AK Parti Ankara Milletvekili Barış Aydın; faizlerin ardından enflasyonda düşüşün sürdüğünü, Türkiye’nin kredi notunun yukarı yönlü revize edildiğini, 2019 büyüme beklentilerinin pozitife döndüğünü belirterek, “Ekonomide yapay arızi sorunları geride bırakıp yeniden dengelemeyi sağladık. Bunun ardından yeni bir şahlanma dönemine gireceğiz” dedi.
Küresel faiz indirimleri ve likiditeyi artıracak para politikalarının ardından Fitch’in Türkiye’nin not görünümünü 7 yıl aradan sonra yukarı yönlü olarak güncellediğini hatırlatan Aydın, TL üzerindeki risklerin azalmaya başladığına belirtti.
Aydın, Fitch’in Türkiye’nin 2019 büyümesini pozitife çekmesi ve Pazartesi açıklanan enflasyondaki gerilemenin de etkisiyle, dövizin haftaya düşüşle başladığına işaret etti ve kararların, Türkiye ekonomisindeki “yeniden dengelemeyi” teyit ettiğini vurguladı.
Cari dengenin fazla verdiğini, ekonomik aktivitenin yeniden artmaya başladığını, ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımları kaldırdığını, küresel finansal koşulların elverişli hale geldiğini anlatan Milletvekili Aydın, “Ekonomimiz güçlü dinamiklere sahiptir. Hükümetimizin basiretli yönetimi ve aldığı yerinde kararlarla sıkıntıları aştık. Ekonomide eski performansı yakalayacağımız günlerin arifesindeyiz. İktidarımız 17’nci yılında engelleme ve vesayete karşı durarak dev yatırımları ve dev projeleri hayata geçirdi. Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 2023, 2053 ve 2071 vizyonuna ulaşabilmek için ülkemiz, milletimiz ve tüm dünya mazlumları için durmadan, yorulmadan çalışmaya devam edecektir” dedi.
Enflasyondaki düşüş
Barış Aydın, TÜİK’in açıkladığı verileri değerlendirirken; enflasyonun yılın en düşük seviyesine indiğine dikkat çekti. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bazında yıllık enflasyonun Ekim’de yüzde 9.26’dan yüzde 8.55’e gerilediğini belirten Aydın, bunun yıllık enflasyonda Aralık 2016’dan bu yana olan dönemin en düşük düzeyi olduğunu vurguladı.
Aydın, çekirdek enflasyon yıllık yüzde 7.54’ten yüzde 6.67’ye, gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 9.52’den yüzde 7.85’e gerilemesinin önemli bir gelişme olduğunu belirtti. Yurt içi üretici fiyat endeksinde (Yİ-ÜFE) de Ekim’de bir önceki aya göre sadece yüzde 0,17, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,71, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 1,70 artış olduğunu anlatan Aydın, dolar/TL paritesindeki gerilemenin kalıcılaşmasının “maliyet enflasyonu”nu gerilettiğini ifade etti.
Barış Aydın, kaydedilen bu gelişmelerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Faizin düşmesinin enflasyonu da düşüreceği” yönündeki görüşlerini teyit ettiğini ve onu haklı çıkardığını da kaydetti.
Yeniden şahlanma dönemi
Aydın, ekonominin genel gidişatına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye ekonomisinde bir süredir, dış ilişkilerde karşılaşılan tutumlar ve Barış Pınarı operasyonu gibi milli güvenlikle ilgili konuların da etkisiyle yapay bir bunalım atmosferi kurgulanmış, adeta ayağımıza çelme takılmak istenmişti. Hükümetimiz, etkili ve kararlı dış politikası ile sorunların üstesinden gelmeyi bildi. Barış Pınarı ile önemli kazanımlar elde ettik, Türkiye’nin kimseye boyun eğmeyecek, güçlü ve bölgesinde lider bir ülke olduğunu ortaya koyduk. ABD’nin yaptırım blöfü geri tepti.
Bir süre önce sorunlu bir alana dönüştürülmek istenen faiz, döviz cephesinde düzelmeyi sağladık. Enflasyonda düşüşü kalıcı hale getiriyoruz. Cari dengemiz fazla veriyor artık. Faiz, döviz ve dış ticaretteki gelişmeler, ekonomimizin yeniden dengelemeyi sağlayarak sağlıklı bir rotaya ve canlanma sürecine girdiğini gösteriyor. Konut satışlarında, inşaat ve diğer sektörlerdeki yatırımlarda yeniden canlanma başladı. Bu da daha fazla iş, daha fazla aş demek. Ekonomimizde bir süredir var olan kara bulutlar hızla dağılıyor. Ekonomi yönetimimizin aldığı doğru ve yerinde önlemler olumlu etkisini göstermiş, ekonomimizde yeniden dengelenme sağlanmıştır. Önümüzde, ekonomide eski güçlü performansı ve dinamizmi yakalayacağımız yeni bir şahlanma dönemi var”