Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, fabrikalar tarafından çiftçilere boş senede imza attırıldığını belirterek, “Zaten yapılan tek taraflı sözleşmeler çiftçilerin belini bükmekte. Birde boş senede imza atmayın” diyerek çiftçileri uyardı.
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Yönetim Kurulu Üyeleri Ramazan Düzen ve Ozan Pullu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Karacabeyli çiftçilerin sorunları ile tarım konusunda devletten beklentilerini kamuoyu ile paylaştı.
Tek taraflı sözleşme olmaz!
Başkan Erdem, çiftçilerin fabrika ile yaptıkları tek taraflı sözleşmelerin çiftçilerin belini büktüğünü ve fabrikalar tarafından çiftçilere boş senede imza attırıldığını belirterek, “Buradan çiftçi arkadaşlarıma sesleniyorum. Lütfen boş senede imza atmayın. Fabrika ve çiftçiler karşılıklı olarak taahhütte bulunup sözleşme imzalamalıdır. Bu hayata geçirildiği takdirde hem fabrikalarımız hem de çiftçilerimiz mağduriyetten kurtulacaklardır. Derdimiz birilerini aşağı çekmek yada birilerini yukarı çıkarmak değil. Derdimiz, iki tarafından tatmin olmasından yana. Yaptığımız hesaplara göre şuan ki fiyatlar, bırakın ev geçindirmeyi borcumuzu bile ödemiyor. Fire ve biriks oranları doğru bir şekilde değerlendirilmelidir” şeklinde konuştu.
Biriksli domates ekimi kalkmalı!
Karacabey Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Düzen de, yaptığı açıklamada, Karacabeyli çiftçilerin özellikle son 3 yıldan bu yana domatesten para kazanamadığını belirterek, “Karacabeyli çiftçiler domates tarımından son 3 yılda beri, hava ve iklim şartlarının getirdiği rutubet oranından ötürü birikslerin düşük gelmesinden dolayı perişan olmuş durumda. Karacabey’de biriksli domates ekiminin olmaması gerekiyor. Bu şekilde domates, Karacabeyli çiftçilere asla para kazandırmaz. Biran önce bunun kalkmasını istiyoruz. 2017 yılında domates maliyet ortalaması 9 ile 9.5 tona çıktı. Çiftçilerin domatesten para kazanabilmeleri için 8 ton ortalama üzerinden birikssiz şekilde maliyet hesabı yapılıp birde üstüne karı konulmalıdır. Bizler, fabrikalarında tam taahhütlü sözleşmeli domates ektirmesinden yanayız. Biz Karacabey Ziraat Odası olarak, kimseye az yada çok ekin demeye hakkımız yok. Sadece çiftçi arkadaşlarımızın maliyet hesaplarını çok iyi yapıp, fabrikaların verdiği fiyatları da değerlendirerek buna karar vermesini istiyoruz.
İthalat erken bitmeli!
Öte yandan, devletimizin çeltik ve hububat ithalatındaki gümrük fonlarını kaldırmasını talep ediyoruz. Ayrıca 7’nci aya kadar serbest olan ithalatında daha erkene alınarak 3’ncü ayda kapatılmasını istiyoruz” dedi.
Başarının yolu birlikten geçer!
Toplantıda son olarak söz alan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Pullu da, domateste başarıyı yakalamanın yolunun, birliklerden geçtiğini söyledi.
Domates üreticilerinin ABD’de kooperatif, Avrupa’da ise birlikler şeklinde hareket ettiğini ve bu şekilde başarıyı yakaladıklarını ifade eden Pullu, “Bizde domateste başarıyı yakalamak istiyorsak acil şekilde birlik kurup bu şekilde hareket etmeliyiz. Türkiye’de birçok birlik var fakat altları boş. Bu birliklerin kanunen altları doldurulmalı ve güçlendirilmeleri gerekiyor. Başarının anahtarı birlikten geçiyor. Şöyle bir fabrikalara baktığımızda, rakip oldukları halde kendi aralarında dernek kurabiliyorlar. Bizler aynı geminin yolcusu olan çiftçiler neden birleşemiyoruz. Bizde, Ziraat Odası çatısı altında, yaptırım yetkisi kanunlar çerçevesinde verilen bir Domates Üreticileri Birliği kurarak başarıyı yakalamalıyız.
Hatta ülkemizdeki tüm birliklerinde bir federasyonun tek çatısı altında toplanması gerekmektedir. Bu durum devletimiz açısından da önemli. Büyük bir kaostan kurtulmamızı sağlar. Şuan baktığımızda verisel anlamda ne ekip biçildiği bilinmiyor. Böylelikle bu sorunda giderilmiş olacaktır. Az ithalat, çok ihracat olacak, yeni pazar bulma konusunda daha aktif çalışılmasına olanak sağlayacak, ülkedeki farklı ürün desenleri ortaya çıkacak ve ekonomik olarak güçlenecek olan çiftçilerimizin sesi daha güçlü çıkacaktır” şeklinde konuştu.