamayan gençlerin, Anayasal bir hak olan çalışma haklarının gasp edildiği de iddia edilmektedir. Konunun takipçisi olacağız ve Milli Eğitim Bakanlığı’na vermiş olduğumuz soru önergemizin süresi içerisinde cevabını bekleyeceğiz”
Milletvekili Yüksel Özkan, Ziya Selçuk tarafından cevaplandırılmasını istediği soruları ise şu şekilde sıraladı;
1-YÖK’e bağlı vakıf üniversitelerinde toplam kaç öğrenci vardır?
2-YÖK’e bağlı hangi üniversitede, kaç öğrenci borcundan dolayı diplomasını alamamıştır?
3-Vakıf üniversiteleri, ÖSYM üzerinden yerleşen öğrencilerin diplomalarını gasp etme hakkına sahip midirler?
4-Diplomalarını alamayan öğrencilerin toplam borçları hangi üniversiteye ne kadardır?
5-YÖK vakıf üniversitelerin diplomalara çökmelerine bilerek mi göz yummaktadır?
6-Diplomasını alamadığı için Sağlık Bakanlığı atamalarına, Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş (TUS) Sınavına ve Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) katılamayan mezun doktorların ve diş hekimlerinin olması sizi rahatsız etmemekte midir? Bu durumda olan mezunların sayısı kaçtır?
7-Mezun olmasına rağmen borcundan dolayı diplomasını alamayan doktorlar, mühendisler varken üniversitelerin bilim üreten kurumlar olmaktan uzaklaşmaları dikkatinizi çekmiyor mu?
8-Diplomaların gasp edilmesi anayasal bir hak olan çalışma hürriyetinin gasp edilmesi anlamına gelmektedir. Vakıf üniversitelerine olan borcundan dolayı diplomalarını alamayan mezunların çalışma hakları gasp edilmekteyken söz konusu mezunların diplomalarını alabilmeleri amacıyla YÖK bir çalışma yapmakta mıdır?
9-Bu durumda olup YÖK’e başvuran borçlu mezunlar için hangi çözümler üretilmiş, kendilerine hangi cevaplar verilmiştir?
10-Bu konuda çözüm üretecek makam siz değilseniz kimdir? Bu mezunlarımıza kimlere ya da hangi yapılara başvurmalarını tavsiye edersiniz?