Bursa Mühendis ve Mimar İş İnsanları Derneği’nin (BUMİAD) düzenlediği, ülke ve Bursa gündemine dair güncel konuların konuşulduğu BUMİAD Akademi’nin sekizinci konuğu, Kalkınma Ekonomisti, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Geçmiş Dönem Program Müdürü ve Yazar H. Bartu Soral oldu.
BUMİAD Dernek Merkezi Özaslan Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen programa; BUMİAD Başkanı Şaban Bozdemir, Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk, Bursa Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recep Altepe, DSP eski milletvekili Hayati Korkmaz, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit, Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Ömer Faruk Şahin, BEV ve BALKANTÜRKSİAD Kurucu Başkanı Naci Şahin, ARSİYAD Başkanı Gürsel Durmuş, ÇASİAD Başkanı Halil İbrahim Kuzucu, BUMİAD Kurucu Başkanı ve MARSİFED Yönetim Kurulu Üyesi İlker Özaslan, BUMİAD Danışma Kurulu Başkanı M. Orhan Efe ile çok sayıda BUMİAD üyesi ve STK temsilcisi katıldı.
BUMİAD Akademi ile gündem belirliyoruz
Programın açılış konuşmasını yapan BUMİAD Başkanı Şaban Bozdemir, BUMİAD’ın 10 yıl önce 24 kurucu üyeyle kurulmuş olan önemli bir dernek olduğunu söyledi. Bozdemir, “Hedefi mimar, mühendis olan iş insanlarını bir araya getirip, değer üretmek ve tecrübelerini paylaşma amacındaki BUMİAD, kuruluşundan bu yana Bursa’da gündem belirleyen bir sivil toplum kuruluşu olmuştur. BUMİAD Akademi bünyesinde gerçekleştirdiğimiz toplantılar ile Türkiye ve Bursa gündemine dair konuları, önemli konuklarımızla değerlendiriyor ve bunları kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi.
Dünyada bir değişim dalgası var
‘Türkiye’nin Gelecek 20 Yılı’ konulu sunumuyla BUMİAD üyeleriyle bir araya gelen Kalkınma Ekonomisti, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Geçmiş Dönem Program Müdürü ve Yazar H. Bartu Soral, son yıllarda dünyada bir değişim dalgası olduğuna dikkat çekti.
Soral, şunları söyledi: “ABD ve Çin arasında büyük bir ticaret savaşı yaşanmakta. Artık dünyada ABD her istediğini yapar algısı değişiyor. Çin, Hindistan, Rusya ve Brezilya gibi ülkeler, dünyadaki üretimin yüzde 33,6’sını gerçekleştiriyor. ABD’nin ise dünya üretiminde olan payı yüzde 15 civarında. Bu saydığımız ülkeler, Dolar’ın dünyada kullanılan rezerv para olma durumunu değiştirmek istiyor. Böyle olursa ABD’nin ekonomik üstünlüğü azalır”
Dünyanın ihracat lideri Çin
Çin’in üretmeyi öğrendiğini ifade eden Soral, “Geçmiş dönemde insanlar Çin mallarından uzak dururdu ama artık bu durum değişiyor. Ucuz üretim ve ucuz işgücüyle kalkınmaya başlayan Çin, şu anda dünyanın ihracat lideri konumunda ve ihracatının da yüzde 25’ini ileri teknoloji ürünleriyle gerçekleştiriyor. İleri teknoloji ürünlerinin ihracattaki payına bakarsak bu oran ABD’de de yüzde 19, Almanya’da yüzde 16, Türkiye’de ise yüzde 1,5 civarında. Geçmiş dönemde, bankalar, sanayiyi ve üretimi destekliyordu. Fakat dünyadaki değişim ve dönüşümle birlikte finans kavramı, küresel bir oyuna dönüştü ve üretimden tamamen kopuk finansal piyasalar doğdu. Bu piyasalara da büyük oranda İngiltere ve ABD hakim diyebiliriz” şeklinde konuştu.
Türk insanı akıllı ve girişken
Türkiye’nin büyük bir potansiyeli olduğunu vurgulayan Yazar Bartu Soral, “Potansiyel olarak Avrupa’nın en güçlü ülkelerinden biri olabilecek konumdayız. Önemli olan bu potansiyeli doğru planlama ve yatırımlarla hayata geçirebilmemiz. Türk insanı akıllı ve girişkendir. Bunu uluslararası firmalarda görev alan yetenekli, Türk yöneticilerde de görüyoruz” dedi.
Konuşmasının sonunda katılımcıların sorularını da yanıtlayan Bartu Soral’a, BUMİAD Başkanı Şaban Bozdemir ve BUMİAD Kurucu Başkanı İlker Özaslan tarafından günün anısına plaket hediye edildi. Programda ayrıca, BUMAD ailesine katılan yeni üyeler Mehmet Dikicioğulları ve Onur Altuntaş’a da katılım sertifikaları takdim edildi.