AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyerek, 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Milletvekili Atilla Ödünç, düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi; “AK Parti olarak ülkemizi 2023, 2053, 2071’e ulaştırmak daha gelişmiş, her alanda kalkınmış bir Türkiye için büyük bir çaba içindeyiz. Milletimizin ihtiyaçlarını biliyor, bunların farkında olarak hizmetlerimize büyük bir kararlılıkla devam ediyoruz. Ülke olarak, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde geleceğe emin adımlarla yürüyüşümüzü sürdürüyoruz.
AK Parti hükümetleri, iktidara geldiği 2002 yılından bu güne hedeflerini daha ilerilere taşımak için büyük bir gayret içindedir. Bu bütçenin ülkemizin gelişmesine büyük katkı sağlayacağını inanıyor, 2021 bütçesine milletimizin bütçesi diyoruz.
2021 Bütçesi ile kamu idarelerinin bütçelerinin yasama süreçlerinde ve kamuoyu nezdinde amaç ve sonuçlarının anlaşılırlığının güçlendirilmesi ve dolayısıyla şeffaflığının ve hesap verebilirliğinin daha da artırılması hedefleniyor.
Yeni Ekonomi Programları ile elde edilen kazanımları koruyup geliştirmek, iç ve dış dengeyi yeniden sağlamak, bu denge üzerine inşa edilecek stratejik reformlarla kapsayıcı, sürdürülebilir ve istihdam odaklı büyümeyi hedefleyen politikalarla küresel ekonomide ortaya çıkan yeni normalin oluşturduğu iktisadi fırsatları da kullanarak üretime, ihracata ve finansal istikrara dayalı ekonomik dönüşümü ve değişimi gerçekleştirmek amacıyla hazırlanmış bir bütçedir 2021 bütçesi.
2021 yılında, bütçe giderleri 1 trilyon 346,1, bütçe gelirleri 1 trilyon 101,1 milyar lira.
Bakanlıkların Bütçeleri
Hazine ve Maliye Bakanlığı: 528 Milyar TL
Milli Eğitim Bakanlığı: 211 Milyar TL
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: 155 Milyar TL
Sağlık Bakanlığı: 77 Milyar TL
Gençlik ve Spor Bakanlığı: 22,8 Milyar TL
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı: 32 Milyar TL
Adalet Bakanlığı: 22,8 Milyar TL
Milli Savunma Bakanlığı: 67 Milyar TL
2021 yılı Hükümet Bütçesine bakıldığında, Milli Eğitim Bakanlığı ile eğitim hizmeti veren diğer kurum ve kuruluşlara 2021 yılında 19,1 milyar lirası yatırım olmak üzere toplamda 211,4 milyar lira kaynak ayrıldı.
Böylece, 2021 yılı bütçesinde en büyük pay eğitim hizmetlerine ve bu hizmetleri yürüten kuruluşlara verilmiş oldu. Bu şekilde eğitimin ülkemizde daha da gelişerek, alt yapısının güçlenmesi, verimli olması amaçlandı.
2020 yılı bütçesinde, sağlık sektörü yatırımlarına 11,6 milyar lira kaynak ayrılmışken, bu rakam 2021 yılı bütçesinde 20,1 milyar liraya yükselmiştir.
Söz konusu rakamın 18,5 milyar lirasının Sağlık Bakanlığı, 1,6 milyar lirasının ise üniversiteler için ayrılması öngörülüyor.
2021 Bütçesinde, tarıma ayrılan kaynakta, 2020 yılı bütçesine göre 9 milyar lira artış görünmektedir. Böylece, önümüzdeki yılın bütçesinde tarıma 42,4 milyar lira ayrılmış oldu.
Bu kapsamda dağılıma baktığımızda, tarımsal destek programları için 22 milyar lira, tarım sektörü yatırımları için 12,1 milyar lira, tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları, tarımsal KİT’lerin finansmanı ve ihracat destekleri için 8,3 milyar lira kaynak ayrıldı.
Tarım alanında en büyük yatırımcı kuruluş konumunda bulunan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen sulama yatırımlarındaki artış da 2021 Yılı Bütçesi’nde oldukça dikkat çekti. DSİ’ye 2020 yılında yatırımlar için ayrılan toplam kaynak 6,3 milyar lira düzeyindeyken, 2021 yılında bu rakam 15,1 milyar liraya ulaştı.
2021 yılı bütçesinde, 2020 yılına göre en fazla ödenek artışı yatırım projeleri için sağlandı. Bu çerçevede, 2020 yılında 56,6 milyar lira olan sermaye gideri ödenekleri,%83 oranında artarak (47,1 milyar lira artışla) 103,7 milyar liraya yükseltildi.
2020 yılında OSB ve KSS yatırımlarına 204 milyon lira kaynak ayrılmışken, 2021 yılında bu rakamın 1 milyar 124 milyon liraya ulaştığı görüldü.
Özel sektörün üretken yatırımlarının ve istihdamın desteklenmesi stratejisi kapsamında sosyal güvenlik işveren prim destekleri için 27,7 milyar lira, tarımsal kredi faiz destekleri için 5,5 milyar lira, hazine destekli kefaletler için 5,5 milyar lira, ihracat destekleri için 4,1 milyar lira, esnafların finansmana erişimi için 3,8 milyar lira ayrıldı.
2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’nin, kapsayıcı, sürdürülebilir ve istihdam odaklı büyüme ve adaletli paylaşıma yönelik ekonomik dönüşümün ve değişimin gerçekleştirilmesi, mali disiplinin sürdürülmesi, kamu dengelerinin iyileştirilmesi, maliye politikasının sürdürülebilirliğinin gözetilmesi ve kamu maliyesi alanında elde edilen kazanımların gelecek dönemde de korunması başta olmak üzere belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesi amacını taşıdığı görülmektedir.
2021 Yılı Bütçesi aziz milletimizin bütçesi. Ülkemizi her alanda kuşatan, gelişen, değişen dünyada daha etkin rol almak suretiyle, milletimizi temsil etmeye yönelik hazırlanmış bir bütçenin TBMM’de Genel Kurul’da görüşmelerinin artık son saatlerini yaşıyoruz. Acısıyla, tatlısıyla 2020 geride bıraktığımız bu günlerde, 2021 yılına devlet ve millet olarak yeni umutlarla giriyoruz. Umutlarımız hep diri, ülkemizin yarınları aydınlık, kararlarımız isabetli, memleketimiz bahtı ve yolu açık olsun. 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Türkiye’miz ve aziz milletimiz için hayırlı olsun, bereketli olsun”