“
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, akaryakıt fiyatlarına yapılan son zamların ardından, Karacabey sınırlarında dizel akaryakıtın litre fiyatının 4.07 TL olduğunu belirterek, ‘’Böylelikle Türk çiftçisi, dünyanın en pahalı dizeli ile üretim yaparak, daha ucuz akaryakıt girdisi olan ülkelerin ürünleri ile rekabet yapmaya çalışmaktadır. Bunun ise imkansız olduğunu aşağıdaki rakamlar ile ispatlamaya çalışacağız.’’ dedi.
Avrupa Birliği ülkelerinde zirai amaçlı kullanımı olan renk markörlü dizel akaryakıtların üreticiler tarafından alınabildiğine dikkat çeken Karahasanoğlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi;
‘’ Örneğin İngiltere’de ‘Red Diesel’ yani kırımızı dizel olarak adlandırılan dizelin güncel fiyatı 0.725 sterlin’dir, TL olarak ise 2.10 olmaktadır. İspanya’da ise Gasoleo B olarak adlandırılan dizelin litresi ise 0.90 Avro’dan yani 2.16 TL’den üreticiye verilmektedir.
Diğer bir önemli tarım ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri’nde ise tarım amaçlı vergisiz dizel satılmaktadır. Bu üründe yine kırmızı bir markörle işaretlenmiş olup litre fiyatı sadece 0.97 dolar, TL olarak ise 1.75 TL’dir. Kanada’da aynı uygulama yapılmaktadır.
Bir başka önemli tarım ülkesi olan Meksika’da ise tarım için özel bir dizel satışı yapılmamakla beraber bütün akaryakıtlara devlet tarafından yüksek destek verilmektedir. Bu nedenden dolayı dizelin litre fiyatı 0.81 dolar yani 1.47 TL’dir. Güney Amerika’nın önemli bir tarım ülkesi olan Arjantin’de ise bütün akaryakıtlar devlet desteği altında satılmaktadır.
Özellikle buğday ithal ettiğimiz ülkeler olan Rusya, Ukrayna ve Kazakistan’da düşük vergili akaryakıt satışı yapmaktadır. Rusya’da dizelin fiyatı 0.74 dolar (1.74 TL), Ukrayna’da ise 1.12 dolardır (2.02). Kazakistan ise dünya üzerinde en ucuz dizel satış fiyatına sahip olan 18. ülkedir.
Ülkemizde ise Tarım Bakanlığı dekar başına 2.5 TL ile 6 TL arasında değişen mazot desteği vermektedir. Yani dekar başına 0.61 litre ile 1.33 lt arasında dizel yakıtı üreticilere dağıtmaktadır. Oysaki bölgemizde yoğun olarak yetiştiriciliği yapılan domates ürünü için sadece toprak hazırlıkları gibi arazi işlemleri için dekara 25-30 litre dizel, mısır ürünü için ise 15-20 litre dizel yakıt harcaması gerekmektedir.
Sulama için yapılacak akaryakıt harcaması dekara 25-35 litre arasında değişmektedir.
Bütün dünya çiftçilerinin benzer tüketimleri olduğu düşünüldüğünde 2 kat daha fazla ödeyen Türk çiftçisinin yurtdışındaki meslektaşları ile rekabet etmesi imkansız gözükmektedir. Ancak Türk çiftçisi bu imkansızlığı başarabilmek için mücadele vermeye çalışırken artık üretimi bırakma noktasına gelmiştir.
Türk çiftçisinin 2012 yılında üretimini sürdürebilmesi için acilen indirimli tarım mazotu uygulamasına geçilmesi, bunun içinde çiftçiye verilen mazotta ÖTV ve KDV indirimine geçilmesi gerekmektedir.
Sanayiciye uygulanan elektrik ve doğalgaz indirimleri ve denizcilere sağlanan indirimli mazot, büyük bir özveri ile dünya çiftçileri ile rekabet etmeye çalışan Türk çiftçisinden neden esirgenmektedir?’’
“