TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin 11-12 Ocak 2020 tarihlerinde gerçekleştirilecek seçimli Genel Kurul Toplantısı öncesinde, Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Mimarlıkta Değişim Hareketi’nin Başkan adayı Ömer Faruk Şahin, listesini açıkladı.
Düzenlediği basın toplantısında geride kalan 2 yılda gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında da açıklamalarda bulunan Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Şahin, “Etkinlikleri ile güçlü, tarihi mirasını koruyan, kent dinamikleri ile çözüm süreçleri geliştiren ve projelerine katkı koyan, 200 üzerinde öğrenci üye kaydı gerçekleştirmiş, üniversiteler ile ciddi birliktelikleri olan, Genel Merkez ile diyalogları kuvvetli, MYK Yedek Üye ve Denetleme Kurulu Üyesi veren, Bursa Archifest gibi ulusal camiada yankı bulmuş dev bir organizasyonu 2 kez gerçekleştiren, genç fikirlerin aktif olduğu, toplumun ve şehrin gözünde saygınlığını arttıran bir Oda haline geldik” dedi.
Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Mimarlıkta Değişim Hareketi’nin Başkan adayı Ömer Faruk Şahin’in açıklaması şöyle: “Mimarlıkta Değişim Hareketi olarak bundan 4 yıl önce başlayan ve büyük gayretler ile oluşmuş Grubumuzun bugün yeşerdiğini ve meslek camiamız içerisinde bu denli kabul gördüğünü hissetmek bizler için en büyük gururdur.
Fikirlerimizi ortaya koyduğumuz an itibari ile karşılaştığımız tüm ‘Yapamazsınız…’, ‘Meslektaşları Bu Şekilde Birleştiremezsiniz…’ söylemlerine rağmen bugün burada görüyoruz ki, aslında Odamızın ihtiyacı olan birleştirici olan bir görüşün yayılmasıymış.
Meslek sevdalıları olan bizler, gecemizi gündüzümüze katarak, koparılmış bağları tamir etmeye çalışarak, hiçbir meslektaşımızı ötekileştirmeden ve onlara birebir temas etmeye çalışarak geçtiğimiz 2 yıllık yönetim dönemimizi tamamladık. İki yıl önce meslektaşlarımızın takdiri ile Oda yönetimine geldiğimizde karşımızda farklı bir tablo vardı. İşlevini yitirmiş Komiteler, bağları koparılmış Temsilcilikler, Genel Merkez ile Şube bütünlüğü ilişkilerinin zayıf olduğu, şehrin dinamiklerinden ve beklentilerinden uzaklaşmış bir Oda vardı. Lakin bunun yanında kentsel dönüşüm süreçlerinde çok başarılı hareket etmiş, mücadelesini sürdürmüş o gün başlattığı sürecin aslında ne kadar doğru olduğu bugün anlaşılan bir Oda.
Bugün ise etkinlikleri ile güçlü, tarihi mirasını koruyan, kent dinamikleri ile çözüm süreçleri geliştiren ve projelerine katkı koyan, 200 üzerinde öğrenci üye kaydı gerçekleştirmiş, üniversiteler ile ciddi birliktelikleri olan, Genel Merkez ile diyalogları kuvvetli, MYK Yedek Üye ve Denetleme Kurulu Üyesi veren, Bursa Archifest gibi ulusal camiada yankı bulmuş dev bir organizasyonu 2 kez gerçekleştiren, genç fikirlerin aktif olduğu, toplumun ve şehrin gözünde saygınlığını arttıran bir Oda haline geldik.
Aslında yapacaklarımız ise şimdi önümüzde bizleri bekleyen bu yeni dönemde başlıyor. Mimarlar Odası Bursa Şubesi şu anda; İznik UNESCO sürecinde Danışma Kurulu’nda bulunmakta, imar yönetmelikleri konularında Bursa Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışmalar yapmakta, kentsel dönüşümde söz konusu mağduriyetlerin çözümünde rol sahibi olmuş ve Kükürtlü gibi yeni başlayacak kentsel dönüşüm süreçlerinde geçmişteki hata ve mağduriyetlerin oluşmaması adına katkı sağlamakta olan bir Oda görevindedir. Aynı zamanda dönüşüm süreçlerinin sağlıklı kent dinamiklerine ve mesleki kaidelere uygun olarak gerçekleşmesi için aktif rol oynamaktadır. Bizler farkındayız ki, daha çağdaş bir mimari miras bırakmak adına başta kentsel dönüşümler olmak üzere tüm kent ölçeğindeki projelerde etkin olmak zorundayız.
