“
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Çelik ve 12 ilçe ziraat odası başkanıyla birlikte Ankara’ya giderek çiftçi sorunlarını masaya yatırdı.
Bursa Ziraat Odaları Bursa İl Koordinasyon Kurulu ve Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, başta Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu olmak üzere, Osmangazi, Nilüfer, Mudanya, Kestel, Mustafakemalpaşa, Orhangazi, Yenişehir, Gürsu, İznik ve İnegöl ilçe Ziraat Odası Başkanları ile TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyelerini ziyaret ederek sorunlarını aktardılar ve Meclis’ten beklentilerini dile getirdiler. Toplantının ana gündem maddelerini ise, zeytin, üreticilerin sorunları ile otoyol çalışmaları oluşturdu.
Toplantıda CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz’le birlikte AKP’li Bursa Milletvekilleri Bedrettin Yıldırım ve Önder Matlı da hazır bulundu.
CHP Milletvekili İlhan Demiröz, Komisyon Başkanı İbrahim Yiğit’in de katıldığı toplantıda Bursa’nın zeytin ve üreticilerinin sorunları ile otoyol çalışmalarına yönelik değerlendirilmelerde bulunulduğunu açıkladı.
OTOYOL GÜNEYDEN GEÇSİN
Oda başkanlarının sorunlarını paylaşırken öncelikli olarak “zeytine prim desteği verilmesi” ile “mazottaki ÖTV ve KDV’nin kaldırılmasına” yönelik taleplerinin olduğunu aktaran İlhan Demiröz, zeytinde çiçek zamanı ortaya çıkan hasarın da sigorta kapsamı içine alınmasının önemli bir istek olduğunu ifade etti.
İstanbul-İzmir Otoyol projesinin Bursa’dan geçecek bölümüyle ilgili tartışmalara dikkat çeken Oda Başkanları, otoyol güzergahının kuzeyden değil güneyden geçmesini istediler. Orhangazi ve Gemlik Ziraat Oda Başkanları projede öngörülen güzergahın yapılması halinde yaklaşık 136 bin zeytin ağacının kesileceğini, güzergah değiştiğinde ise kesilecek zeytin ağacı sayısının 2-3 bin civarında kalacağını belirttiler.
Ayrıca Otoyolun Kuzeyden geçmesi halinde Karacabey İlçesinde bulunan tarım arazilerinin, su kaynaklarının ve ağırlıklı salça üretiminin gerçekleştiği sanayinin çok olumsuz etkileneceğini ve büyük kayıplara neden olacağını paylaştılar. Bütün bu olumsuzluklar sebebiyle otoyolun Güneyden geçmesinin daha uygun ve az zarara neden olacağını söyleyerek, otoyolun Kuzeyden değil Güneyden geçmesini istediklerini tekrar vurguladılar.
HOLDİNGLER ÇİFÇİ OLDU!
Bugüne kadar çiftçilikle hiç alakası olmayan holdinglere teşvik ve destekler sağlanarak büyük çaplı üretim yapmalarının sağlandığını, bunun da geçimlerini çiftçilikle sağlayan milyonlarca üreticiyi etkilediğini söyleyen Oda Başkanları, Ağustos 2011’de gübre fiyatının 50 Tl iken bugün 86 TL’ye yükselmesinin şaşkınlığını yaşadıklarını, milyonlarca çiftçinin bu zor koşullarda üretim yapmaya çalıştıklarını ifade ettiler.
Komisyon üyelerine Gürsu İğdir'de istasyon yapılmasını istemediklerini aktaran Oda Başkanları, Osmangazi’de hayvancılık yapamadıklarını, buna karşılık yaklaşık 400 dönüm mera arazisinin atıl durumda olduğunu, hava kirliliğinin de sağlık açısından tehdit oluşturduğunu dile getirdiler.
Oda Başkanlarının dile getirdikleri diğer talepler ise şöyle:
“Sandık ve ambalajdaki KDV düşürülsün. Üreticinin borçlarının ertelensin. Bölge zeytini koruma altına alınsın. Arazilerin toplulaştırmaları sağlansın. Veraset kanunu değiştirilsin. Boğazköy ve Babasultan Barajları kullanılır hale getirilsin.”
“