Vajinismus, tedavisi mümkün olan bir hastalık olmasına rağmen, hastalık olarak kabul edilmediği ve tedavisinin ertelendiği zaman kişinin özgüvenine, evliliğine ve ilişkilerine oldukça zarar verir.
Vajinismus problemi hakkında doğru bilinen bazı yanlışlar vardır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer, konu hakkında önemli bilgiler verdi.
YANLIŞ: Vajinismus zamanla kendiliğinden düzelir.
DOĞRU: Vajinismus psikolojik bir hastalıktır ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Vajinismusun kendiliğinden geçmesini bekleyerek yıllar geçer. Doğru yöntemler kullanıldığında tedavisi çok kolay olan vajinismusta, tedaviyi erteleyen kadınlar kendi mutluluklarından çalarlar ve evliliklerine zarar verirler. Bu nedenle vajinismus sorununuzun kendiliğinden geçmesini bekleyerek boşa zaman kaybetmeyin ve en kısa sürede cinsel terapi eğitimi olan bir jinekologa başvurun.
YANLIŞ: Kendini zorlayarak denemeye devam edilmelidir.
DOĞRU: Vajinismusu olan kadın, cinsel ilişki sırasında vajen kaslarını kasarak cinsel ilişkiye izin vermez. Kadının kendini zorlayarak cinsel ilişkiye girmeye çalışması, kasılmış olan vajen girişinde travmaya neden olarak kadının cinsel ilişkiden daha da korkmasına yol açar. Bilinçsizce yapılan kendi kendine tedavi, bu süreci daha da zorlaştırır.
YANLIŞ: Vajinismus tedavi edilemez.
DOĞRU: Vajinismus %100 tedavisi olan bir hastalıktır ve kişiye özel uygulanan doğru bir tedavi ile 1-5 seansta çözüme kavuşturulur. Vajinismus tedavisinin ardından kişi sağlıklı bir cinsel ilişki yaşayabilir.
YANLIŞ: Vajinismus çok az kadında görülür.
DOĞRU: Vajinismus özellikle Doğu ülkelerinde daha sık görülen bir hastalıktır. Türkiye’de de her 10 kadından 1inde vajinismus sorununa rastlanmaktadır. Vajinismusa sahip olan kadınlar, bu durumu paylaşmaktan çekindikleri için sadece kendilerinde böyle bir sorun olduğunu düşünürler. Muayane olmaktan korktukları için ise jinekologa başvurmazlar ve bu sorunla yıllarca mücadele etmek zorunda kalırlar.
YANLIŞ: Vajinismus hastaları gebe kalamaz.
DOĞRU: Doğru bilinen yanlışlardan biri de vajinismus hastası bir kadının gebe kalamayacağı düşüncesidir. Fakat düşük bir ihtimal de olsa, tam bir cinsel birleşme olmadan da gebe kalmak mümkündür. Erkeğin dış genital bölgeye yaklaşabildiği bir cinsel ilişkide, erkeğin vulvaya yani kadının dış genital bölgesine boşalması sonucu vajinanın dış kısmındaki spermler yüzerek tüplere ulaşabilir ve yumurtayı dölleyebilir, böylece gebelik gerçekleşebilir. Kimi durumlarda ise, vajinismus hastaları tüp bebek veya aşılama yolları ile gebe kalma yoluna gidebilirler. Ancak gebe kalmak ve çocuk sahibi olmak vajinismus hastalığını ortadan kaldırmaz. Vajinismus, tedavi edilmediği sürece cinsel ilişkiye girme problemi devam edecektir.
YANLIŞ: Vajinismus psikolojik temelli bir rahatsızlık, o halde sadece psikolojik tedavi yeterli olur.
DOĞRU: Vajinismusa, %95 oranında kaygı, korku, stres ve endişeden kaynaklanan psikolojik nedenler sebep olsa da, %5’lik kısımda organik nedenler bulunmaktadır. Vulvar Vestibulitis Sendrom (VVS), pelvik inflamatuar hastalıklar, bartholin absesi ve kisti, doğuştan gelen anatomik engeller, kızlık zarındaki (hymen) anormallikler vajinismusun organik nedenleri arasındadır ve mutlaka deneyimli bir jinekolog hekim tarafından tedavi edilmelidir.