Ayrıca Odamızın hazırladığı 50 maddelik Kükürtlü Kentsel Dönüşümü ile ilgili manifesto Bursa Büyükşehir Meclisi’nde bütün kent dinamikleri ile paylaşılmış ve birçok noktada katkı sağlamıştır. Mudanya ilçesinde bulunan ve üzerinde AVM yapılmış olan Myrleia Antik Kenti’ne ait yaşanan sürecini ulusal basına taşıdığımız gibi, bu sürecin çözümü ile tamamlanarak bölgenin turizme açılması ve kente değer katması için gerekli çalışmaları başlatan Oda konumunda yer aldık. Tophane bölgesinde bulunan Saat Kulesi restorasyon çalışmalarına aynı zamanda Bitinya Dönemine ait Yer Altı Galerileri’nin yine şehre ve turizme kazandırılması ile ilgili çalışmaların içinde bulunmaya devam edeceğiz.
Bugün artık Mimarlar Odası Bursa Şubesi, şehrin majör sorunları ile ilgili proje üreten ve katkı sağlayan bir kurum haline geldi. Bunun en büyük örneği de Kükürtlü ve Sıcak Su bölgelerine yönelik planlama sunumunu, sağlık turizmi projelerine tam destek vermek adına Odamızda başlattığımız seminer ve bilgilendirmeler ile meslektaşlarımıza ve halkımıza iletmekti. Kente karşı işlenen suçlardan birisi olan TOWER Plaza’nın yıkımında rol oynamak, arka planda dahi olsak Odamız adına bir gurur kaynağı oldu.
Kararlılık ile devam eden kent mücadelemizin yanında aslında önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğimiz en önemli projelerden biriside; Odamızın içinde olduğu BAOB’da Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin içinde üst katında 500 m2 alana sahip Mimarlar Odası Akademi’yi kurabilmek. Akademi öyle yenilikçi bir fikir ki, üniversiteden mezun olmuş genç meslektaşım serbest piyasa ile üniversitede aldığı teorik bilgilerin yeniden harmanlanacağı ve mesleki uygulamaya yönelik eğitimlerinin devam edeceği bir yapılanma. Böylelikle mezun olduktan sonra pek çok meslektaşlarımızın yaşadığı işsizlik sürecinde, Odamız gençlere yeni bir kapı açacak ve kendilerini geliştirme adına katkı sağlayacaktır. Bu kadar büyük bir organizasyonun bütçesi ise ayrı fonlarından sağlanarak Oda’nın meslektaşlara yönelik yaptığı en kıymetli çalışmalardan birisi olacaktır.
Ve aslında tüm mesleğimizin kanayan yarası meslek yasasının çıkarılması ile ilgili başlamış çalışmaların Genel Merkez ve TBMM’nde sonuçlandırılarak, ülkemizdeki bütün mimarların beklentilerini karşılamak adına mücadelemizi yapacağız. Çünkü biz 26 şehir şubesi, yüzlerce temsilciliği ve Genel Merkezi ile Türkiye’de bulunan 60.000 mimarlar olarak çok büyük bir aileyiz.
İşte aslında Mimarlar Odası Bursa Şubesi olarak görevimiz kentimizin dinamiklerini ve mekansal gelişiminin sağlıklı bir şekilde oluşmasını sağlarken aynı zamanda ülkemizin bütün mesleki camiasında Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin temsil gücünü arttırmak ve hak ettiği değer almasını sağlamaktır.
Mimarlıkta Değişim Hareketi’nin yaptığı bu kavramlar içerisinde hiçbir fikri ve görüşü ötekileştirmeden sadece mesleki kaygıları ön planda tutarak gerekli birlikteliği sağlamaktır. Çünkü ‘Küçük Başlangıçların Büyük Azametlerine’ inanan bizler değişimin her noktada ve her şekilde gerçekleşebileceğine inanıyoruz. Tıpkı hayatlarını inandığı değerler uğruna yaşayan herkes gibi”
Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin 11-12 Ocak 2020 tarihlerinde gerçekleştirilecek Genel Kurul Toplantısında Mimarlıkta Değişim Hareketi’nin aday Yönetim Kurulu listesi şöyle:
Asıl Üyeler: Ömer Faruk Şahin, H. Aşkın Şencan, Nazlı Yılmaz Özşahin, Murat Emrah Saka, Özden Seçil Tülü, Ali İskeçeli, Fatih Tiryaki.
Yedek Üyeler: Elçin Fatma Ergin, Mehmet Karaman, Onur Şiar Demir, Funda Bayram, AyışığıAltunal, Hatice Elif Beytekin, Seha Tosun.