Yeniköy yolu üzerindeki benzinlik yanındaki alanda oluşan kot farkından sonra ortaya çıkan eski yapılar heyecan yarattı. Ortaya çıkan bu görüntüler sonrasında, Karacabey’de yaşayan ileri yaştaki bazı insanların, “Karacabey’in çeşitli yerlerindeki tünel ve dehlizlerden bahsettiği şehir efsaneleri gerçek mi?” sorusunun sorulmasına neden oldu.
Karacabey’in Yeniköy yolu üzerinde bulunan Öğretmenler Parkı (Eski Panayır Yeri) karşısında ortaya çıkan köprü benzeri bu yapılar sonrası, konuyla ilgili görüştüğümüz Tarihçi Yazar Şaban Yalazı, şehir dışında olması nedeniyle fotoğraflardan yola çıkarak yaptığı yorumlarda şu ifadelere yer verdi;
“Çok net görünene bakılırsa bu bir köprü. Diğer bir fotoğrafa bakılırsa, sanki köprünün menfezi gibi. En kısa değerlendirme şu olabilir. Burada köprü gerektirecek kadar bir su yolu vardı. Menfezi önce tünele benzettim ama su yolu üzerinde tünel olmaz. Şimdi yapılması gereken bence şu. Bursa’da konu ile ilgili kurumlarla işbirliği içinde köprü ağzında bir temizlik çalışması yapmak gerekir. Köprü iyice ortaya çıkınca da köprünün yapıldığı yüzyıl, yolun gidiş istikameti gibi konuları değerlendirmeye gelir sıra.
Yolun belki antik bir özelliği vardı. Köprünün bu kadar çok aşağıda kalması, bölgenin su altında iken suyun taşıdığı alüvyonlar ile dolarak önce bataklık haline daha sonra da bataklığın kurutulması ile ova haline dönüştüğünü gösteriyor. Karacabey Ovasını bereketli kılan da yer yer 10 metre kalınlığa varan alüvyon tabakadır zaten. İşte bu köprüler bize bölgenin en azından coğrafi tarihi hakkında birtakım bilgiler verecektir. Burada kıyaslamak belki de hoş olmayacak ama böyle giderse Uluabat Gölü’nü de bu akıbet bekliyor. Çünkü gölün dibindeki çamur yükselmeye, yer yer sazlıklar görünmeye başladı”
Öte yandan, Tarihçi Yazar Şaban Yalazı, en kısa sürede gelip bu bölgede detaylı bir inceleme yaparak konuyla ilgili daha detaylı bilgiler vereceğini söyledi.
Alper Tunalı